Haberler

‘Evinin üzerine güneş pili koyan herkes yatırımcı olacak’

Tarih: 28 Temmuz 2008 Kaynak: Radikal
Enerji Bakanı Güler yeni çıkarılan Enerji Piyasası Kanunu’yla herkesin enerji yatırımcısı olacağını belirterek ‘İhtiyacının fazlası elektriği de bize satacak’ dedi. Güler’e göre enerjide sorun yok.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’de enerji yatırımcısı sayısının 3 bine ulaştığını, yeni çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunuyla ise herkesin yatırımcı olacağını söyledi. ‘Enerjide Neredeyiz?” başlıklı panelin açılışında konuşan Güler, ülkemizde enerji yatırımlarında büyük bir artış görüldüğünü belirtti. Görevde bulundukları 6 yılın 5 yılını işin mimarisine ayırdıklarını, bu dönemde (iş yapmıyorlar) diye çok da eleştiri aldıklarını kaydeden Güler, herşeyi bilimsel ve teknik baza oturttuklarını, bugün de bunun meyvelerini toplamaya yetişemediklerini ifade etti.

‘Rota yanlıştı’
Enerjide yanlış yönde giden treni, rayları çevirerek, yenilenebilir enerjiye yönelttiklerini anlatan Bakan Güler, “Bakın, rüzgar esiyordu, biz de es geçiyorduk. Rüzgar enerjisinde 32 devlet arasında Avrupa sonuncusuyduk. Bugün 12’inci sıraya geldik. Ya 1’inci, ya da 2’inci olacağız. Rüzgarda korkunç depar atan bir Türkiye var. Göreve geldiğimizde rüzgar santrallerinin kapasitesi 17 megavattı. Bu sene 475’e ulaşıyor. Rüzgarda 2020’ye kadar hedef 20 bin megavat” dedi.

3 bin yatırımcı var
Bakan Hilmi Güler, geçmişte Türkiye’de 5-6 büyük enerji yatırımcısı olduğuna da işaret ettiği konuşmasında daha sonra şunları söyledi: “Bir elin parmakları kadar enerji yatırımcısı vardı. Şimdi bu rakam 3 bine ulaştı. 5-6 büyük yatırımcıdan, 3 bin yatırımcıya... Yeni kanunla Türkiye’de şimdi herkes yatırımcı olacak. Evin üzerine kiremit yerine güneş pillerini koyan herkes yatırımcı olacak. İhtiyacının fazlasını da bize satacak.

Bu dönüşüm çok önemli. Bizim bakanlıkta irili ufaklı 60 bin ihale yapıldı. Şimdi 1-2’sinde ufak tefek sıkıntılar çıkıyor. Onu da biz hallediyoruz. Eskiden bu yüzde 30’du. Bu yaz herkes kriz beklentisi içindeydi. (Avrupa Şampiyonası’nda maçlarda kriz olacak, sıcak olacak.) En kurak yazlardan birini yaşıyoruz ama sorun yok. 25 çeyrekte büyüyen bir Türkiye’de enerjide sorun olsaydı, Türkiye turizm yapabilir miydi? Sanayide, ihracatta sorun olmaz mıydı? Bakın Avrupa’da enerji tüketimi her yıl yüzde 1-1,5 artıyor. Bizde yüzde 8,5 artıyor. Antalya gibi bazı bölgelerde ise yüzde 20 artıyor.” (Radikal)

Afşin E de geliyor
Güler, 30 milyar dolarlık yatırım başlattıklarını, bu kapsamdaki projelerin 4 milyar megavatının bittiğini, 12 bin megavatlık bölümün devam ettiğini, 8 bin megavatlık projelerin de başladığını anlattı.

Bunun içinde nükleer santral ile Afşin C ve D’nin bulunmadığını kaydeden Güler, “MTA Afşin’de kömür buldu. Afşin’de şimdi de ’E’ geliyor. Peşinden de ’F’ gelecek” dedi.

Elektrik Piyasası Kanunu ile birlikte enerjiyle ilgili kanunların bittiğini de vurgulayan Güler, yeni düzenlemeyle 500 kilovatın altında yani yaklaşık 150 dairelik apartmanın ihtiyacını karşılayacak miktarda enerji için herkesin kendi yatırımını yapabileceğini belirtti.

Hükümetleri döneminde dar gelirliye de 8 milyon ton kömür dağıttıklarını ifade eden Güler, “Bu eleştirildi. Ama Türkiye’nin sosyal hukuk devleti tarifindeki sosyal kelimesi unutuldu. Demokratlığı ve laikliği söylerler, sosyali es geçerler” dedi.

Yenilenebilir enerjide mikro yatırıma sıfır bürokrasi
Hükümet yenilenebilir enerji üretimini teşvik için düğmeye bastı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılmasını düzenleyen yasaya göre yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı, kurulu gücü en çok 500 kilovat olan üretim tesisiyle mikro kojenerasyon tesisi kuran gerçek ve tüzel kişiler, lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf olacak.

Bu tüzel kişilerin ihtiyaçlarının üzerinde ürettikleri elektrik enerjisini sisteme satabilecek. Bu durumda uygulanacak teknik ve mali usuller çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenecek. Bu durumda küçük bir ırmak, rüzgarın kesilmediği veya güneşin gündüzleri pek az kaybolduğu bir mevkide küçük bir yerleşim merkezinin ihtiyacını karşılayacak tesis kurulabilecek. Şehirlerde ise 150 dairelik büyük bir apartmanın enerji gereksinimini karşılamak mümkün.

Üretime yüzde 20 sınırı
Yasa uyarınca, herhangi bir gerçek kişi ya da özel sektör kuruluşunun kontrol ettiği üretim şirketleri aracılığıyla sahip olacağı toplam elektrik enerjisi kurulu gücü, bir önceki yıla ait yayınlanmış Türkiye toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde 20’sini geçemeyecek. Bir otoprodüktör ya da otoprodüktör grubu, bir takvim yılı içinde lisanslarına kaydedilen yıllık ortalama elektrik enerjisi üretim miktarının, yüzde 20’sini piyasada satabilecek. Arz güvenliği açısından ihtiyaç duyulursa, EPDK bu oranı artırabilecek. Bir takvim yılı içinde EPDK tarafından belirlenen orandan daha fazla elektrik enerjisinin piyasada satılması durumunda, üretim lisansı alınması zorunlu olacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.