Haberler

Kemeraltı Güzelleşiyor, Esnaf "Devam" Diyor

Tarih: 29 Temmuz 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Cephe Düzenlemesinde Sıra 3. Etap'a Geldi
Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın eski parlak günlerine dönmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar çarşı esnafını mutlu ediyor. Anafartalar Caddesi Cephe Düzenlemesi Projesi’nin ilk iki etabı çerçevesindeki çalışmalarla oluşan güzel tablonun ardından, 3. Etab’ın da önümüzdeki günlerde başlayacağı müjdesi tarihi çarşıda heyecan yarattı.

Kemeraltı Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi kapsamında çalışmalar hızla sürüyor. Esnafın yüzünü güldüren ilk iki etabın ardından, 3. Etap çalışmaların projesi de hazırlandı ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na sunuldu.

3. Etap Havra Sokağı'na Kadar Uzanıyor
3. Etap çerçevesinde, kuzeyde 875 Sokak ve Güneyde ise 919 Sokak köşesinden Havra Sokağı’na kadar olan alanda cephe düzenlemesi yapılacak. Proje, Anafartalar Caddesi’nde 125 adet işletmenin yer aldığı 190 metrelik bir bölümünü kapsıyor.

İlk iki etap kapsamında yapılan çalışmaları gören çarşı esnafı ortaya çıkan etkileyici görüntüden fazlasıyla memnun. Diğer bölgelerdeki mekan sahipleri ise kendi dükkanlarını da kapsayacak çalışmaları sabırsızlıkla bekliyor.

Esnafın Yorumu
Sinan Yeşilçavdar: Çok güzel bir çalışma oldu. Ortaya çıkan görüntü beklediğimizden de iyi. Bu çalışmalarla birlikte çarşının kalitesi yükseldi. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Talat Sağıtman: 54 yıldır bu çarşıdayım. Bugüne kadar yapılan en iyi iş bu oldu. Gerçekten çarşı çok güzelleşti. Bir de bu çığırtkanları ortadan kaldırabilirsek, önemli bir sorunumuz daha çözülmüş olacak.

Ferhat Acer: Uzun süre sonra ilk kez Kemeraltı’na gelenler, büyük şaşkınlık yaşıyor. Özellikler sadece yazları gelen gurbetçiler, ‘yanlış yere mi geldik’ diye soruyorlar. Binaların cepheleri yenilendi, boyandı, düzenli bir hale getirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na bu çalışmalar nedeniyle çok teşekkür ediyoruz.

Hüseyin Çapan: Yapılan çalışmaları herkes çok beğeniyor. Dilerim en kısa sürede çarşının diğer bölgelerindeki çalışmalar da tamamlanır.

İlk İki Etapta Neler Yapıldı?
Tarihi çarşıdaki mimari ve kültürel özelliği olan yapıların cephelerini restore etmek için başlatılan çalışmalar kapsamında ilk etapta; Kemeraltı’nın Konak girişinden itibaren 215 metrelik mesafede Hüseyin Efendi Kuru Kahvecisi ile 852 Sokak köşesindeki simitçiye kadar olan bölümünde bulunan toplam 49 parsel ve 72 işletmenin Anafartalar Caddesi’ne bakan cepheleri ile köşe parselleri restore edilerek yenilenmişti.

İkinci etap çalışmaları ise, kuzeyde Kemeraltı Camii’nin hemen yanı başındaki sebilin bulunduğu 853 sokaktan başlayıp, Başdurak Camii’nden bir sonraki adayı içine alan bölgeye kadar uzanıyor. Güneyde ise Salepçioğlu Hanı ve Kemer Plaza’nın bulunduğu bölgedeki yapılardan başlayan cephe düzenleme çalışmaları, Kestelli Caddesi kavşağının ilerisindeki Halk Bankası’na kadar uzanıyor. Çalışmalar kapsamında, 250 metrelik mesafede 9 adada yer alan 93 parseldeki çok sayıda işletmenin cepheleri restore edilip düzenleniyor. Bu kapsamda; Milli Kütüphane Caddesi’ndeki Güzel İzmir Hanı ile Hüseyin Efendi Kuru Kahvecisi’nin yanındaki 853 Sokak’ta yer alan dört yapının da cepheleri ele alınıyor.

Proje Kapsamında Neler Yapılıyor?
* Konak Belediyesi’nde incelenen yapı dosyalarına ait ruhsat bilgilerinden farklı olarak yapılan uygulamalar kaldırılıyor.

* İşyerlerinin dış cephelerindeki çıkma yapılar, kirlilik yaratan reklam tabelaları, klima dış üniteleri kaldırılıyor.

* Tarihi yapıların dış cepheleri aslına uygun olarak restore ediliyor. Hatalı yapılan sıvalar kazınarak altta kalan süslemeler ortaya çıkarılıyor.

* Tarihi yapılardaki duvarla örülüp yok edilen pencereler aslına uygun olarak yeniden yapılıyor, dokuya aykırı açılan pencereler kapatılıyor.

* Ahşap cumba ve ferforjeler aslına uygun olarak yenileniyor.

* Tüm binaların dış cepheleri, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylanan “Kemeraltı Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planı” Tasarım Rehberinde yer alan renklerden, esnafın ve Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ortaklaşa belirlediği herhangi biri ile boyanıyor. Ancak tüm yapıların renk uyumu gözetiliyor.

* Taş yüzeyler temizleniyor.

* Reklam tabelaları, hazırlanan Sit Alanları İçin İlan ve Reklam Yönetmeliği’ne uygun hale getiriliyor; binaların cephesini örtüp, tarihi dokuyu kapatmasına izin verilmiyor.

* Güneş ve yağmurdan korumak amacıyla yapıların önlerinde; belirlenen standartlarda, tarihi doku ve yapının rengine uygun körüklü tente uygulaması yapılıyor. Tentelerin bir armoni oluşturmasına özen gösteriliyor.

* Proje kapsamında yapıların ticari faaliyetlerini, imar hattını kesinlikle aşmayacak şekilde sürdürmeleri sağlanmaya çalışılıyor; bu, otomatik kepenk sistemi ile gerçekleştiriliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.