Haberler

Yatırımın yeni adresi Anadolu yakası

Tarih: 4 Ağustos 2008 Kaynak: Türkiye
İstanbul’a gitme işi bitecek
Ekonominin başkenti olan İstanbul’un Avrupa yakasında arsa bulmanın imkânsız hâle gelmesi Anadolu Yakasına yaradı. Bundan birkaç yıl öncesine kadar beş yıldızlı oteli bile bulunmayan, burada oturan insanların İstanbul Boğazı’nı geçmeyi gerektirecek durumlarda ‘İstanbul’a gidiyorum’ dediği Anadolu yakası ikinci merkez olma yolunda hızlı ilerliyor.
Formula 1 yarışları için yapılan İstanbul Park ve Sabiha Gökçen Havalimanı ile bölge yatırımcıların dikkatini çekmeye başladı. Önemli bir kısmı gecekondu olan Anadolu yakası için kentsel dönüşüm çalışmaları konut sektörünün gözünü bu yakaya çevirdi. Bu kapsamda Kartal’ın İstanbul’un ikinci merkezi olması kararının İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nce kabul edilmesi de cazibeyi artırdı.

Tüm bu gelişmelere E-5 karayolu üzerine metro inşaatının başlaması, Kartal’a Avrupa’nın en büyük adliye sarayı inşaatının temelinin atılması, belediyelerin kentsel dönüşüm için hızlı bir çalışmanın içine girmesi bölgenin çehresini değiştirdi. Tüm bu gelişmeler Anadolu yakasındaki hem satılık, hem kiralık emlak fiyatlarının da tavan yapmasına sebep oldu.

Yıllardır sadece iyi bir yaşama alanı olarak bilinen İstanbul’un Anadolu yakası son yıllarda büyük değişim gösteriyor. Rumeli yakasında yoğunlaşan yatırımlar ve iş hayatı artık bu bölgeye yağarken adeta yeni bir cazibe merkezi oldu. 2001 yılına kadar 5 yıldızlı otelin olmadığı, ciddi projelerin adının geçmediği Anadolu yakası şimdi yatırımları çeken bir alan oldu.
Anadolu Bölgesine yatırım yağmasında Sabiha Gökçen Havalimanının açılması baş rol oynarken, Formula 1’in bu bölgede yapılması, Marmaray gibi büyük projelerin de önemi büyük. Anadolu yakasına peşpeşe oteller açılırken bu otellerin önemli kısmını 5 yıldızlı oteller oluşturuyor. İstanbul’a taşınacak olan Merkez Bankası ve kamu bankaları da yıldızı parlayan Anadolu bölgesini tercih ediyor.

5 Yılda İkiye Katladı
İstanbul’da Rumeli yakasında yapılan yatırımlar kadar Anadolu yakasına da yatırım yapılmaya başlandığını aktaran Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, “Son 5 yılda Anadolu yakasındaki otel yatak sayısı iki katından fazla arttı. Artık, İstanbul’da Anadolu yakası, Avrupa yakası diye bir ayrım yok. Son yıllarda birçok şirket merkezini Anadolu Yakası’na taşımaya başladı. Şu anda Anadolu yakasında 60 civarında otel bulunuyor. 20 civarında da otel yapılmak üzere” dedi.

Anadolu yakasında otel yatırımlarının yanı sıra inşaat şirketleri de peşpeşe prestijli konut projelerini hayata geçiriyor. Yeni konut projeleri özellikle bölgenin öne çıkan yerleri olan Kartal, Pendik ve Kurtköy’de yoğunlaşıyor. Ayrıca bazı uluslararası Unilever gibi şirketlerin yönetim merkezlerini Anadolu Yakası’na taşıması ve birçok şirketin de bu bölgede faaliyete başlaması Kavacık, Kozyatağı gibi bölgelerde ofis ve plaza inşaatlarını da hızlandırdı.

En Büyük Kentsel Dönüşüm Projesi
Dünyanın en popüler mimarlarından Zaha Hadid’in çizdiği projelerin sadece Kartal’ın değil, İstanbul’un da çehresini değiştireceğini söyleyen Belediye Başkanı Arif Dağlar, “Avrupa ve Asya yakaları arasında ticaret, sanayi, kültür, yönetim, konut ve yenileme alanlarında büyük farklılıklar ve dengesizlikler var. Özellikle merkezi iş alanları İstanbul’un Batı yakasında yoğunlaşmış durumda. Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi ile İstanbul tek merkezli olmaktan kurtulacak. Kartal projesi, İstanbul’un doğu yakasında merkezi nitelikli bir iş alanının oluşturulması için stratejik açıdan önemli bir fırsat” dedi.

Kiralar Arttı
Bu gelişmeler konut satışını ve kiraları da etkilerken bu bölgelerdeki fiyatları her geçen gün daha yükseltti. Anadolu yakasında en fazla kira artışı Ümraniye’de görüldü. 2005’te 250 ile 400 YTL arasında olan ev kiraları bugün 700-900’ye yükseldi.

Anadolu’nun Şahlanışı
Çekmeköy ve Ataşehir’de yapılan çok katlı site tarzı konut projeleri öne çıkarken, Bostancı-Kartal sahil yolu ile Ömerli’deki yeni projelerin de değer kazanması bekleniyor...

Pendik’te inşa edilen marina, bölgede yaklaşık bin 500 kişiyi iş sahibi yapacak.

10 Milyar Dolarlık Proje
Kartal’daki 555 hektarlık kentsel dönüşüme ayrılan alan, dünyanın en büyük projelerinden biri. Ocak 2009’da uygulanmaya başlanacak olan proje 10 milyar dolara mal olacak. Dünyanın en popüler mimarlarından Zaha Hadid’in çizdiği proje, İstanbul’un da çehresini değiştirecek. Hadid’in Kartal’ı, kültür merkezi, opera binası, göl ve çevresi, kamu binaları, alışveriş merkezi, marinası ve meydanıyla dünyanın en ilginç mimarî eserlerinden oluşuyor. Proje ile Kartal ve Pendik birbirine bağlanacak. Tasarımda yer alan en yüksek binanın 180 metre yani 60 kat olması planlanıyor. Bu, aynı zamanda İstanbul’un en yüksek binası olacak.

Marmaray’ın ardından Üsküdar Meydanı açık hava müzesine dönüştürülecek.

83 bin metrekarelik alana fuar merkezi
Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, Pendik’in milyarlarca dolarlık yatırım almakta olduğunu belirtti. Kaya, havaalanı, Ro-Ro limanı ve UGETAM’la uluslararası bir merkez konumuna gelen Pendik’in 550 yataklı hastane, marina, fuar merkezi ve üç adet 5 yıldızlı otel ile diğer sosyal-kültürel-finans-ticaret merkezlerinin hizmete girmesiyle önemli bir konuma geleceğini söyledi. Kaya, “İstanbul’un üçüncü fuar merkezi projesinde çalışmalar sürüyor. 83 bin 500 metrekarelik alanda kurulan fuar merkezi, 600 yataklı 5 yıldızlı otel, 3 bin kişilik kongre sarayı, açık ve kapalı otoparklar, restoranlar, kapalı çarşı tarzında dükkânlar ve fuarcılık alanından oluşuyor” dedi. Kaya bir değer önemli projenin de marina inşaatı olduuun aktararak, “Marina 700 yat kapasiteli olacak ve 136 bin 300 metrekarelik alanda kurulacak. İstanbul’un 3. yat limanı olacak marina ‘yap işlet devret’ modeli ile yapılıyor” dedi.

Maltepe’ye yeni çehre
Maltepe’ye inşaat için yoğun bir talep olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Fikri Köse, “İlçemiz için en önemli projelerden birisi Dragos projesi. 1 milyon metrekareyi bulan bir alanda yapılacak kentsel dönüşüm projesiyle Maltepe yeni bir çehre kazanacak. Projenin çalışmaları İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi’nde devam ediyor ve bir ay sonra proje yarışması yapılacak. Bugün büyük çoğunluğu kullanılmayan sanayi yapılarının bulunduğu Dragos; alışveriş merkezleri, plazalar, konutlar ve otellerin bulunacağı bir yere dönüşecek” dedi. Maltepe’ye iki yıl içinde 10 bin kadar yeni konutun yapılacağını da belirten Köse, “Maltepe özellikle sahil bandı ve son yıllardaki kentsel dönüşüm projeleri ile gezi, alışveriş, kültür, eğlence merkezi haline geldi” şeklinde konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.