Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre, kazının 1. Bölge olarak adlandırılan kısmında yer alan ‘dal örgü mimarı tarzda’ yapılardan oluşmuş Neolitik yerleşmede ‘sağlam buğday başağı’ ortaya çıktı. Yenikapı arkeolojik kazılarında daha önce Bizans öncesine ait çok sayıda mezar bulunmuştu. Ancak uzmanlar söz konusu ‘buğday başağı’nın Neolitik yerleşime dair önemli bir ip ucu oluşturduğunu belirtiyor. Kazı çalışmalarını yürüten ekipler aynı yerde dağılmış vaziyette buğday ve saman kalıntıları da buldu. Aynı açmada eksi sekiz metrede de dört adet işlenmiş ahşap tespit edildi.
Ancak gün ışığına çıkan tarihi eserler bununla sınırlı değil. Mimari alanın güneyinde ve doğusunda arkeolojik dolgunun devam edip etmediğinin anlaşılması amacıyla, sondaj yapan ekipler, eksi altı metre kotunda içi ve dışı siyah, gri renkli, çok iyi perdahlı çanak çömlek parçaları ile kemik ve çakmaktaşı aletlere rastladı. Uzmanlar Neolitik döneme ait buluntuların İstanbul’un merkezinde ortaya çıkmasının çok önemli olduğunu kaydedetti.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Arkeolog Oğuz Tanındı İstanbul’da 10 bin yıl öncesine giden yerleşmenin çok az olduğunu kaydederek Yenikapı kazısında ortaya çıkan neolotik yerleşmenin bu bakımdan çok önemli olduğunu belirtti. İstanbul’da en eski yerleşimin 400 bin yıl öncesini işaret eden Yarımburgaz Mağarası olduğunu, Ağaçlı, Dudulu, Fikirtepe, İçerenköy, Pendik, Selimpaşa Mezarlık ve Tuzla’da da neolitik dönemin işaretlerinin bulunduğunu kaydetti.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamış
Bütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!

