Haberler

AB’ye enerjide verimlilik sözü

Tarih: 7 Ağustos 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Ahmet Kıvanç
Hükümet, AB’ye uyum çerçevesinde, beyaz eşya ve elektrikli aletlerde enerjiyi verimsiz kullanan ürünlerin kullanımını önleyecek. Binalarda enerji daha verimli kullanılacak. Enerjide AB’ye uyumun maliyeti 77 milyon avro.

Hükümet, beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinde enerjiyi verimsiz kullanan ürünlerin kullanımını önlemeye, binaların ısı yalıtımı başta olmak üzere enerjinin verimli kullanımı konusunda bir dizi önlemler almaya hazırlanıyor.

Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uyum çerçevesinde 2013 yılına kadar yapılacak çalışmaları yeniden takvime bağlayan hükümet, enerji faslında bu yıl ve izleyen yıllarda yapılacak çalışmalar konusunda kapsamlı bir ajanda hazırladı. Türkiye’nin AB’ye ilişkin yol haritasını oluşturan ve bu ay içinde resmen açıklanması planlanan 2008 yılı Ulusal Program taslağında enerjide orta vadede arz açığı çıkabileceğinin belirtilmesi dikkat çekti. Taslakta, 2001 yılından bu yana sürdürülmekte olan enerji sektörünün liberalizasyonu çalışmaları kapsamında geçiş sürecinde önemli bir yatırım açığı oluştuğu, arz-talep projeksiyonlarına göre orta dönemde elektrik arz açığının gözüktüğü belirtildi.

A plus etiket zorunluluğu
Bu çerçevede orta dönemde elektrik arz açığının önlenmesi ve olumsuz etkilerinin azaltılmasıyla uzun dönemli enerji arz güvenliğinin sürdürülmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınacağı ifade edildi.

Program taslağına göre enerji verimliliğine dönük olmak üzere bu yılın üçüncü çeyreğinde bazı düzenlemelere gidilecek. Bu çerçevede teknolojik gelişmeler sonucu AB tarafından buzdolaplarının enerji etiketlerine, enerjinin verimli kullanıldığını gösteren (A plus) ve (A plus plus) etiket zorunluluğu Türkiye’de de uygulamaya konulacak. Çıkarılacak Enerji Ekipmanlarının Kullanımı ve KOBİ’lerin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik ile verimsiz ürünlerin kullanımın önlenmesi, işletmelerin bünyesinde bulunan kazan, brülör gibi yakma tesislerindeki ekipmanlarla, elektrikli ev aletlerinde, klimalarda ve elektrik motorlarında asgari verimlilik standartlarının uygulanması sağlanacak. İmalatta kullandıkları araçlarda enerji verimliliğine dönük yatırım yapacak KOBİ’lere teşvik gibi destekler verilecek.

Binaların performansı
Binalarda enerjinin daha verimli şekilde kullanımının sağlanması ve binaların enerji kullanımlarına göre belgelendirilmesi için 2009 yılı içinde Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği çıkartılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda enerji yönetimi sistemi kurulacak ve binalarda enerji yöneticisi atanacak.

Binalarda enerji performansı mevzuatının hazırlıkları ve uygulamaların denetimi için mevzuat hazırlama, değerlendirme, belgelendirme, program yazılımları geliştirme, denetleme, veri tabanı ve araştırma-geliştirme faaliyetlerini yürütmek üzere bir birim oluşturulacak. Binalarda enerji performansına ilişkin araştırma-geliştirme, inceleme ve eğitim faaliyetlerini yürütmek üzere bir laboratuvar kurulacak. Türkiye’de biyoyakıtlarda kullanılan tarım ürünleri konusunda şu an herhangi bir teşvik uygulanmıyor. Programa göre, Türkiye AB’ye tam üyelik perspektifinde 2011’den itibaren yerli tarım ürünlerinden üretilen biyodizelin kullanımını teşvik etmeye başlayacak.

Enerji faslında AB’ye uyum çerçevesinde gerçekleştirilecek mevzuat çalışmaları ve buna bağlı olarak yapılacak laboratuvar kurulumu ve diğer işler için toplam 77 milyon avro harcanacak. Bu paranın 19.1 milyon avrosu AB fonlarından karşılanacak.
Petrol Stok Ajansı nihayet
AB normlarına göre her bir ülkenin 90 günlük ihtiyacını karşılayacak şekilde ulusal petrol stoku tutması gerekiyor. Türkiye’de bu konuda yasal düzenleme bulunmasına karşın gerekli altyapı bulunmadığı için ne özel sektör, ne de kamu tarafından ulusal petrol stoku da tutulamıyor. Programa göre, ilk etapta 2009 yılı sonuna kadar Ulusal Petrol Stok Ajansı’nın kurulmasına yönelik tesis ve bilgi işlem sistemi çalışmaları tamamlanacak ve ajansın kuruluş işlemleri gerçekleştirilecek. Bunun için toplam 6 milyon avroluk bütçe ayrılacak. Öte yandan doğalgazda özel sektör ithalatına ve piyasanın serbestleşmesine yönelik hususlar ile olağanüstü veya kriz durumlarında doğalgaz sektöründe alınması gereken önlemler belirlenecek

Nükleer Üst Kurul
Uluslararası Nükleer Güvenlik Sözleşmesi’ne uyum sağlamak amacıyla bir Nükleer Kanunu çıkacak. Kanunla nükleer enerjinin ve iyonlaştırıcı radyasyonun barışçı amaçlı kullanımına ilişkin faaliyetlerin düzenlenmesi amacıyla Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu (TNDK) kurulacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.