Haberler

180 tarihî ev, bir dilekçe ile yok olmaktan kurtuldu

Tarih: 12 Ağustos 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Yasin Kılıç
Dünyada üç medeniyete başkentlik yapmış tek şehir olan İstanbul'un tarihî evleri, bir dilekçe sayesinde onarılarak restore ediliyor.

2005 yılından önce tarihî evler için Koruma Kurulları'na başvurularak en az bir yılda alınan onarım izinleri, belediyeler bünyesinde kurulan Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları (KUBED) sayesinde artık iki haftada alınabiliyor. Sadece tapu fotokopisi, dilekçe ve onarım yapılacak mekanın fotoğraflarıyla yapılan başvurular, KUDEB'ler tarafından 2 haftada değerlendirilip onarım izin belgesi veriliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı bünyesinde 2006 yılında kurulan KUDEB, 1,5 yılda 180 mekan için verdiği onarım izni ile tarihî evleri yok olmaktan kurtardı. Tarihî evlerin onarımı için yapılan başvuruların en fazla Beyoğlu, Beşiktaş, Üsküdar, Boğaz ve Adalar bölgesinden olduğunu kaydeden İBB Koruma Uygulama ve Denetim Müdürü Mehmet Şimşek Deniz, "Sadece bir dilekçe ile 2 hafta gibi kısa sürede onarım izni veriyoruz. Tek şartımız doğru restorasyon koşulu. Müdürlüğümüz, kurulduğu günden bugüne verdiğimiz izinler ile İstanbul'da 180 tarihî evi kurtarmış olduk. Bu evleri vatandaşlar kendileri onardı." diye konuştu.

Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tarihî dokuyu korumak ve yaşatmak amacıyla çıkardığı 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na bağlı olarak 11 Haziran 2005'te çıkartılan yönetmelikle faaliyetlerine başladı. Kısa adı KUDEB olan müdürlükler, tarihî yapıların sorunlarının tespiti, onarım ve restorasyon çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve denetimi konularında Koruma Kurullarına destek veriyor. KUDEB ile belediyeler, sınırları dahilinde bulunan ve tarihi özelliği olan binaların korunması, bakımı ve onarımı süreçlerini hızlandırıyor. Yasa, belediyelere bürokratik işlemleri kısaltıp tek bir merkezde toplayarak tarihî binaların bakım ve onarımını çok daha hızlı ve kolay gerçekleştirmesi imkanını sağlıyor. KUDEB'lerden tarihî evlerde yapılacak onarımlar için Koruma Kurulları'ndan bir yılda alınan izinler dilekçe sayesinde 2 haftada alınabiliyor.

1,5 milyon yapı bulunan İstanbul'da bu yapıların yüzde 4'ünü eski eserler oluşturuyor. KUDEB Müdürü Mehmet Şimşek Deniz, "İmar planlarında yaptıkları sayımlarda İstanbul'da 40 bin civarında tarihî eser olduğunu tespit ettiklerini anlatarak şunları kaydediyor: "Bu eski eserlerin bir kısmı arkeolojik sit alanında, bir kısmı doğal sit alanında ve bir kısmı da karma sitlerde bulunuyor. Koruma kurulları bu eserlerin restorasyonlarının yoğunluğuna yetişemiyorlardı. Koruma kurullarındaki projelerin uzun süre onaylanmaması vatandaşı yoruyordu. Yerel yönetimler bünyesinde kurulan KUDEB büroları, kanunun verdiği yetkiye dayanarak onarım izin belgesi verebiliyor. Bu sayede kısa sürede alınan onarım izinleri ile birlikte tarihî evler korunarak restore edilebiliyor."

Tarihî yapıların onarılması için gerekli prosedürler konusunda vatandaşlara bilgi vererek danışmanlık hizmetinde bulunduklarını vurgulayan Deniz, "Müdürlüğümüz izin verdiği bina restorasyonlarının aslına uygun olarak yapılıp yapılmadığını da denetliyor." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Koruma Uygulama Denetleme Müdürlüğü (KUDEB) sayesinde tarihî yapılara onarım izni en fazla 2 haftada alınıyor. Vatandaşların eski yapılarının boya, badana, tesisat değişimi ve çatı aktarılması gibi basit onarımlarına izin verebilen KUDEB'e, dilekçe, tapu fotokopisi ve farklı açılardan çekilmiş fotoğraflarla birlikte başvuru yapılıyor. Müdürlük, onarım izin belgesini geciktirmeden veriyor. Daha sonra KUDEB'ten bir ekip, gidip binanın durumunu inceleyerek karar veriyor ve nelerin yapılması gerektiğine dair teknik rapor hazırlıyor. Müdürlük rapor dahilinde vatandaşa bir yıl geçerli olan bir onay izin belgesi veriyor. Vatandaş bir yılda onarım yapmadığı takdirde izin onayı iptal ediliyor. Vatandaş onarımını tamamlayıp geldiği zaman ise bir onarım uygunluk belgesi veriliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.