Haberler

8 bin yıllık yerleşim merkezi

Tarih: 13 Ağustos 2008 Kaynak: Radikal
Mersin’deki Yamuktepe Höyüğü kazılarında M.Ö 7000 yılından, neolitik dönemden 1100 yılına, Bizans’a kadar aralıksız yerleşim alanı olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

Mersin’de, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden Yumuktepe Höyüğü’ndeki kazı çalışmaları sürüyor. Kazılar, İtalya’nın Lecce Üniversitesinden Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsabella Caneva başkanlığında, 30 kişilik ekiple yürütülüyor. Prof. Dr. Caneva, kazıların çeşitli evrelere dair milattan önce 7000’li yıllara kadar uzandığını söyledi.

Caneva,”Bulduğumuz çeşitli dönemlere ilişkin kalıntıları yaptığımız restorasyon çalışmalarının ardından birleştirerek, deyim yerindeyse Anadolu’nun tarihini çıkarıyoruz” dedi. İki ayrı alanda süren çalışmaları Caneva şöyle anlattı:: “Erken neolitik döneme ait 6500-7000’li yılların tabakalarında çalışıyoruz. Alanda neolitik erken dönemine ait saz ve çamurdan oluşan yapıya ulaştık. Bir hafta içinde bunun nasıl bir yapı katı olduğunu ortaya çıkaracağız. Ayrıca geçen yıl bu alanda bulduğumuz silolar vardı, burada da daha aşağıya inmeyi amaçlıyoruz. Üstteki alanda ise kalkolitik dönemde milattan önce 4500-5000 arasında çalışıyoruz. Sağlam bir sur ile düşmüş kerpiç duvar tespit ettik. Burada da her iki yapıyı tamamen ortaya çıkarmak için çalışmaları sürdürüyoruz.”

Yumuktepe’nin çok uzun kesintisiz bir yerleşim yeri olması nedeniyle diğer kazı alanlarından farklı olduğunu vurgulayan Caneva, “milattan önce yaklaşık 7000’li yıllarda başlayan ve milattan sonra 1100 yılına kadar, yani Orta Çağa kadar devam eden kesintisiz bir yerleşme, Yumuktepe’yi ender yerleşmelerden biri haline getiriyor. Çünkü, yüzlerce yıllık siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel ve teknolojik gelişmeler bu tepede saklı” dedi.

Kıraç Vakfı destekliyor
Mimar Sinan Güzel Sanat Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülgün Köroğlu tarafından Suna ve İnan Kıraç Vakfı Akdeniz Araştırmaları Enstitüsünün (AKMED) desteği ile yürütülen höyüğün üst kısmındaki Bizans dönemine ait açmalardaki kazılarda ise önemli buluntulara ulaşıldı.

Doç. Dr. Köroğlu, bu yıl 17 Temmuzda başladıkları çalışmada, höyüğün batı kısmındaki konut olarak kullanılmış mekanları kazdıklarını, daha önceki açmalarda ise restorasyon çalışması yaptıklarını söyledi. Bu alanda genel olarak 11. yüzyıl mimarisinin egemen olduğunu, 12. yüzyılda buranın büyük bir çiftlik haline dönüştüğünü belirlediklerini ifade eden Köroğlu, “Bu yılki kazılarda üzerinde Eros ve Aris tanrılarının kabartmaları olan lahit parçası ile bazı sütun parçaları elde ettik. Söz konusu parçaların, buradaki daha eski Roma yapı katından geldiğini ya da o dönemde kent merkezinden buraya getirilmiş olduğunu tahmin ediyoruz. Yıllar önce burada bu lahdin diğer parçasına daha rastlamıştık” dedi.

Ortaya çıkarılan parçaların kazılar tamamlandıktan sonra envanterlenip Mersin Müzesi’ne verileceğini anlatan Köroğlu, şöyle konuştu: “Bu yıl küçük eserler anlamında iyi buluntulara ulaşmaya başladık. Akdeniz’in değişik yerlerinde üretilmiş Bizans dönemi seramikleri ile karşılaşıyoruz. Üzerinde tavşan betimi bulunan oyma tekniğinde Ege’de üretilmiş olduğunu bildiğimiz çanak parçası elde ettik. Bizans dönemine ait sırlı seramik çanak ve kaplar, kandil parçaları ve sikkeler bulduk. Ayrıca, Suriye ve Irak’ta üretilmiş değişik İslami döneme ait seramik parçaları da ele geçti.”

Yumuktepe Höyüğü’ndeki kazıların Bizans dönemine ait açmalarda 26 Ağustosa, neolitik ve kalkolitik döneme ait alanlarda ise 15 Eylüle kadar süreceği bildirildi.

45 yıl bekledi
Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden olan ve “Soğuksutepe” adıyla da anılan Yumuktepe’de sistemli arkeolojik kazılar, İngiliz John Garstang başkanlığında 1936-1937 yıllarında yapıldı. İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması nedeniyle ara verilen kazılara, 1946’da yeniden başlanıp 1947’de sonuçlandırıldı. Bundan tam 45 yıl sonra, 1992 yılında hazırlanan ve 1993 yılında başlanan ‘Yumuktepe Arkeolojik Kazısı’ çalışmaları ise her yaz sürdürülüyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.