Haberler

Yeditepe Üniversitesi, Tarlabaşı'nda Atölye Çalışması Düzenledi

Tarih: 20 Ağustos 2008

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü,  ABD'deki Miami Üniversitesi Mimarlık ve İç Mimarlık Bölümü ile iş birliği çerçevesinde 2007 - 2008 yaz dönemi sonunda bir yaz atölyesi düzenledi. Mimarlık ve iç mimarlık bölümlerinin 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile yüksek lisans öğrencilerine açık atölye çalışması, 10 -17 Ağustos 2008 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.



 Yrd.Doç.Dr. Murat Çetin ve Yrd.Doç. Gülen Çevik tarafından yürütülen atölyenin teması “Confrontation” (Yüzleşme) olarak belirlendi. Çalışma alanı olarak Beyoğlu Belediyesi tarafından koordine edilmekte olan ve çeşitli tartışmalarla gündeme gelen dönüşüm projesinin odağını oluşturan Tarlabaşı'nın seçildiği çalışmaya Yeditepe Üniversitesi’nden yedi, Miami Üniversitesi’nden (Oxford, Ohio) dokuz, Erciyes Üniversitesi’nden iki, Ball State Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nden birer öğrenci katıldı.

İstanbul’un sosyal ve kültürel merkezlerinden İstiklal Caddesi’ne yakınlığı ile öne çıkan Tarlabaşı, son yirmi yılda şehircilik açısından kapsamlı değişimlere sahne olmasının yanı sıra, toplumun her kesiminden insanın bir araya geldiği, ekonomik, sosyal ve fiziksel yüzleşmelerin yaşandığı kompleks bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

10 Ağustos'ta başlayan ve "toplumun uygar bir paydada bütünleştiği" bir tasarım çözümünün beklendiği çalışmanın ilk gününde Tarlabaşı gezildi ve seçilen dört yapı adası üzerinde ayrıntılı incelemeler gerçekleştirildi. 11 Ağustos tarihinde ise proje grupları belirlendi, mevcut durum analizi yapıldı ve mimari programlar oluşturuldu. 

Atölyenin üçüncü gününde, GAP İnşaat Proje Direktörü Mimar Nilgün Kıvırcık ve Mimar Efe Gönenç, İstanbul Metropoliten Planlama Müdürlüğü Konferans Salonu’nda öğrenci ve öğretim üyelerine Tarlabaşı Yenileme Projesi hakkında bir sunum yaptı. Sunumda, proje kapsamında Tarlabaşı'nda bulunan dokuz yapı adasında, yaklaşık 20.000 m² lik alanda bulunan, 210’u tescilli sivil mimarlık örneği toplam 278 adet binanın, bu alandaki sokakların ve altyapının yenilenmesi konusunda 2007 yılında Beyoğlu Belediyesi ile sözleşme yapan GAP İnşaat’ın çalışmaları ve öngörülen tasarımlar hakkında bilgi veren Kıvırcık ve Gönenç, ayrıca projenin mevcut ve potansiyel problemlerine ilişkin gözlemlerini ve Tarlabaşı’nın merkeze entegrasyonunu sağlamak gibi amaçlarını katılımcılarla paylaştı.



13 Ağustos tarihinde ise, İstanbul Kültür Üniversitesi Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Nur Akın, Yeditepe Üniversitesi’nde Tarlabaşı konulu bir konferans verdi. Konuşmasında bölgenin Galata ve Pera ile olan bağlantısına, Osmanlı dönemindeki gelişimine, 1980’lerde Tarlabaşı Bulvarı’nın açılması sırasında tarihi dokuya yapılan müdahalelere ve yeni açılan bulvar üzerindeki binaların mevcut kentsel dokuyla uyumlu bir şekilde bütünleşmesi için düzenlenen yarışmaya değinen Akın, bugün çöküntü alanı durumundaki bölgeye ait minyatür, harita, fotoğraf gibi görsellerle Tarlabaşı’nın geçirdiği fiziksel ve sosyo-kültürel değişimi aktardı. Ayrıca toplantıda, GAP İnşaat ve Beyoğlu Belediyesi işbirliğinde yürütülen projenin eleştirel bir değerlendirmesi de yapıldı.



Alan araştırması, konferans ve gezilerden elde ettikleri kazanımlarla çalışmalarına devam eden öğrenciler, bölgenin sosyal ve kentsel sorunlarına yönelik geliştirdikleri tasarımları, 14 Ağustos'ta düzenlenen ara jüride konsept proje olarak sundu.

15 Ağustos'ta ise atölye katılımcıları Koleksiyon Mobilya’nın Tarabya’da ve Autoban’ın Galata’da bulunan mağazalarını ziyaret etti. 

Çalışmanın son gününde, ara jürideki eleştirileri de dikkate alarak projelerini geliştiren öğrenciler farklı yapı adalarında dört ayrı grup halinde hazırladıkları çalışmaları jüriye sundu. Değerlendirilen projeler, aynı gün Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde sergilendi ve düzenlenen kokteyl sonrasında katılımcılara sertifikaları verildi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.