Haberler

Güler: Nükleer rönesans başladı

Tarih: 27 Ağustos 2008 Kaynak: NTVMSNBC
Güler: "2020 yılındaki hesaba göre elektrik üretimimizde nükleer enerjinin payı yüzde 6 civarında olacak, Mersin'in peşinden Sinop Akkuyu'da yatırımlar yapacağız."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Türkiye nükleer ile randevusunu hep geciktirdi, fakat inşallah bu sefer bunu gerçekleştireceğiz ve bu nükleer teknolojisiyle buluşacağız'' dedi. Nükleer güç santrali kurup işletecek ve TETAŞ'a elektrik enerjisi satacak şirketin belirlenmesi için yapılacak yarışma ile ilgili son bilgilendirme toplantısı Ankara Sheraton Oteli'nde yapıldı.Toplantıya, Bakan Güler'in yanı sıra EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Selahattin Çimen, TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu, TETAŞ, TEİAŞ, TEDAŞ gibi kurum ve kuruluşların temsilcileri ile yarışma için şartname alan yerli ve yabancı firmaların temsilicileri katıldı. Bakan Güler, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin nükleer ile randevusunu hep geciktirdiğini belirterek, ''Fakat inşallah bu sefer bunu gerçekleştireceğiz ve bu nükleer teknolojisiyle inşallah buluşacağız'' dedi. Bu konuda kararlılıklarını uzunca süredir hem yasayı çıkartırken, hem hukuki alt yapıyı oluştururken sürdürdüklerini anlatan Güler, nükleer enerjide en önemli konunun şeffaflık olduğunu, bu şeffaflığın gereği olarak da bütün toplantıları da kamuoyununa açık olarak, bütün katılımcılar ile birlikte gerçekleştirdiklerini kaydetti. Bütün çalışmalarda, özellikle enerji mimarisinde 5 önemli kavramın ağırlığı olduğunu ve bunların sütun oluşturduğunu belirten Güler, bunların bilimsellik, tutarlılık, şeffaflık, sürdürülebilirlik ve dürüstlük olduğunu, bunları da hiç bir şekilde taviz vermeden yguladıklarını ifade etti.

"Enerji Sektörü Çok Karışık Bir Sektör"
Enerji sektörünün çok kompleks ve karışık bir sektör olduğunu ifade eden Güler, yatırımcılara ''Şunu ifade etmek istiyorum, bütün meselemiz bugün değildir bizim meselemiz yarındır, uzun vadelidir ve uzun vadeli düşünmenizi, bu işlere yaklaşmamızı ve çözümler bulmanızı bekliyoruz. Bugün günü kurtarmak gibi bir meselemiz yok biz uzun vadeli düşünüyoruz ve sizin de uzun vadeli düşünmenizi tavsiye ediyoruz'' diye seslendi.

Nükleerde İki Düzenleyici Kardeş
Tamamen rekabetçi, serbest bir ortamda, kamunun mümkün olduğu kadar müdahalesinin olmadığı bir ortamda çalışmaların ortaya konulmasını arzu ettiklerini anlatan Güler, ancak serbestliği de ''başı boşluk'' olarak algılamadıklarını, bunun için de EPDK, ilgili düzenleyici kurum ve kuruluşlar olduğunu söyledi. Nükleerle ilgili 2 tane ''kardeş'' düzenleyici kurum olacağını bildiren Güler, EPDK'nın enerji bağlamında ilişkileri düzenleyeceğini, ayrıca nükleerle ilgili bir düzenleyici kurumun kurulacağını, bunun için hazırlıklarının tamam olduğunu, önümüzdeki yasama döneminde de bunları da yasalaştırarak bu noktadaki eksikliği tamamlayacaklarını kaydetti. Bu arada hızlı bir şekilde de serbest piyasaya geçiş çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Güler, önce son derece karmaşık ve büyük bir sektör olan petrol piyasasını liberalleştirdiklerini hatırlattı.Enerji alanında yaptıkları çalışmalar kapsamında adım adım serbestleşmeye geçildiğini, ilk üretim özelleştirmelerini ardında da elektrik dağıtımda iki özelleştirmenin yapıldığını vurgulayan Güler, ''Bunları çok süratli olarak enerji sektöründe rekabete açık bir şekilde gerçekleştirmeye çalışıyoruz, amacımız sürdürülebilir bir enerji politikasını sadece bugün için değil, çocuklarımız torunlarımız için sağlıklı bir enerji sektörünü oluşturmak, uzun vadeli bir enerji vizyonu ile bunları gerçekleştirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Küresel Isınma Noktasında Nükleer 
Enerjide arz güvenliği ve küresel ısınmayla birlikte çevre ilişkileri konularının iki önemli başlık olduğunu, bunların gelecekte de gündemi meşgul edeceğini belirten Bakan Güler, konuşmasına şöyle devam etti:''Küresel ısınma noktasında da son bir kaç yıldır küresel ısınmanın aslında tam göbeğindeyiz, küresel ısınma noktası hepimizin çok ciddi ele alması gereken ve herkesin sosyal sorumluluk olarak çözüm araması gerektiği bir noktada. Bunlar içinde çözümlerden birisi olarak nükleer enerjiyi görüyoruz. Nükleer enerji hem arz güvenliği açısından baz oluşu bakımından hem de sera gazları üretmemesi açasından, çözümlerden biri olarak ortaya çıkıyor, o yüzden bunu vazgeçilmez bir enstrüman olarak düşünüyoruz enerji sepetimizde.'Türkiye'nin nükleer konusunda gerekli bilgi yetenekler ve geleneklere sahip olan bir ülke olduğunu ifade eden Güler, ''Hiç kimse nükleer enerjinin çevre ve atık konusunda başta olmak üzere buna benzer konularda herhangi bir teredüte düşmesin. Bu teknolojinin özümsenmesinde ülke olarak geç kaldık, ama hükümet olarak geç kalmadık, biz başkaları gibi gösterişe dayalı faaliyetlerle zaman geçirmedik'' diye konuştu.

Sütun Sütun Enerji
Enerji sistemini kömür, su, doğal gaz, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji olmak üzere 5 sütun üzerine oturtmayı hedeflediklerini kaydeden Güler, şu anda üretilen elektriğin yüzde 50'sinin doğal gaz, yüzde 25'inin kömür ve yüzde 25'inin de su kaynaklarıyla üretildiğine dikkat çekti.Dördüncü sütun olarak planlanan yenilenebilir enerjide önemli mesafeler alındığını, şimdi de 5'inci sütun olan nükleer enerji üzerinde çalışıldığını vurgulayan Güler, ''2020 yılındaki hesaba göre elektrik üretimimizde nükleer enerjinin payı yüzde 6 civarında olacak. Ama öyle ümit ediyoruz bu artacak. Mersin'in peşinden Sinop Akkuyu'da yatırımlar yapacağız'' diye konuştu.

"En Büyük Çevre Kirliliği Fakirliktir"
Nükleer santral konusunda bazı çevre örgütlerinin nasıl ikna edileceğinin sorulması üzerine Bakan Güler, nükleer enerjinin özellikle sera gazı gibi küresel ısınmanın en önemli unsurlarından karbondioksit, azotoksit, kükürtdioksit gibi gazları çıkartmadığını ve küresel ısınmayı önlemede belki tek çare değil ama önemli çarelerden biri olarak gösterildiğini söyledi. Yeni bir nükleer rönesans başladığını artık bütün dünyanın kabul ettiğini, önemli çevreci akımların da buna onay verdiğini kaydeden Güler, ''En büyük çevre kirliliği fakirliktir. Biz sanayicimize, ihracatçımıza, dar gelirli vatandaşımıza ve turizmcimize ucuz, sürdürülebilir ve kalıcı bir çözümü sunmak durumundayız. Onun için her gelişmiş ülke gibi bu teknolojiye sahip olacağız'' dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.