Haberler

Bayraktar, Ataköy arazisini adrese teslimde kararlı

Tarih: 28 Ağustos 2008 Kaynak: Referans Yazan: Bülent Yoldaş
Ataköy arazisinin satışı için ihale günü yaklaşırken tartışmalar da yoğunlaştı. Referans'ın geçen yıl "adrese teslim ihale" haberi ile duyurduğu Ataköy arazisinin satışı için Toplu Konut İdaresi Başkanı (TOKİ) Erdoğan Bayraktar, "Muhtemelen Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat (DATİ) burayı alır" derken, emlak uzmanları arazi için belirlenen 450 milyon YTL'nin çok düşük bir rakam olduğunu savundu. Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, arazinin çıplak değerinin en az 2 milyar 550 milyon dolar olduğunu vurgulayarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan ihalenin iptal edilmesini istedi.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, dün bir televizyon programında Ataköy arazisinin satışına ilişkin ilginç açıklamalarda bulundu. 4 Eylül'de yapılacak ihaleye DATİ Holding dışında bir firmanın girmesinin "çok mantıklı" olmadığını vurgulayan Bayraktar, "Muhtemelen DATİ burayı alır" dedi. Ataköy arazisinin kim tarafından alınacağının kendilerini ilgilendirmediğini ifade eden Bayraktar, amaçlarının DATİ'yi sıkıştırarak şu anda çok ucuza kullanılan bir arazinin devlete toplu para getirebilecek bir yapı kazanması olduğunu savundu. Bayraktar, devletin bu kadar değerli bir araziden yıllık 2 milyon YTL gibi bedava sayılabilecek bir kira geliri elde etmesine gönülleri razı olmadığı için araziyi satışa çıkardıklarını söyledi. "Burası sorunlu bir arazi" diyen Bayraktar, kiralama işlemi ile devlete ait olan Ataköy arazisinin 30 yıl boyunca düşük bedel ödenerek kullanılmasının önüne geçmek istediklerini kaydetti.

Öte yandan, TOKİ tarafından ikinci kez satışa çıkartılan Ataköy arazisi için belirlenen 450 milyon YTL'lik muhammen bedelin komik bir rakam olduğunu belirten Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, Ataköy arazisinin çıplak değerinin en düşük 2 milyar 550 milyon dolar olması gerektiğini ifade etti. Ateş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda duyarlı olduğunu ve böyle bir ihaleyi de iptal edeceğini bildiğini söyleyerek, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da seslenmek istiyorum. Ben bu konunun uzmanıyım. Ataköy arazisi 2 milyar 550 bin dolar altında satılamaz. Başbakanımızdan bu ihalenin iptal edilmesini arz ediyorum" çağrısında bulundu.

Metrekare fiyatı 20 bin dolar olmalı
Ataköy arazisini, bir ay önce satılan Mecidiyeköy'deki Tekel Likör Fabrikası arazisiyle karşılaştırarak bir değerlendirme yapan Ateş, "Kuşkusuz iki arazinin birbirinden farklı özellikleri bulunuyor. Ataköy arazisi çok çok değerli bir arazi. İstanbul'un en nadide yerinde ve üst gelir grubunun ikamet ettiği bir bölgede yer alıyor. Havalimanına çok yakın bir konumda, ayrıca deniz taşımacılığına müsait, yat limanının yanı başında. Likör fabrikası arazisinin metrekaresi 14.7 bin dolardan satıldı. Bana göre Ataköy arazisin metrekare fiyatı 20 bin dolar. Likör fabrikasından daha değerli olan Ataköy arazisini boş olarak düşündüğümüzde, mevcut imar yapısıyla metrekare fiyatı 15 bin dolardan hesaplandığında, arazinin 2 milyar 550 bin dolar muhammen bedelle satışa çıkması gerekiyor" diye konuştu.

Ateş, bugüne kadar hiç emlak işiyle uğraşmamış, gayrimenkulle hiç ilgisi olmamış Ağrı Dağı'ndaki bir köyde yaşayanların bile 450 milyon YTL'lik fiyatı komik bulacaklarını dile getirerek, arazinin yüzde 15 peşin geri kalanı 48 ay vade ile satıldığını, üzerindeki yapıların taksitleri ödeyecek kira geliri potansiyeline sahip olduğunun altını çizdi.

İhale ile daha çok yerli firmalar ilgilenecek
TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Işıl Dinçer de Ataköy Turizm Kompleksi arazisinin bulunduğu konum nedeniyle çok değerli olduğuna değinerek, katılımcı sayısına bağlı olarak, açık arttırmayla yapılacak ihalede arazinin fiyatının muhammen bedel olan 450 milyon YTL'nin çok üzerine çıkabileceğini kaydetti. Dinçer arazinin üzerinde üst kullanım ve işletme hakkını 2038 yılına kadar elinde bulunduran bir şirket olmasaydı, arazinin daha yüksek bir muhammen bedelle satışa çıkabileceğini vurguladı. Dinçer, kendileriyle çalışan bazı yatırımcı firmalara bu ihaleyle ilgilenip ilgilenmediklerini sorduklarını, ancak çok sıcak bakan firmaya rastlamadıklarını ifade etti. İhaleye ilgi gösterebilecek yerli yatırımcıların daha fazla olacağını tahmin ettiğini dile getiren Dinçer, yabancıların Türkiye'yle ilgili 7-8 ay önceki gibi istekli olmadıklarını, hâlâ beklemede olduklarını söyledi. 

İhale TBMM gündeminde 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Ataköy arazisi ihalesini hazırladığı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Hamzaçebi TOKİ'ye ait İstanbul'daki bir arazinin satışına ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı cevaplandırılması istemiyle dün Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Hamzaçebi, TOKİ'nin 4 Eylül'de yapacağı ihalenin de iptal edilmesi gerektiğini söyledi. CHP'li milletvekili, 2007 yılında da TOKİ'nin Ataköy Turizm Kompleksi arazisi için yapmayı planladığı ihaleyi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması için verdiği soru önergesiyle TBMM'ye taşımıştı. Geçen yıl iptal edilen ihale koşullarıyla bu yıl ilan edilen ihale koşulları arasında bir farklılık olmadığını vurgulayan Hamzaçebi, ihalenin takipçisi olacağını, bu amaçla Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdiğini anlattı. Hamzaçebi, 2007'de yapılan ihalenin adrese teslim şeklinde, rekabetin oluşmayacağı bir ihale olduğu için iptal edildiğini hatırlatarak, "Arazinin mülkiyetine sahip olacak firmanın 2038 yılına kadar arazi üzerinde hiçbir tasarrufunun bulunamayacağı bir arazinin ihale edilmesi doğru değil. Arazinin üst yatırım ve işletme hakkının DATİ'ye ait olması, başka şirketlerin ihaleye katılmalarının önünde doğal bir engel oluşturmaktadır. 2007'deki ihalenin iptal edilmesine neden olan koşullarda bir değişiklik olmadığı için TOKİ bu ihaleden vazgeçmelidir" dedi.

İngiliz ve Hollandalı iki yatırımcı araziye talip
2038 yılına kadar Ataköy arazisinin üst kullanım hakkına sahip olan Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat AŞ DATİ, kesin olarak ihaleye katılıp katılmama kararı vermemesine rağmen, ihale girecekmiş gibi, finansman arayışlarına ve fizibilite çalışmalarına başladı.

Diğer yandan Ataköy arazisi ile iki yabancı ve 3 yerli firma da ilgileniyor. Araziyle ilgilenen firmaların ismi açıklanmazken, İngiliz ve Hollandalı iki şirketin araziyle ve ihale şartnamesi ile ilgili Eskidji'den kapsamlı bilgi aldığı belirtildi. Eskidji Gayrimenkul Departman Başkanı Ferhan Yazıcıoğlu, Ataköy arazisi ile ilgili 3'ü yerli 2'si yabancı olmak üzere 5 firmanın kapsamlı bilgiler aldığını belirterek, francaishinglerden de bilgi alan firmalar olduğunu ancak onlar hakkında detaylı bilgileri olmadığını kaydetti. DATİ Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran da, üzerinde 2038 yılına kadar kiracısı oldukları Ataköy arazisi ihalesi için finansman ve fizibilite çalışmaların başladıklarını, DATİ olarak henüz ihaleye girip girmeme konusunda net kararı vermediklerini söyledi. Son günlerde ihale üzerinde yürütülen tartışmalara da değinen Kıran, "Biz arazinin tek alıcısıymışız gibi haberler çıkıyor, böyle bir şey söz konusu değil. Biz 3.5 yıl önce buradaki şirketleri satın alırken, bu şirketleri bu araziyi satın alalım diye almadık. Bizim iki master planımız vardı. Birincisi burayı 33 yıllık kalan bakiye süresini kullanmak üzere olan planlamamızdı. Daha sonra arazinin satışı gündeme geldi. Biz illaki bu araziyi alacağız diye bir şey yok. Daha önceki ihale sürecinde bu arazinin alınmaması doğrultusunda karar vermiştik" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.