Haberler

3. köprü piyangosu Tarabya-Beykoz'a

Tarih: 3 Eylül 2008 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Hamdi Ateş


Ulaştırma Bakanlığı, merakla beklenen 3. Boğaz köprüsünün güzergahını Trabya-Beykoz olarak belirledi. Son kararı Başbakan Erdoğan'ın vereceği köprü, İstanbul'dan transit geçen taşıtların kullanımına ayrılacak. 

Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü İstanbul'a yapılacak 3. köprü için en uygun güzergahın Tarabya-Beykoz olduğuna karar verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulan güzergaha yapılacak yeni köprünün 2 katlı ve trenlerin de geçeceği şekilde yapılması öngörülüyor.

Bütün alternatifler incelendi
Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün çok gizli olarak yaptığı çalışmalar son aşamaya geldi. Pekçok alternatif üzerinde çalışan Karayolları Genel Müdürlüğü teknik ekipleri, iki köprü arasındaki bir gazergahın İstanbul'un trafik sorununa çözüm olamayacağını tespit etti. 3. köprünün iki köprünün kuzeyine yapılması, böylece transit geçişlerde bu köprünün kullanılmasıyla İstanbul'un trafik sorununun çözümüne katkı sağlayacağı düşüncesi ağırlık kazandı. Uzman ekipler İstanbul'un gelişimi, trafik yoğunluğu, çevre ve arazi durumunu göz önünde bulundurarak 3. köprü için en uygun güzergahın Tarabya-Beykoz hattı olduğuna karar verdiler. 

Transit geçişler yeni köprüden 
Çalışmayı değerlendiren Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün de Tarabya-Beykoz güzergahını benimsediği öğrenildi. Bakanlık yetkilileri, üçüncü köprüde güzergah seçeneklerinin Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulduğunu söyledi. Yetkililer “Başbakanımız, sunulan güzergahlar içinde bir seçim yapacak. Köprünün inşa edileceği güzergahı belirleyecek” dedi. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak 3. köprü için önümüzdeki aylarda ihaleye çıkılması bekleniyor. Köprünün daha çok İstanbul'dan transit geçişler için kullanılması öngörülüyor.

Akashi gibi iki katlı olacak tren de geçecek
Yeni Boğaz köprüsü Japonya'nın Kobe kentindeki Akashi Kaikyo Köprüsü gibi iki katlı olacak. Yeni köprü, karayolu araçlarının yanı sıra trenlerin de geçeceği biçimde inşa edilecek. Bunun için de iki farklı uygulama planlanıyor. Bunlardan biri köprünün iki katlı olarak yapılması. Yani altından demiryolu üstünden de karayolunun geçmesi. Bir diğeri ise köprünün mevcuttan daha geniş yapılarak otomobillerin gidiş geliş güzergahlarının ortasına iki hat olarak demiryolu yapılması.

Otomobiller için tüp geçit ihalede
Boğaz'ın iki yakasını birbirine bağlayacak ve sadece trenlerin geçeceği Boğaz Tüp Geçişi'nin (Marmaray) yapımı sürerken İstanbul trafiğini rahatlatacak lastik tekerlekli tüp geçiş projesi ise ihale aşamasına geldi. YİD modeli ile gerçekleştirilecek proje için açılan ihaleye Yapı Merkezi-Güney Kore'den TKJV grubu ile Cengiz İnşaat-Makyol-Doğuş İnşaat-Fransız Vinci ortak girişimi teklif verdi. Önümüzdeki günlerde sonuçlanması projeye göre, tüp geçiş Üsküdar-Harem arasında bir noktadan yerin altına giriş yaparak, Kumkapı'da yerin üzerine çıkacak. 4,6 km'lik geçidin maliyeti, 2,5 milyar YTL'yi bulacak. 3. Boğaz köprüsü, oto-tüp geçit ve Marmararay'ın bitirilmesiyle İstanbul trafiğinin önemli ölçüde rahatlayacağı belirtiliyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.