Haberler

Aliağa - Menderes Nefes Nefese

Tarih: 5 Eylül 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir ulaşımını rahatlatacak 80 km.’lik Aliağa –Menderes hattında bir yandan istasyonlar yapılırken diğer yandan tren rayları döşeniyor. Projenin en zorlu bölümü olan Karşıyaka Tüneli’ndeki zemin riskini ortadan kaldırabilmek için 3407 ek kazık çakılıyor. İzmir’in Kuzey ve Güney gelişme alanlarını birbirine bağlayan Türkiye’deki en yaygın kent içi demiryolu ağı olan Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, istasyonları birer birer tamamlarken, proje ortağı TCDD de, Gaziemir’den Koşu istasyonuna kadarki güzergahın tren raylarını döşedi. Rayların Basmane’ye kadar olan bölümünün döşenmesi çalışmaları ise devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa – Menderes projesinin en zorlu bölümü olan Karşıyaka Tüneli’ndeki çalışmaları da büyük ölçüde tamamladı. Bölgenin zemin yapısından dolayı oluşabilecek risklere karşı Karşıyaka – Alaybey istasyonları arasındaki kesişen kazık imalatları yapımına devam ediliyor. Buradaki 3407 ek kazıktan 2376’sının yapımı tamamlanarak yüzde 70’lik bölümü bitirildi.

80 kilometrelik hat boyunca hem raylı sistem hem de karayolu trafiğinde kesintisiz ulaşımı sağlayacak olan çok sayıda alt-üst geçit de trafiğe açıldı. Yeni alt – üst geçitlerin yapımı ise süratle devam ediyor.
Metro ve banliyöden oluşan Raylı Sistem ağını 100 kilometreye çıkaran proje sayesinde kentin Kuzey-Güney aksı süratli ve konforlu bir ulaşım sistemi ile birbirine bağlanmış olacak.

Aliağa – Menderes’te neler yapıldı? 
- Sarnıç İstasyonu, Esbaş İstasyonu, Semt Garajı İstasyonu, Koşu İstasyonu, Salhane İstasyonu, Turan İstasyonlarında çalışmalar bitirilme aşamasında sürüyor. Aynı iş kapsamındaki Sarnıç Karayolu Üstgeçidi ve Gediz Karayolu altgeçitleri hizmete açıldı. Ayrıca proje kapsamında, 23 adet ağır hizmet tipi yürüyen merdiven, 22 adet de hidrolik engelli asansör yapılacak.

- 3260 m. uzunluğundaki Karşıyaka Tünel hattının 1930 m’si kapalı alan olup, 3 adet yeraltı (Alaybey, Karşıyaka, Nergiz) ve 1 adet yerüstü (Naldöken) istasyonunun yapımına devam ediliyor. 

- Şirinyer İstasyonu tamamlanarak, Namık Kemal ve Koşu karayolu geçitleri hizmete açıldı. 

- Kemer İstasyonu, İnkılap İstasyonu inşaatları tamamladı, Kemer Karayolu Altgeçidi ve İnkılap Karayolu Altgeçidi trafiğe açıldı. 

- Gaziemir İstasyonu, Demirköprü İstasyonu, Çiğli İstasyonu, Egekent İstasyonu inşaatları tamamlandı, Gaziemir Karayolu Altgeçidi ve Adliye Karayolu Üstgeçidi trafiğe açıldı. 

- Şemikler İstasyonu, Mavişehir İstasyonu, Atasanayi İstasyonu, Bayraklı İstasyonu inşaatları tamamlandı ve Bayraklı Karayolu Üstgeçidi trafiğe açıldı. 

- Aliağa, Biçerova, Hatundere, Menemen, Ulukent, Egekent 2 ve Alsancak istasyonlarının banliyö sistemine uyarlanması çalışmaları devam ediyor. 

- Çiğli’de ve Cumaovası’nda araç depo ve atölye tesisleri yapım işleri devam ediyor. 

- Sistemde çalışacak olan 33 Adet elektrikli banliyö tren setinin yapım siparişi sözleşmesi TCDD/İzmir Büyükşehir Belediyesi ortak işletme şirketi olan İZBAN tarafından imzalandı.

Proje tamamlandığında neler olacak? 
- Aliağa ile Menderes arasında çalışacak banliyö sistemi ile konut ve sanayi bölgeleri birbirine bağlanacak. Günde 550 bin, yılda 165 milyon yolcu taşınacak. 

- Hat boyunca yapılmakta olan 17 adet karayolu alt, üst ve yaya geçitleri ile tren trafik emniyeti artacak, kentsel alanlarda trafik rahatlayacak, ortalama yılda 20 ölümlü kazanın önlemi alınmış olacak. 

- Özel araç kullanımı azalacak, kent merkezinde motorlu taşıt kaynaklı hava kirliliği azalacak, hava kalitesi yükselecek, ulusal kaynaklı elektrik enerjisi kullanılacak. 

- Kentin Aliağa –Torbalı – Atatürk Organize ve ESBAŞ gibi sanayi bölgeleri birleşecek. 

- Hattın işletime alınması ile birlikte kent merkezinde toplu ulaşımda kullanılan 300’ü aşkın otobüs gereksiz hale gelecek. Bu otobüsler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yeni bağlanan ilçe ve beldelere kaydırılacak. 

- Halkapınar’da kurulan ana aktarma istasyonu aracılığı ile Ankara ve Aliağa ile kent merkezindeki metro ağını kullananlar, bu istasyondan istedikleri yere yine hızlı ve konforlu bir ulaşım sistemi ile ulaşabilecekler. 

- Projenin Aliağa-Alsancak arasındaki 57 kilometreden oluşan kuzey hattında 22 istasyon yer alacak. Hat işletime alındığında bu mesafenin 60 dakikada kat edilmesi öngörülüyor. Alsancak-Cumaovası arasındaki 22 kilometre uzunluğundaki güney hattında ise 10 istasyon bulunacak. Bu mesafenin de 26 dakikada kat edilmesi planlanıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.