Haberler

Van Gölü'ne hafriyat dökülüyor

Tarih: 12 Eylül 2008 Kaynak: Zaman
Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü'nün Van'ın Gevaş ilçesi sınırlarında yaptığı yol genişletme çalışmalarında çıkan hafriyatın bir kısımı direk göle dökülüyor.

Yol genişletme yer yer göle doğru yapılırken dökülen hafriyatın bir kısmının sahile kadar indiği görülüyor. Bölge Müdürlüğü yetkilileri yolun proje kapsamında yapıldığı belirterek, asfalt bittikten sonra sahile dökülen taş parçalarının ve hafriyatın toplanacağını söylüyor.

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü'nün Van-Tatvan karayolunun Gevaş-Balaban arasında devam eden yol genişletme çalışmalarını yürüten yüklenici firma yoldan çıkarılan hafriyatı yer yer göle döküyor.

Karayollarının bir yandan yol genişletme çalışmalarıyla yollara rahat bir nefes aldırırken diğer taraftan Van için önemli olan Van Gölü'nü kıyılarını tahrip etmesi dikkat çekiyor.

Gevaş çıkışından sonra bazı yerlerde yapılan genişletme çalışmalarında çıkan kayalar direk göle dökülüyor. Kızılay Kampı ile Akdamar Adası arasındaki yol genişletme göle doğru yapılıyor. Böylece yolda yapılan kazılarla çıkan hafriyatların kamyonlara yolun alt tarafına dökülmesiyle taş yığınları sahile kadar iniyor. Zaten dar olan Van sahilleri dökülen bu hafriyatlarla taprip ediliyor.

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, çalışmaların onaylı proje kapsamında yapıldığını belirterek, "100 metre kadar bir yerde çıkan hafriyatı mecburi olarak direk göle döküyoruz. Bazı yerlerde kamulaştırma bedelinden dolayı genişletmeyi sahile doğru yapılıyor. Bu çalışmalar tamamen proje kapsamında yapılıyor. Bu ay sonunda bitirilecek asfaltlama çalışmasından sonra sahil kıyısına kadar inmiş hafriyat ve taş yığınlarını yüklenici firmaya temizlettirilecek." diyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Deniz de, yol genişletme çalışmalarında çıkarılan hafriyatların önemli bir kısmı göl kenarına doldurulduğunu belirterek, bu durum binlerce yıldan oluşan kıyıların tahribi ve doğal dengesinin bozulmasına yol açtığını söylüyor.

Deniz, 1995 yılında göl seviyesinin yükselmesiyle göle yakın yapılaşmalarla birlikte göle yakın yerlerden geçen yolların da suyun altında kalmasından sonra kıyıların kodlanması ve yolların kontrol altına alınması için dolgular yapıldığını vurguluyor.

Bunun amacının, gölün daha iç kesimlere girmesini engellemek olduğunu dile getiren Deniz, ancak gerekli hassasiyetin gösterilmediğini kaydediyor.

Bakanları Kurulu tarafından1995 yılında çıkarılan yönetmenlikle göl çevresinde bin 650 metre altında kalan yerlerin afet bölgesi ilan edildiğini anımsatan Deniz, buralarda kalan yerlere yapı yasağı getirildiği ancak buna dikkatli bir şekilde takip edilmediğini ifade ediyor.

Göl çevresindeki yapılaşmayı veya belirsiz hale getiren göl seviye değişimi olduğunu anlatan Deniz, kıyıların korunması için öncelikle kıyı tespitinin yapılması gerektiğini söylüyor.

Deniz, "Van Gölü'nün ve kıyıların korunmasına yönelik öncelikle kıyı kanuna ihtiyaç var. Kıyı tespiti ve kıyıların korunması için çıkarılan yasanın bir kurul tarafından denetlenmesi gerekiyor. Aksi durumda herkesin istediği şekilde yollar ve yapılar yapması sorunu ilerde daha büyük boyutlara ulaştıracak." diye konuşuyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.