Haberler

Yeşil bina mı, değil mi, o karar verecek

Tarih: 15 Eylül 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Betül Yüzüncüyıl Tavlı
Alarko Carrier Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hırant Kalataş, yeşil bina sertifikasyon sürecinde koordinasyon ve yol göstericilik görevini yürüten 50 bin kişi arasına Türkiye’den katılan ilk insan oldu.

Amerikan Yeşil Bina Konseyi (USGBC), 2000 yılında binaları Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik (Leadership in Energy and Enviromental Design -LEED) adlı bir programla sertifikalandırmaya başlamıştı. Bu sertifikayı alan bina daha sağlıklı, çevreci, yaşanabilir bir yer olduğunu da kanıtlıyordu. Yeşil bina konsepti Amerika’dan Avrupa’ya, Çin’e Dubai’ye hızla yayıldı. Hatta Dubai zorunlu hale bile getirdi. Son yıllara kadar Türkiye’den ise ses çıkmıyordu. Ama sonunda bizim de ‘yeşil bina sertifikasyon sürecinde koordinasyon ve yol göstericilik’ görevini yürüten bir ‘LEDD AP’miz oldu. Alarko Carrier Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hırant Kalataş, dünya üzerinde bu görevi sürdüren 50 bin LEDD AP (Accredited Proffesional -Yetkili Temsilci) arasına, Türkiye’den katılan ilk insan oldu.

Peki Kalataş neden bu unvanı istemişti? Bu tip binalarda temel kriterlerden birinin enerji tüketimi olduğuna işaret eden Kalataş, soruyu şöyle yanıtlıyor: “Gelişmiş ülkelerde ticari binalar, toplam tüketilen enerjinin yüzde 35’ini, elektrik enerjisinin ise yüzde 65-70’ini tüketiyor. Elektrik tüketimi içinde binaların ısıtma-soğutma sistemleri önemli bir yer tutuyor. Alarko Carrier olarak biz de klima satıyoruz. İkinci önemli neden ise ortağımız Carrier’ın yeni yapılan tüm binalarında bu sertifikasyona gidilmesini istemesi. Bu nedenle şirket bünyesinde bu sertifika programına akredite olmuş bir profesyonelin olması istendi.”

LEED AP olabilmek için Amerikan Yeşil Bina Konseyi’nin düzenlediği sınava girmek gerekiyor. Kalataş da 200 üstünden 170 puan alınması gereken bu sınava, Carrier’ın konuyla ilgili olarak düzenlediği e-eğitim kursuna katılarak hazırlanmış. ABD’de girdiği sınav sonrası LEED AP sertifikası almaya hak kazanmış:
“Hem yapacağımız binalara destek olmak için hem de müşterilerimize bu konuda hizmet vermek için çalışacağım. Projelerde mal sahiplerine, talepleri halinde, danışmanlık hizmeti vereceğim. Ben bu işi bir hizmet olarak sunacağım ama yurtdışında bu işi profesyonel olarak para karşılığında veren danışmanlık şirketleri de var.”

Kalataş, metropollerde insanların zamanlarının yüzde 90’ını kapalı mekânlarda geçirdiğine işaret ederek, konforunun, rahatlığının çok büyük önem taşıdığını ve bu nedenle LEED’e çok başvuru yapıldığını söylüyor.
Kalataş’ın verdiği bilgilere göre, dünyada bugün sertifika almaya hak kazanmış 2 bin 300 bina bulunuyor. Bu binaların 1585’i ticari. 25 bin civarında bina için de sertifika başvurusu yapılmış.

Deutsche Bank, Siemens, Carrier ve Coca Cola gibi birçok uluslararası şirket yeni yapılacak tüm binaları için LEED sertifikasına başvuruyor. Türkiye’de ise uyanış yeni yeni başlıyor. Kalataş, “Şu anda sertifikalandırma sürecinde olan bir bina var: Siemens’in Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni yatırımı. Ayrıca, geçen hafta yapımı planlanan bir AVM’nin yatırımcısından bir talep geldi. Onlara LEED programını ve sertifikalandırma sürecini anlattım, muhtemelen sertifika için başvuracaklar. Öte yandan benim bildiğim üç kişi de LEED AP olmak amacıyla çalışıyor” diyor ve ekliyor: “LEED Türkiye’de pek bilinmiyor, dolayısıyla anlatmak, tanıtmak gerekiyor. Buna paralel olarak ilgi artacak, sertifika başvuruları oluşacaktır.”

Türkiye’de belli başlı büyük işyerlerinin dışında, insanların önemli bir bölümünün kafes içinde son nefesini vermeye hazır bir kuş gibi çalıştığı düşünülürse Kalataş mı haklı çıkacak, yoksa doğru yenik mi düşecek zaman gösterecek.

Bir bina nasıl ‘yeşil’ olur?
 - Binadaki karbondioksit oranının izlenmesi ve ölçülmesi, bu oran arttığı zaman alarm verecek bir sistemin olması bekleniyor. 
 - Yeşil binada sızdırmaz sigara odalarının bulunması ve bu odaların belli bir eksi basınçta olması gerekiyor. 
 - Bina dışında sigara içilecekse, bu alanların binanın kapı, pencere gibi bölümlerine en az 8 metre uzaklıkta olması isteniyor. 
 - Binanın yapımında düşük basınçta buharlaşan ve ozon gazı üreten kimyasalların bulunmadığı malzemelerin kullanılması gerekiyor. 
 - Ozon gazı üreten fotokopi, faks gibi cihazların sızdırmaz ve eksi basınçta bulunan ayrı odalarda bulundurulması gerekiyor. 
 - Binada bulunanların yüzde 50’sinin sıcaklığı, yüzde 90’ının da aydınlatmayı kontrol edebilmesi, ayrıca en az yüzde 75’inin dışarıyı görebilmesi gerekiyor. 
 - Binalarda kullanılan enerjinin belli bir kısmının yenilenebilir kaynaklardan üretilmesi şartı aranıyor. 
 - Binanın yer seçiminin doğal alanları ve tarım alanlarını etkilemeyecek şekilde yapılması isteniyor. 
 - Prestijini de, değerini de artırıyor

Hırant Kalataş, LEED sertifikasının binanın prestijini, dolayısıyla da değerini artırdığına işaret ediyor. Kalataş “Amerika’daki yeşil binaların normal binalara oranla satış bedelleri, kira bedelleri daha yüksek. Buna karşın yeşil bir binanın maliyeti, yeşil olmayan bir binaya göre sadece yüzde 2 ila yüzde 7 oranında artış gösteriyor. Ancak yeşil binanın bundan çok daha öte ekonomik kazançları da var. Her şeyden önce enerji tasarrufu nedeniyle işletme maliyetleri çok daha düşük. Ayrıca iç ortam kalitesiyle işgücü kayıplarını minimuma indiriyor ve insanların performanslarını da artırıyor” diyor.

Kalataş’ın verdiği bilgilere göre LEED bina sınıflandırma programında 5 ana kriter bulunuyor: İç ortam kalitesi, enerji kullanımı ve atmosfere etki, malzeme ve kaynak kullanımı, sürdürülebilir yerleşim ve su kullanımında verimlilik. Yeni ticari bina, okul, konut, AVM, kampus gibi farklı yapılar için oluşturulmuş ayrı ayrı programlar mevcut ama tümü de bu kriterleri içeriyor; sadece ağırlıkları değişiyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.