Haberler

Butik otel yapmak için mağara arıyorlar

Tarih: 15 Eylül 2008 Kaynak: Milliyet


Lüks trendi butik otelleri moda yaptı. 150'si İstanbul'da olmak üzere butik otel sayısı 600'e ulaştı, yenileri için yer aranıyor.

Butik otel sayısı hızla artıyor. Turizm yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 150'si İstanbul'da olmak üzere 600'e ulaşan butik oteller, yeni turizm destinasyonları yaratıyor. Son iki sezondur çok konuşulan tatil yerlerinden olan Çeşme Alaçatı, butik otelleriyle gündeme geldi. Les Ottomans dünyanın en iyi otelleri arasına girdi. Yüksek oda fiyatlarına rağmen turistlerin ilgisini çeken bu oteller yatırımcıların da ilgisini çekti.

Türkiye Özel Belgeli Özel Nitelikli Turistik ve Butik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (ÖZBİ) Başkanı Hasan Gülkaynak, 1996'dan beri faaliyette olan derneğe son 3 yılda 80 üye kaydolduğunu söyledi. Özellikte İstanbul'da birçok kişinin yalıları butik otele çevirmek için yer baktığını belirten Gülkaynak şöyle konuştu: "Butik otelcilik dünyada yükselen bir trend. Son 3 yılda hızla artmaya başladı. Yalılar butik otele dönüştürülüyor. Fuat Paşa Oteli, Les Ottomans, Ajia Otel... Bu sayı hızla artacak. Haliç'in iki yanında da butik oteller yapılıyor. İstanbul'da 150, tüm Türkiye'de 600 butik otel var.

Kapadokya'da insanlar mağara arıyorlar butik otel yapmak için. 4-5 yıldızlı otellerin oda fiyatları yıllık ortalama 40 dolarken, bizim üyelerimizin yıllık ortalama oda satış fiyatı 150 dolar. Antalya'daki oteller herşey dahil 40 dolar satarken biz oda kahvaltı 150 dolara satıyoruz."

Lüks trendi etkiliyor
Gülkaynak, müşterileri ismiyle kapıdan aldıklarını, ismiyle uğurladıklarını söyledi. Lüks trendinin yükselmesinin de bu ilgiye etkisi olduğunu kaydeden Gülkaynak, "Butik otellerde jakuzili oda standart hale geldi, dekorasyonda özel tarihi parçalar oluyor. Türkiye'de kültürel etkinlik olan bölgelerde butik otelcilik gelişiyor. Kapadokya, Safranbolu, Amasya, Alaçatı, İstanbul, Adalar, Çanakkale'ye yeni butik oteller yapılıyor" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın butik otelciliğe çok ciddi destek verdiğini vurgulayan Gülkaynak, her yıl Lonra, Milano, Berlin, İspanya, İtalya, Hollanda, Moskova'daki fuarlara katıldıklarını söyledi. Gülkaynak, "ÖZBİ derneği olarak, dünyanın önde gelen internetten otel satan expedia.com, lastminute.com, bookings.nl, hotels.com, octopus.com internet sitelerinin yöneticilerini Türkiye'ye getirdik. Bunlar dünya internetten otel satışının yüzde 80'ine hakim şirketler. Anlaşmalar yaptık. Otellerimiz yıllık yüzde 80 dolulukla çalışıyor" diye konuştu.

Altyapı kötü, günlerce elektriksiz kalıyoruz
Oteller için altyapının önemine değinen Gülkaynak, "Sultanahmet İstanbul'un en önemli tarihi yerlerinden biri. Ancak biz altyapı yetersizliğinden 1 ay önce 5 gün elektriksiz kaldık. Mevcut altyapı elektrik kullanımının artmasından dolayı arıza yaptı. Mum ışığında hizmet verdik" dedi.

Kültür amaçlı seyahat eden turistlerin Amerika, Avrupa ve Japonya'dan geldiklerini anlatan Gülkaynak, Ruslar'ın henüz kültür turizmi amaçlı gelmediklerini, onlara henüz yeterince o Türkiye'nin yüzünün tanıtılamadığını söyledi. Gülkaynak, "Butik otel müşterisinin en büyük beklentisi güvenlik. Suçlara çanak tutacak değil, çok sıkı caydırıcı cezalar uygulanmasını istiyoruz. Yoksa kimse can güvenliğiniz olmadığı yere gecesi 150 dolar vermez" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.