Haberler

İşyeri ve konutların kendi enerjisini üretmesi verimlilik oranında düğümlendi

Tarih: 15 Eylül 2008 Kaynak: Zaman Yazan: İsmail Altunsoy
EPDK, teşvikten faydalanacak mikro kojenerasyon tesislerinin verimlilik oranını Enerji Bakanlığı'na sordu. Bakanlığın belirlediği yüzde 80'lik oran sektör tarafından tepkiyle karşılandı.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için değiştirilen elektrik piyasası kanunuyla ilgili verimlilik tartışmaları yaşanıyor. Kanun 500 kilovat (kw)'ı geçmeyen su ve rüzgara dayalı üretim yapacaklar ile kojenerasyon tesisleri (ısı ve elektrik enerjisini birlikte üretenler) için lisans alma ve şirket kurma zorunluluğunu kaldırdı.

Söz konusu kanunla ilgili yönetmelik çalışmalarını sürdüren Enerji Üst Kurulu, hangi tesisin teşvik ve muafiyetlerden yararlanabileceğini belirlemek için Enerji Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık, kurula verdiği cevapta kojenerasyon tesislerinin sahip olması gereken verimlilik değerinin yüzde 80 olması gerektiğini belirtti. Ancak bu oran Kojenerasyon Derneği tarafından çok yüksek bulundu. Dernek Başkanı Özkan Ağış, rakamın Avrupa'da olduğu gibi yüzde 50 seviyelerinde tutulmasını istedi. Ağış, "Sınır yüzde 50 olursa başta alışveriş merkezleri, toplu konutlar ve işyerleri olmak üzere birçok kişi ve kurum mikro tesis kurar ve kendi elektriğini üretir, dışa bağımlılık azalır. Ancak rakam yüzde 80 olarak belirlenirse kanunun elektrik üretimine katkısı çok sınırlı kalır." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, geçtiğimiz ay elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamada yerli kaynakların ön plana çıkarılmasını sağlamak için 'Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u çıkarmıştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), kanunla ilgili yönetmelik çalışmalarını tamamlama aşamasına geldi. Kurul'un, yakında yönetmeliği tamamlayarak yürürlüğe koyması bekleniyor. Yönetmelikte tesislerin hangi şartlara sahip olması halinde getirilen kolaylıklardan faydalanabileceği hususu da yer alacak. EPDK'nın hazırladığı yönetmelikte mikro kojenerasyon tesislerine verilecek teşvik ve muafiyetlerden faydalanmak için verimlilik oranını yüzde 80 olarak belirlemesi, sektörü memnun etmedi. Kojenerasyon Derneği Başkanı Özkan Ağış, AB ülkelerinde yüzde 50 verimin üzerinde çalışan tesislere yüzde 5-10 gibi primler verildiğini, tesislerin kurulmasına öncülük edildiğini, tesislerin doğrudan şebekeye bağlanmasına imkan tanındığını belirtiyor. Türkiye'nin de benzer yolu seçmesi gerektiğini ifade eden Ağış, "Zaten AB uyum sürecinde yüzde 50'lik oran mecburen kabul edilecek. Yasanın hedefini yakalamak için verimlilik oranı aşağı çekilmeli." dedi. Türkiye'de halen üretilen toplam elektriğin yüzde 17'si kojenerasyon tesislerine ait.

Kojenerasyon, enerjinin hem elektrik hem de ısı formlarında aynı sistemden beraberce üretilmesi anlamına geliyor. Bu birliktelik, iki enerji formunun da ayrı yerlerde üretilmesinden daha ekonomik neticeler oluşturuyor. Sadece elektrik üreten bir gaz türbini ya da motoru kullandığı enerjinin % 30-40'ınu elektriğe çevirebiliyor. Bu sistemin kojenerasyon şeklinde kullanılması halinde sistemden dışarıya atılacak olan ısı enerjisinin büyük bir bölümü de kullanılabilir enerjiye dönüştürülerek toplam enerji girişinin % 70-90 arasında değerlendirilmesi sağlanabiliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.