Haberler

Artemis üçüncü kez ayağa kalkıyor

Tarih: 15 Eylül 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Burcu Aktaş
Eski dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı, orijinaline uygun olarak yeniden inşa edilecek. Selçuk Artemis Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın yürüttüğü projeye göre Artemis Tapınağı, bulunduğu İzmir’in Selçuk ilçesinde aynı boyutlarda ve masif mermerle yeniden doğacak.

Tapınağın 25 bin metreküp mermer kullanarak, eski tapınağın 1500 metre uzağındaki Kurutepe üzerine inşa edilmesi planlanıyor. MS. 3. yüzyılda yıkılana kadar hem dini bir anıt hem de zamanının en zengin bankası olan Artemis Tapınağı’nın Doç. Anton Bammer başkanlığında tam 35 yıldır yürütülen kazılar sonrasında bütün ölçü ve boyutları saptandı. Artemis Tapınağı’nın en önemli özelliği arkeolog ve tarihçilerin verilerine göre, aslının tıpkısı olabilecek orijinal ölçüler ve malzemeyle tekrar yapılabilecek tek dünya harikası olması. Eski dünyanın yedi harikasından bugün sadece Mısır’daki Giz a Piramidi ayakta.

Replikası yapılacak tapınak, tarihteki üçüncü Artemis Tapınağı olacak. Selçuk Artemis Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın Başkanı Dr. Atılay İleri, efsane yapının yeniden yapılırken izleyeceği yolu şöyle özetliyor: “3. Artemis Tapınağı dini gayelere hizmet etmeyecektir. Biz bu esere bir kültür abidesi sıfatı vermek için eserin 120 sütunundan 60 tanesini 2.64x2.64x2.64 metre ebatlarında kubik kaidelere oturtmayı planladık. Bu sütunların her bir yüzünü Birleşmiş Milletlere şu an üye olan 196 ülkeden her birine kura ile tahsis etmeyi planladık. Her ülke kendi içinden bir sanatkâr/heykeltıraş saptayıp bu yüzeye Efesli meşhur filozof Heraklit’in iki sözünden birini işleyecek: ‘Her şey değişim/ akım içindedir’ veya ‘Savaş her şeyin babasıdır.’ Eserler bir jüri tarafından değerlendirilerek kabul edilip edilmedikleri kararı jüri tarafından verilecek.”

Dr. Atılay İleri “Başka hiçbir ülke ve belde bu şansa sahip değil” diyerek dünya çapında da yankı yaratabilecek projenin kültürel boyutlarına dikkat çekiyor. Projesi Viyana Üniversitesi Arkeoloji bölümü işbirliğiyle geliştirdiklerini vurgulayan İleri, projenin Türkiye ekonomisine faydasının geniş çaplı olacağını düşünüyor. Çünkü Proje için Türkiye’ye gelen sanatkârların kalmaları, inşaat esnasında bütün ülkelerden gelecek gazetecileri ve basın temsilcilerini ağırlamak için tapınağın yakınında bir sanatkârlar köyü ve kültürel etkinikler için de bir amfitiyatro inşa edilecek. Artemis Tapınağı projesi için yapılacak yatırım yaklaşık 150 milyon dolar civarında olacak.

Artemis’e ne olmuştu?
Yeniden yapılacak eser üçüncü Artemis Tapınağı olacak. Peki Birinci ve ikinci Artemis Tapınağı’na ne olmuştu? Birinci tapınak MÖ. 7. yüzyılda Lidya Kralı Karun’un da mali desteği ile yüz senede inşa edildi, ancak MÖ. 356 yılında Herastros adlı bir şahıs tarafından kundaklandı. Bu olayın ardından ikinci tapınağın inşaatına derhal başlandı. Bu kez mali imkânlar kısıtlıydı. 324 yılında Efes’e gelen Büyük İskender Efeslilere finansmanı üzerine almayı teklif etti ancak Efesliler teklifi reddettiler.

Nihayetinde tapınak İskender’in ölümünden sonra restore edildi. Ancak Hıristiyanlığın yayılması ikinci Artemis Tapınağı’nın sonunu getirdi. Özellikle havari Paulus’un iki buçuk seneye yakın Efes’de Hıristiyanlığın gelişmesini desteklemesiyle Artemis’in önemi giderek azaldı ve MS. 3. yüzyılda tapınak yıkıldı ve talan edildi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.