Haberler

Konutun fiyatı ve kirası düştü

Tarih: 22 Eylül 2008 Kaynak: Taraf Yazan: Eylem Düzyol
Dünya piyasalarında yaşanan ortamın etkisi emlak ve inşaat sektöründe durgunluk olarak yansıyor. Konut satış ve kiralamalarının durduğu sektörde, 2000 YTL olan kiralık daireler 1500 YTL’ye kiracı bulmakta zorlanıyor. Faizlerin yüksek olması nedeniyle alım kararını öteleyen tüketicilerin ‘bekle-gör’ mantığıyla hareket edebileceği öngürülüyor. 2009’un ilk altı ayını kritik hale getirdiğini belirtilirken inşaat sektörü de, hükümetin inşaat sektörü için de acil eylem planı ortaya koymasını istedi.

Emlak Durdu
Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, emlak piyasasında satışların ve kiralamanın durduğunu söyledi. “Talep yok, insanlar önünü görmeden yastık altındaki parasını çıkarmıyor” diyen Ateş, “Krediler yüksek, bu nedenle konut kredisi de kullanılmıyor. Piyasa çok durgun. En üst, en alt gelir grubuna yönelik inşaatlar da durdu. İstanbul ve Türkiye genelinde TOKİ ve müteahhitlerin yaptığı fazla konutlar var. Ne satılık evlere ne de kiralık evlere talep yok” diye konuştu.

Kiracı Yok
Deprem korkusu nedeniyle İstanbul özelinde insanların sadece yer değiştirdiğini, eski semtleri ve binaları terk ederek daha güvenli sitelere ve il dışına taşındığını vurgulayan Ateş, “Avcılar ve Zincirlikuyu arasında yapılan metrobüsün varlığı İstanbul dışına göçü tetikledi. Bu alanlarda hareketlilik var bunun dışında piyasa durgun. İstanbul içinden dışına göç var” dedi. Ekonomi durgunluğunun mal sahiplerinin ‘aklını başına getirdiğini’ söyleyen Ateş, “Altı ay önce 2000 YTL’ye kiraya verilen konutlar şimdi 1500 YTL’ye kiracı bulamıyor. Eskiden mal sahipleri ‘ev benim istediğim fiyata veririm’ derdi şimdi bu dönem de kapandı” dedi. Ateş, 80 metrekare 2 oda 1 salon bir konutun inşaat maliyeti 40-50 bin YTL olduğunu, bu dairelerin 150 bin YTL’ye satıldığını ancak müteahhitler ve mal sahipleri müşterinin verdiği fiyata razı geldiğini ifade etti. Ateş, “Vatandaş uyandı ve pazarlık yapmayı öğrendi” dedi.

2009’un İlk Altı Ayı Kritik
İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Turgay Tanes, oturma amaçlı konut alacak tüketicinin, ileride fiyatların düşeceğine dair beklentiye girerse, alım kararını öteleyebileceğini belirtti. “Bu da bir kez daha bekle-gör dönemine girilmesine neden olabilir” diyen Tanes, Alışveriş Merkezleri (AVM) kiracıları olan perakendecilerin de yeni oluşan yerlerde mağaza almada çekinik kalmalarının kaydetti. Tanes, yeni ve büyük çaplı proje geliştiren ve kiralama-satış aşamasında olan üreticilerin, oluşan belirsizlik ortamından etkilenebileceğini ifade etti. Tanes, şunları ifade etti: “Hem iç hem de dış piyasalarda yaşanan belirsizliklerle gelen son dalga, 2009’un ilk altı ayını kritik hale getiriyor. Daha küçük ölçekli ve alıcısı hazır projelere yatırım yapmak gerikiyor. Büyük finansman gücü olan firmaların yanında, görece yetersiz kalan firmalar bu dönemde, yeni proje üretme konusunda zorlanacak. Gayrimenkul konusunda ihtisaslaşmış olanlar da yatırıma devam edebilir.”

Büyüme Törpüleniyor
Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Faruk Çelik de, inşaat sektörünün son yıllarda hızlı bir büyüme trendine girdiğini belirterek, “Bunun sürdürülebilir olması mümkün değildir. Bugün durgunluk denilen şey aslında bir normalleşme. Türkiye’de 650-700 bin adet konut açığı var. Önümüzdeki 10 yıl içinde 6.5 milyon adet konut ihtiyacı olacak. Durgunluk değil, inşaat sektöründeki hızlı büyümenin törpülenmesi” dedi.

Konut Kredisinde Büyüme
Bu yılın başında 30.8 milyar YTL olan konut kredisi hacmi, kredi faiz oranlarının önceki dönemlere göre daha yüksek seyretmesine karşın 2008 ağustos ayı itibariyle 37.1 milyar YTL’ye ulaştığına dikkat çeken Çelik, şunları kaydetti: “Tüketiciler giderek konut kredilerinden daha fazla faydalanmakta. 2009 ikinci yarısı için beklentimiz olumlu.” Sektörün ekonominin büyüme dinamiği olmayı sürdüreceğini, “Demografik nedenler ve mevcut konut stoku, kalitesizliği ve yenilenme ihtiyacı nedeniyle sektör mevcut kapasitesini koruyacak. 2009 ikinci çeyrekten itibaren yurtdışından iyi haberler sektörün büyümesini tetikleyebilir” dedi.

Yatırım Bekliyor
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da, sektörün lokomotif etkisini kanıtladığını ve inşaat sektöründe büyüme olmadan genel ekonomik büyüme beklenemeyeceğini belirtti. Turan, “İlk altı ay sonunda kamu sektörünün inşaat yatırımlarındaki yüzde 20.5’lik bir gerileme söz konusu. Yılın ikinci yarısında, bütçe hedeflerini aşmadan, hükümetin kamu altyapı yatırımlarına ağırlık vereceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Hükümete Çağrı
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektöründe büyümenin bu yıl genel büyüme oranının altında kaldığını ve yüzde 2’yi bulmadığını belirterek, “Bu durumda, Türkiye ekonomisinin yüzde 2’den fazla büyümesi mümkün değil. Hükümet inşaat sektörü için de acil eylem planı ortaya koymalıdır” dedi. Tellioğlu, 2000 yan sanayi kolunun etkilediğini ve büyümeyi belirleyen birinci sektör olduğunu kaydetti. Son bir yılda demir fiyatlarındaki artış nedeniyle sektörün çöktüğünü söyleyen Tahir Tellioğlu, “Son günlerde zorda olan diğer büyük sektörlerde olduğu gibi hükümetininşaat sektörü için de acil eylem planı ortaya koyması şarttır” dedi.

Yabancı İştahı Aynı Olmayacak
Geçtiğimiz yıllarda artan talep diğer sektörlerde faaliyet gösteren pek çok firmanın da gayrimenkul sektörüne girdiğini vurgulayan Çelik, yerli firmaların yanı sıra, yabancı yatırımcıların da Türkiye’de daha fazla gayrimenkul yatırımı yapmaya başladıklarını, rekabet sonucu arsa maliyetlerinin arttığını, kar marjlarının daraldığını ve önceki senelerde elde edilen kar marjlarını sağlayacak projeler üretmenin giderek zorlaştığını söyledi. Çelik, bu aşamada belirli bir arsa stokuna sahip olan firmalar yoluna devam ederken, elinde yeni projeler için hazır arsası olmayan ve uygun fiyatlarla yeni arsa bulmakta zorlanan firmalar küçüleceğini ve bir kısmı da gayrimenkul sektöründen çıkarak başka sektörlerde devam etmeyi tercih edeceğini dile getirdi.

Çelik, “Küresel likiditenin azalması ise yabancı yatırımcıları etkileyecektir. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul’un belirli bölgelerinde düzenlenen ihalelerde arsa fiyatlarının rekor seviyelere çıkmasını sağlayan yabancı yatırımcıların bu sene aynı iştahı göstermeyecek” diye konuştu.

‘Mehmet Şimşek Bir Şeyler Söylemeli’
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, “Cumhuriyet tarihinde ilk kez Türk bankacılığı Batıyı kurtarıyor” derken, bu süreçte inşaat sektörünün pazar payını kaybetmemek için Avrupalı müteahhitlerle agresif mücadeleye girebileceğini belirtti. Alkin, “Devlet Bakanı Mehmet Şimşek Merrill Lynch’i iyi tanıyor. Kendisini bu süreçte bir şeyler söylemeye davet ediyorum. Bu işin yarısı psikolojik. Türkiye’de insanlara, sermaye piyasalarının dünyadaki gelişmelerden etkilenmeyeceği kadar iyi noktada olduğunu ifade etmek gerekiyor” dedi. İnşaat sektörünün geleceğinin halkın güven duygusuyla paralel olduğunu belirten Alkin, işsiz kalabileceğini, maaşının azalabileceğini düşüşen kişinin konut yatırımı yapmayacağını vurguladı. Alkin, “Türk halkının ekonomiye güveni ayağa kalkmazsa konutta canlanma olmaz. Yatırımların sürmesini istiyorsanız güveni ayağa kaldıracaksınız’’ dedi. İnşaat sektörünün büyümenin dinamosu olduğunu belirten Alkin, küresel dalgadan en az etkilenmek için hükümetin özel sektörü destekleyici duruşunu göstermesi gerektiğii belirterek, “Küresel türbülanstan çekinen girişimciler içlerine kapanırsa ekonomik büyüme gerilemeye devam eder” dedi.

Talep Azaldı, Demir-Çelik Fiyatı Geriledi
İzmir Demir Çelik (İDÇ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Demir, Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, sektörün önceki dönemde Körfez ülkelerine iyi bağlantılar yaptığını, bunların karşılanması nedeniyle dış ticaret rakamlarında yükselme görüldüğünü söyledi. Son dönemde fiyatların gerileme sürecine girdiğini kaydeden Şahin, “Fiyat düşüşünün daha ne kadar sürebileceğini bilemiyoruz. Şu anda sadece Körfez bölgesine ihracat sürüyor. Bu bölgedeki ithalatçılar geçen dönemde ihtiyaçtan fazla mal aldı, bu pazarda bunun yarattığı durgunluk var. Avrupa ve ABD ekonomilerinde yaşanan resesyon ve Çin’in tekrar ihracatçı konuma geçmesi fiyatların gevşemesine neden oldu” dedi. Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan da Körfez ülkelerindeki altyapı yatırımlarının ramazan ayı nedeniyle durakladığını, demir çelikte fiyat düşüşünde bu durumun etkisinin bulunduğunu belirterek, “2008 yılının ilk yarısında elde edilen yüksek performans sayesinde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 108 seviyesine çıktı. Yıl sonunda bu oranın yüzde 120’nin üzerine çıkması bekleniyor. Önümüzdeki yıl ise bu oranın yüzde 130’lara yerleşmesi hedefleniyor” diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.