Haberler

Türkiye parsel parsel satılmamış

Tarih: 22 Eylül 2008 Kaynak: Radikal
Türkiye’nin parsel parsel yabancılara satıldığı iddiası, bilimsel incelemeye konu oldu. TÜBİTAK desteğiyle Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından yapılan araştırmada tam tersi ortaya çıktı:

“Türkiye’de yerleşik haldeki yabancıların büyük çoğunluğunu, emekliliklerinin ardından güneşli bir ülkede düşük masrafla yaşama amacıyla gelmiş 50 yaş ve üzeri kişiler oluşturuyor.”

“Yunanlılara 10 binden fazla gayrimenkul satışı yapıldığı iddiaları değerlendirildiğinde, bu satışların tamamına yakınının Batı Trakya Türklerine yapıldığı görüldü.”

“Güneydoğu Anadolu’da da İsrail ya da başka bir ülkenin çok yoğun bir alım yaptığı görülmedi. Hatay’da satış kotası dolduğundan yabancıların alım yapması mümkün değil.”

“Resmi rakamlara göre Türkiye’de yaşayan İngiliz sayısının 7-9 bin arasında, İngiltere rakamlarına göre 34 binin üzerinde. Kıbrıs Adası’ndaysa 59 bin İngiliz yaşıyor.”

‘Yerleşik Yabancıların Türk Toplumuna Entegrasyonu: Sorunlar ve Fırsatlar’ projesindeki bulgular basın toplantısıyla açıklandı. Dört yıl süren projede yılda altı ay ya da daha uzun süre Türkiye’de kendilerine ait veya kiralık mülklerde yaşayan Avrupalıar incelendi. Özellikle Antalya, Alanya, Kaş, Kalkan, Fethiye, Didim ve Marmaris gibi ölgelerde yaşayan 504 Avrupa vatandaşına anket uygulandı ve 50’ye yakın mülakat gerçekleştirildi.

20 yılda bir ilk!
Türkiye’nin 20 yıllık ‘sorunu’ olan yerleşik yabancıların ilk kez bu çalışmayla geniş biçimde ele alındığını söyleyen USAK Başkanı Sedat Laçiner şöyle konuştu:

“Konuyla ilgili ilk tespitimiz, meselenin siyasileştiği ve siyasi partiler arasında aşırı ifadelerin kullanıldığı şeklindedir. Bir çok ülke bu konuda (yabancılara mülk satışı) çok ileri gitmiş durumda ve ekonomik olarak çok büyük kazanımlar sağladı. Üstelik bunların başında İngiltere, Almanya gibi ülkeler geliyor. Çünkü bir yabancıya ev satmanız demek, o evi ona teslim etmeniz değil, o yabancının sizin egemenliğiniz altına girmesi anlamına geliyor. O devlet, istediği zaman o mülk üzerinde istediği tasarruflarda bulunabiliyor.”
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.