Haberler

Bulabildiğiniz tek çare bu mu

Tarih: 24 Eylül 2008 Kaynak: Taraf
Karadeniz’deki belediyelerin en büyük sorunlarının başında gelen çöp yığınları bölgenin imajını bozmaya devam ediyor. Şehir çöplerini depolayacak bir arazi bulamayan belediyeler, biriken çöp yığınlarını dere yataklarına veya deniz kenarlarına döküyor.

Denizi ve doğasıyla turizm sektörünün en gözde tatil bölgesi olmaya başlayan Karadeniz Bölgesi’nde çöp depolama alanları ‘güzel yüzün sivilcesi’ olma özelliğini sürdürüyor. Çöp ayrıştırma veya kompost tesisleri olmayan belediyeler çaresizlik içinde kıvranıyor. Bu durumda çöpler kırsal kesimde yol kenarlarına ve derelere dökülürken, sahil kesiminde ise deniz kenarlarına depo ediliyor. En ilginç çöp depolama alanı ise Ordu’nun Perşembe ilçesinde bulunuyor. Perşembe’deki çöp depolama alanı bir tepenin başında bulunuyor ve ilçeden bakıldığında yeşillikler içindeki çöp alanı görülüyor. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde hiçbir belediyenin çöp ayrıştırma ve depolama tesisleri bulunmuyor.

‘Çaresizlik’
Bu arada Japon Kalkınma Ajansı (JİCA) tarafından yapılan araştırmada Doğu Karadeniz Bölgesi’nde her yıl 725 bin ton çöp toplandığı, bunun 595 bin tonunun denize döküldüğü belirtildi. Kıyı belediyelerinin yılda 725 bin ton çöp topladığına dikkat çekilen araştırmada, çöplerin büyük bir kısmının denize döküldüğü belirtilerek, “Her yıl Ordu’da 210 bin ton çöp Melet Irmağı’na, Giresun’da 130 bin ton çöp araziye, Trabzon’da 280 bin ton çöp denize ve Rize’de 105 bin ton çöp denize dökülüyor. Çöp dağlarında oluşan çöp suları yeraltı sularına, akarsuya, denize karışmakta, orada yaşayan canlıları etkilemekte, toprağımızı ağır metallerle doyurmakta, soluduğumuz havayı metan gazları gibi zehirli gazlarla kirletmektedir. Düşünmeden atılan her çöp, dönüp dolaşıp hem yediklerimizi, hem geçimimizi tehdit etmektedir” denildi.

Çöp depolama konusunda sürekli engellerle karşılaşan Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, çöp dökecek alanları olmadığı için ‘gelişigüzel depolama’ yapmak zorunda olduklarını, bunun ise ilkel, çağdışı ve hiç de hoş olmayan bir tablo ortaya çıkardığını söyledi. Bunun adının ‘çaresizlik’ olduğunu dile getiren Torun, “Hiçbir belediye başkanı zevk olsun diye çöpü dağ başına, dere kenarına, yol kenarına dökmüyor. Burada bir çaresizlik var. Bu çaresizliğe bir çözüm bulmak lazım” dedi. Torun, şöyle konuştu: “Bu çöp meselesi belediyelerin çözebileceği bir sorun değil. Gerçi bunu çözen belediye var hem çok az hem geçici tedbir niteliğinde. Yasalara uygun kara parçası seçilmelidir. Bunun başka bir çözüm yolu yoktur. Belediye olarak bir tesis üzerinde çalışıyoruz. Bu tesis faaliyete geçtiğinde çöpün yüzde 60-70’ini bertaraf edeceğiz. Bu diğer belediyelere de örnek olacak.”
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.