Haberler

Bizi bu çöplükten mimarlar kurtaracak

Tarih: 29 Eylül 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yalçın Doğan
Yeni bir mimari tarzla, ısıdan yüzde 30, hatta yüzde 40 dolayında tasarruf yapmak mümkün, bununla global ısınmayı, kentlerin batmasını önlemek mümkün.

Yeni tarz mimarı işe çiplerden başlıyor. Kademe kademe, kullanılan betona, tahtaya, tuğlaya, çatı örtüsüne, duvar kağıtlarına, badanaya, kapılara, camlara kadar uzanıyor.

Şu anda gezdiğiniz sergi, elli yıl sonra sular altında kalıyor.

Şu anda yemek yediğiniz lokanta, elli yıl sonra batıyor.

Şu anda yürüdüğünüz sokak, oturduğunuz ev, gittiğiniz okul, oynadığınız bahçe, bindiğiniz araba, film izlediğiniz sinema elli yıl sonra sular altında kalıyor. Hepsi batıyor. Hayat batıyor.

Batışın nedeni iklim değişikliği. Batışın simgesi Venedik. İklim değişikliği ve değişikliği tetikleyen her olumsuzluk önce Venedik’te. Onun için, Venedik imdat sirenlerini çalan kentlerin başında geliyor. Yeşil çoktan sarıya, sarı çoktan kırmızıya dönüyor Venedik’te. Sirenler kulakları patlatırcasına...

Bir kulak patlaması niyetine daha, geçenlerde bir sergi açılıyor Venedik’te. 1980’den bu yana, on birincisi düzenlenen bienalin konusu bu yıl mimarlık ve yapı sanatı.

Mimarlık deyince, sanmayın ki, mimari projeler, modeller, yeni yapı tipleri. Onlar da olmak üzere, ana tema, "iklim değişikliğinden nasıl kurtuluruz, değişikliğin önünü nasıl keseriz" sorusunda düğümleniyor.

"İklim değişikliğini, ısı yükselmesini önleyecek mimari tarz" üzerine çeşitlemeler, Venedik’teki bienalin odak noktası. Pek çok ülke, iklim değişikliğine karşı geliştirdiği mimari tipleri sergiliyor.

Yeni mimari tarz, kentlerin yeniden düzenlenmesinden geçiyor. Yeni tip binalardan, ısı yükselmesini önleyecek projelerden.

Global ısınmaya karşı pek çok tez geliştiriliyor. Bunlardan biri ve en yenisi mimari yapılaşma. Venedik’te her ülkenin pavyonu bu anlamda bir yenilik.

Akıllı çipler
Sergilerde sunulan projeler dünyanın, daha çok Avrupa’nın en ünlü mimarlarına ait. Kimi çokuluslu şirketlerin mimarları, kimi başbakanlara danışmanlık yapan mimarlar. Kentleri yeniden planlayan ustalar. Hepsi aynı noktada buluşuyor:

"Yeni bir mimari tarzla, ısıdan yüzde 30, hatta yüzde 40 dolayında tasarruf yapmak mümkün, bununla global ısınmayı, kentlerin batmasını önlemek mümkündür. Bizi kurtaracak yeni bina modelleridir."

Onlara göre, bizim şu anda her türlü amaçla kullandığımız binalar, insanlık için bir hiç. İnsanlığı daha da çukura itiyor.

Bunu değiştirmeye en küçük enerji çiplerinden başlamak gerek. Öyle ki evlerde kullandığımız elektrikle çalışan her araç, buzdolabı, çamaşır makinesi, TV, bulaşık makinesine çipler takılıyor. Bu elektrikli araçlar dijital yöntemle çalışıyor, o araç o anda ne kadar enerjiye muhtaç ise, çip o kadar enerji veriyor, araç o kadar enerji tüketiyor. Ciddi bir tasarruf.

Yeni mimarı tarz çiplerden başlıyor. Kademe kademe, kullanılan betona, tahtaya, tuğlaya, çatı örtüsüne, duvar kağıtlarına, badanaya, kapılara, camlara kadar uzanıyor. Hepsi daha az enerji tüketen maddelerden üretiliyor.

Nefes alamıyorum
Venedik’teki bienalde baştan sona bu maddeler sergileniyor.

Aynı bienalin pek çok yerinde, herkesin gözüne adeta sokarcasına asılı farklı bir kolaj var. Kolaj, yani farklı renkler, farklı ürünler, farklı kimliklerin tek bir fotoğrafta, tek bir karede toplanması anlamında.

Polonyalı sanatçı Kobas Laksa bir çöplük kolajı yapıyor. Kullanılıp atılmış kartonlar, kutular, her türlü makineler, ev araçları, ev eşyaları, her türlü çöp, yıkılmış evler, dağılmış köprüler, işe yaramaz yollar, her türlü maden artıkları, borular, iş makinelerinden meydana gelen kolaj.

Dev bir çöplük, aslında dünyamızın hali. Dünyamız çöplükten ibaret.

Bu çöplükte nefes alamıyorum.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.