Haberler

Proje sahipleri de elini taşın altına koyarsa şimdi ev almanın tam zamanı

Tarih: 8 Ekim 2008 Kaynak: Radikal
Gayrimenkulde, konut almak için en uygun dönemin yaşandığını belirten Regnum Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Öztürk, ‘Piyasayı canlandırmak için proje sahipleri de tüketiciye cazip kampanyalar sunmalı’ dedi.

Gayrimenkul sektörü üzerindeki ölü toprağını atıp, tekrar düzlüğe çıkacak yollar arıyor. Regnum Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Öztürk, özellikle 2007 yılından bu yana hissedilen gayrimenkul sektöründeki durgunluğun önümüzdeki bir kaç yılda da devam edeceğini belirtti.

Öztürk, şu anda fiyatlar açısından en düşük dönemini yaşayan sektörün tekrar hareketlenebilmesi için proje sahiplerinin de tüketicinin karşısına uygun ödeme koşullu kampanyalarla çıkması gerektiğini söyledi.

Astrum’da peşinat yok
ABD’de başlayan ve Avrupa’ya sıçrayan finansal krizin gayrimenkul sektörüne etkilerini değerlendiren Ufuk Öztürk, “Sektörde büyük bir yavaşlama var. Özellikle 2004-2005 dönemindeki patlamadan etkilenen birçok şirket ‘gayrimenkul iyi iş yapıyor’ diye sektöre girdi.

Ama ekonomik durgunlukla sektör bir yerde tıkanınca, bilinçsizce başlanan projeler elde kaldı, yükselen faizler nedeniyle talep düştü” dedi. Satışları tekrar artırmak için Regnum olarak, tüketiciye kolaylık sağlayan kampanyalara ağırlık vermeye başladıklarını anlatan Öztürk, şöyle dedi:

Tüketici dikkatli olmalı
“Konut fiyatları şuanda olabilecek en alt seviyede. Fiyatların bu orandan daha da düşeceğini beklemiyoruz. Şirketler de bu dönemde tüketiciye destek olmalı, kampanya ve ödeme alternatifleri sunmalı. Örneğin Regnum olarak, bankalarla yapılan anlaşmalar sonunda Astrum Towers projesinde kalan son 200 daire için büyük bir kampanya başlattık. Kampanyayla birçok tüketici ister yüzde 0 peşinatla, ister 48 ay yüzde 0 faizle zorlanmadan ev sahibi olabilir, yedi ay sonra da dairesinde yaşamaya başlayabilir.”

140 bin YTL’den başlayan fiyatlarla satılan Astrum Towers projesinde, yüzde 90 oranında banka kredisi kullanmak mümkün.

Tüketicileri devam eden projelerdeki büyük fiyat indirimlerine karşın da uyaran Ufuk Öztürk, “Mesela proje başlarken 100 bin YTL fiyat biçilen bir konut, şimdi 70 bin YTL’ye düşmüşse, ondan korkun” diye konuştu.

Bazı şirketlerin satamadığı, ilgi görmeyen projeleri için panikle fiyatları büyük ölçüde düşürdüğünü belirten Öztürk, şirketin projeyi tamamlayabilirliği konusunda tüketicinin çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

2009 yılında da durgun geçeceği beklenen gayrimenkul sektöründe en büyük hatanın panikle hareket etmek olduğunun altını çizen Öztürk, “Bir gaz bir frenle gitmek olmaz. Belli bir plan üzerinde hareket edilmeli” diye konuştu. Gayrimenkul almayı düşünenler için en uygun zaman olduğunun da altını çizen Regnum Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Öztürk, ‘fiyatlar daha da düşer, bekleyelim’ gibi bir algının yanlış olduğunu, fiyatların daha fazla düşmeyeceğini belirtti.

‘Türkiye’de iflaslar olabilir’
ABD’de başlayan finansal depremin fay hattının Avrupa’ya uzandığını, oradan da Türkiye’ye kadar geleceğini belirten Ufuk Öztürk, “ABD’de yayılan mortgage balonu bir yerde patladı. Etkisi zincirleme olarak tüm dünyaya yayıldı” dedi. Krizin etkisiyle önce zarar yazmaya başlayan şirketlerin, işi kurtaramamasının ardından devletin devreye girdiğini vurgulayan Öztürk, “Kapitalizmi yaratan ülke şimdi devletleşmeye başladı” diye konuştu. Krizin vuracağı ülkelerin başında gelişen pazarların olduğunu vurgulayan Öztürk, gecikmeli de olsa Türkiye’nin de mutlaka etkileneceğinin altını çizdi. Türkiye’de bankacılık sisteminin güçlü duruşuna karşın reel sektör için aynı şeylerin söylenmeyeceğini ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:

“Türkiye’de şirketler borçlu, özellikle de döviz borçlu. Buradan çok zarar edecekler. Bankalar artık kredi verme konusunda çok temkinli olacak. Kredi miktarları düşecek ama faizler yükselecek. Bu nedenle şirketler büyük zarar edebilir, hatta Türkiye’de de çeşitli iflaslar yaşanabilir. Türkiye zaten yüksek cari açığıyla daha fazla gidemezdi. Tünelin dibi görünmeye başlamıştı.”
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.