Haberler

İstanbul’da gece tarifesinin kalkması neye bağlı?

Tarih: 8 Ekim 2008 Kaynak: NTVMSNBC
Taksilerde gece tarifesi ilk olarak İzmir’de kaldırıldı. Ankara’da da geçen sene yüzde 50 olan zamlı tarife yüzde 25’e düşürüldü. Şimdi de İstanbul’da gece tarifesinin kaldırılması tartışılıyor.

Taksilerde gece tarifesi uygulaması 2008 yılından itibaren bazı illerde kaldırıldı. Gece tarifesi ilk olarak İzmir’de kaldırıldı. Ankara’da da geçen yıl yüzde 50 olan zamlı tarife oranı yüzde 25’e düşürüldü. Şimdi İstanbul’da yüzde 50 zamlı uygulanan gece tarifesinin kaldırılması gündeme geldi.

Mustafa Silahlıyürek (İstanbul Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Yardımcısı):
Böyle bir şeyi yapabilmek için öncelikle fiyatları iyileştirmek ve esnafı mağdur etmemek lazım. Bu nedenle Sanatkarlar Odaları Birliği’ne ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne başvurarak zam talep ettik. Gece tarifesinde yüzde 50 zamla çalışıyoruz ama iş potansiyelimiz yüzde 70 düşüyor. Bu durumda gece çalışacak taksi bulmak zorlaşıyor. Eğer bu işin getirisi ve götürüsü hesaplanırsa, taksiciler mağdur edilmezse, gece tarifesi kaldırılabilir.

Gece tarifesi uygulaması İzmir’de kaldırıldı ama İstanbul ile İzmir aynı durumda değil. İstanbul’da araç sayısı İzmir’dekinin 4 katı. İstanbul’un trafiği farklı, mesafeler farklı. Talebi kendi aramızda tartışıyoruz, başvurduğumuz kuruluşlarla da görüşerek müşterek bir karara bağlayacağız. Bu konu önümüzdeki günlerde gündeme gelecek. 

Ali Ekber Akyol (Ankara Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı):
Geçen yıl gece tarifesinin kaldırılıp kaldırılamayacağını tartıştık. Yüzde 50 zamla çalışıyorduk. Fakat arkadaşlar “Binen olmuyor, binenler de pazarlık yapıyor” dediler. Bunun üzerine “Zam oranımızı yarı yarıya düşürelim” dedim. Yüzde 25’lik tarifeyle çalışıyoruz ama arkadaşlarımız isterse gece tarifesini tamamen kaldırabiliriz. Biz şu anda yüzde 25’le çalışmaktan memnunuz. Vatandaş da alışmış, “Gündüz tarifesi açarsan binerim arabana” diyor. Arkadaşlarımız da razı oluyorlar ve gündüz tarifesiyle çalışıyorlar.

Gece tarifesini koyma amacımız para değil; arkadaşlarımız saat 24:00’den sonra emek sarf ediyor. Sıcak yataklarından kalkıp çalışıyorlar. Onun için gece zammı haklarıdır diye düşünüyoruz. Bu nedenle ben gece tarifesinin sürmesini istiyorum. Tabii çoğunluk kalkmasını isterse kaldırılabilir.

Hakan Kocahal (İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Basın Sorumlusu):
İzmir’de gece tarifesi 12 Şubat 2008 tarihinde kaldırıldı ve buna esnaf karar verdi. “İzmir’de zaten geceleri pazarlık yapılıyor. Bunun kaldırılmasını istiyoruz” dediler. Burada temel çıkış noktası esnafla İzmirli’yi barıştırmaktı. Bir de duraklardaki taksicilerin işleri artmasını istiyorduk. Tarifeyi kaldırmadan önce de bir ön çalışma yaptık. Mal sahiplerinin yüzde 98’i, şoförlerin de yüzde 95’i kaldırılmasını istedi. Gece tarifesi kalktıktan sonra araştırmamıza devam ettik. İşlerde yüzde 30’luk bir artış görüldü.

Gece tarifesi uygulaması Fransa’da, Amerika’da da var. Oranlar değişiyor ama genellikle yüzde 50 fark uygulanıyor. İzmir, gece tarifesini kaldıran tek il olma özelliğini taşıyor. İzmir’den sonra Karabük, Kırıkkale, Avanos, Ürgüp, Alanya, Gaziantep, Anamur, Marmaris, Muğla ve Osmaniye gece tarifesini kaldırdı. Ankaralı taksiciler de yüzde 25 fark alarak çalışmaya başladı.

Türkiye genelinde taksiciler şu anda bir eylem hazırlığında. Bazı bankalar internet aracılığıyla taksicilik hizmetlerine başladı. İnternetten şöyle bir ilan vermişler: “Taksiden daha ucuz, üstelik gece tarifesi yok.” Hizmeti de kendi araçlarıyla yapıyorlar. Esnaf bu durumdan çok mağdur. Esnaf adına 1000 kişi toplanacak ve bankaların kartlarını iade edecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.