Haberler

Metrobus Ulaşım Sistemi masaya yatırıldı...

Tarih: 20 Ekim 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbullular’ın hayatına kısa süre önce giren metrobus sistemi masaya yatırıldı. İETT’nin ‘Kent içi ulaşımda alternatif çözümler: Metrobus sistemleri’ başlığıyla düzenlediği panele çok sayıda dinleyici katıldı. Genel Müdür Öztürk, ‘İstanbul’un yoğun trafiğine çözüm için metrobus sisteminin seçilmesinin en önemli nedeni yatırım maliyetlerinin düşük olmasıdır’ dedi.

İETT’nin metrobus sistemini enine boyuna tartışmak amacıyla düzenlediği panel İstanbul metrosunun Taksim’deki istasyon girişinde yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT yetkililerinin yanı sıra akademisyenlerin de konuşmacı olarak yer aldığı panele İstanbullular büyük ilgi gösterdi. Panel, katılım ve bilgilendirme açısından metrobusle ilgili bugüne kadar yapılan en büyük toplantı oldu. İki bölüm halinde organize edilen panelin ilk bölümünde İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, Prof. Dr. Nadir Yayla, Ulaşım AŞ Genel Müdürü Ömer Yıldız ve İBB Ulaşım Planlama Müdürü Atilla Alkan konuştu. Birinci bölümün oturum başkanlığını Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı yaptı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu’nun yönettiği ikinci bölümde ise İETT Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Hatipoğlu, İBB Fen İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Uçak ve İETT Araç Bakım Onarım Daire Başkanı Recep Kadiroğlu konuşmacı olarak yer aldı. Dinleyicilerin de sorularla katıldığı panelde metrobus sisteminin dünya kentleri ve İstanbul’daki uygulamaları, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

‘Şimdi biz birinci sınıf vatandaş olduk’
Panelin ev sahipliğini yapan İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, İstanbul’un yoğun trafiğine çözüm aranırken metrobus sisteminin seçilmesinde en önemli etkenin yatırım maliyetleri olduğunu söyledi. Sistemin yatırım maliyetleriyle birlikte işletme maliyetlerinin de düşük olduğunu vurgulayan Öztürk, Avcılar-Topkapı metrobus hattının 8,5 milyon dolarlık maliyetine karşılık tramvay sisteminin 40-45 milyon dolar, hafif raylı sistemin 70 milyon dolar, metronun ise 1,7 milyon dolar mertebesinde olduğunu söyledi. Öztürk, ‘İstanbul gibi bir megakentin trafiğine çözüm ararken coğrafyanın azizliğini, şehrin planlı veya plansız büyümesini, şehrin tarihi yapısı gibi paremetreleri olmazsa olmaz şekilde dikkate almak zorundayız.’ dedi. İstanbul’un üç tarafının denizle çevrili olmasına rağmen deniz ulaşımının ancak yüzde 10’lara, raylı sistemlerin payının ise yüzde 25’lere kadar çıkarılabileceğini söyleyen Öztürk, geriye kalan yüzde 65’inin ise lastikli ulaşımla sağlanması gerektiğini, bunun için de iyi bir entegrasyonun şart olduğunu ifade etti. ‘İstanbul yedi tepeli şehir diyoruz ama bugün belki de yirmibir tepeli bir şehir olmuştur’ diyen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘İETT, İstanbul’da trafik akışkanlığının nasıl sağlanacağı konusunda uzun yıllardır kafa yormaktadır. Nihayetinde vardığımız sonuç dünyada BRT diye nitelendirilen hızlı otobüs işletmeciliği yani metrobus oldu. Hızlı ve esnek bir toplu taşımacılık imkanı sunan metrobus zamandan ve yakıttan tasarruf sağlıyor, kaza oranını düşürüyor, konforu artırıyor. Bunun en güzel ifadesi ‘şimdi biz birinci sınıf vatandaş olduk’ diyen bir yolcumuz. Üstelik bunu lüks bir otomobile bakarak söylüyor.’

‘Sistemin en yaygın olduğu ülke Brezilya’
Panelde söz alan İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nadir Yayla, büyük kentlerin ulaşım sorununun temelinde ‘kentleşme’ ‘nin, yattığını söyledi. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde büyük şehirlerin ulaşımla ilgili sorunları büyük oranda çözdüklerini, gelişmekte olanların bazı alt yapı sorunlarıyla uğraştıklarını, geri kalmış ülkelerde ise hala bireysel taşımacılığın hakim olduğunu belirten Prof. Yayla, ‘ Metrobus temelde daha ucuz alt yapı sağlıyor. Sistemin yaygın şekilde kullanıldığı Latin Amerika ülkelerinde başı Brezilya çekiyor. Kıtada bulunan 16 sistemin 13’ü Brezilya’da.’ dedi. Kalabalık metropollerde trafik yoğunluğunun azaltılması için yüksek kapasiteli araçlara ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Yayla, bunun hava kirliliğinin önlenmesi açısından da önemli olduğunu vurguladı. İstanbul’un uzun yıllar nazım planından yoksun bırakıldığını, metronun maliyeti dolayısıyla geçici çözümler bulunması yoluna gidildiğini, 1980’lerde tehlikenin farkına varıldığını ancak geç kalındığını söyleyen Prof. Yayla, İstanbul’da on onbeş yıl içerisinde 250-300 kilometrelik bir raylı sistemin devreye alınması gerektiğini belirtti.

İkinci oturumda sorunlar ve çözümler konuşuldu
Panelde daha sonra söz alan konuşmacılardan İstanbul AŞ Genel Müdürü Ömer Yıldız ulaşım sistemlerindeki entegrasyonu anlattı ve İstanbul’da 2023 yılı entegre ulaşım hedefini 10 dakika olarak açıkladı. Özetle, ‘vatandaşlar her türlü ulaşım aksına 10 dakika yürüme mesafesi ile ulaşabilecek’ dedi. Birinci oturumun sonunda konuşan İBB Planlama Müdürü Atilla Alkan kentin doğru planlanması gerektiğini ve bunun için anketlerden oluşan ilk aşamanın tamamlanarak model oluşturulduğunu, ikinci aşamada kentin planının gelecekteki anayasası olarak yayınlanacağını söyledi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu’nun yönettiği ikinci oturumda Metrobus sisteminin yol ve istasyon inşaatları, araçların teknik özellikleri ve mevcut hattın işletmesinde karşılaşılan sorunlarla çözüm önerileri anlatıldı.

Dinleyicilerden gelen soruların tek tek yanıtlandığı panelin sonunda konuşmacılara plaket hediye edildi. Ayrıca metnin tamamına ulaşmak isteyenler için panelde konuşulanların İETT Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından kitapçık haline getirileceği duyuruldu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.