Haberler

Mimarinin sesi bu notalarda gizli

Tarih: 22 Ekim 2008 Kaynak: Radikal
Mimarlar, örgütlenmelerinin 100. yılını kutluyor. Etkinlik çerçevesinde bu akşam besteci Kamran İnce’nin ‘Geçmişten Günümüze Anadolu’nun Yapı Ustalarına’ adanan ‘Mimarın Düşü’ adlı eseri ilk kez seslendirilecek. İnce, ‘Çok ruhani bir iş oldu’ diyor.

Mimarlar Odası, 1908 yılında II. Meşrutiyet’in ilanı ve sosyal yaşama getirdiği reformlarla eşzamanlı olarak gerçekleşen mimarlık örgütlenmesini bu akşam saat 19.00’da İTÜ Maçka Tesisleri, Mustafa Kemal Amfisi’nde özel bir geceyle kutluyor.

Mimar Kemalettin Bey imzası ile Tanin gazetesinde çıkan birleşme çağrısı ve bu çağrıya uyan mühendis ve mimarların 28 Ağustos 1908 tarihinde Sirkeci İstasyonu bahçesinde bir araya gelerek Osmanlı Mühendis ve Mimar Cemiyeti’ni kurma kararı vermelerinden bu yana 100 yıl geçti. Kurulduğunda 21 üyesi bulunan cemiyetin attığı ilk adımlar sayesinde, bugün Mimarlar Odası örgütlülüğü içinde 34 bin mimar bulunuyor. Mimarlar Odası, mimarlık örgütlenmesinin bu anlamlı yıldönümü nedeniyle, ekim ayına yayılacak Dünya Mimarlık Günü etkinlikleri çerçevesinde bu akşam bir anma gecesi düzenliyor. Bu akşam saat 19.00’da besteci Kâmran İnce tarafından özel olarak bestelenen ve ‘Geçmişten Günümüze Anadolu’nun Yapı Ustalarına’ adanan ‘Mimarın Düşü’ eserinin ilk seslendirilişi gerçekleştirilecek. İstanbul Modern Müzik Topluluğu ve Cihat Aşkın ile seslendirilecek bu özel bestenin ardından Kamran İnce’nin ‘Kayıp Dünya için Müzik’ eseri de çalınacak.

Mimarlığa aşina müzisyen
Kamran İnce’ye ‘Mimarın Düşü’ adlı eserini nasıl hazırladığını sorduk. İnce besteyi mimarlar odasıyla yaptığı görüşmelerden sonra hazırlamış: “Bana mimarlar odasının geçmişini anlattılar. Mimar Sinan hakkında yazılmış bir şiir gönderdiler ve o şiirin özellikle bir mısrasından çok etkilendim. O etkilendiğim mısra eserde çok enteresan bir şekilde kullanılıyor. Ne olduğunu söylemeyeyim süpriz olsun”. Mimarlık hakkında beste yapmak Kamran İnce için çok uzak bir konu da değil. İnce, uzun zamandır Anadolu Medeniyetlerini araştırıp bunlarla ilgili ‘Çizgiler’, ‘Kubbeler’ gibi eserler üretmiş. Mimarlarla daha önce de çalışmış. Ama mimariye olan ilgisi Roma’da yaşamasıyla başlamış: “Roma’daki mimariye bakıp devamlı düşündüm. Orada yavaş yavaş başladı ilgi. Türkiye’nin yapılarıysa müthiş bir ilham kaynağı oldu”.
Bu gece ilk kez seslendirilecek ‘Mimarın Düşü’ eseriyle ilgili olaraksa Kamran İnce “Çok ruhani bir iş oldu” diyor: “Bir sesten çıkan bir bütün duyguları irdeledim. Açılımını yaparsanız, bir sesin dünyasında neler olabilirden yola çıktım. Mimaride en çok taş kullanılıyor. Taşla ortaya ne çıkabilir diye düşündüm. Eseri dinleyenler su sesi duyabiliyorlar, bazıları çekiç gibi diyor seslere. Bana çok uyan bir şey oldu”.

Ay sezonuna kadar sürüyor
Gecede, mimarlık örgütlenmesine ilişkin görsel sunumlar ve sergiler de yer alacak. Mimarlık Haftası Etkinlikleri 27 Ekim Pazartesi saat 16.00’daki ‘Torino’dan İstanbul’a başlıklı söyleşiyle devam edecek. 30 Ekim Perşembe saat 19.30’da Mimarlar Odası’nda Mimarlık öğrencilerinin buluşması, 31 Ekim Cuma saat 16.00’daysa ‘İstanbul ve Şiir’ başlıklı panel gerçekleşecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.