Haberler

Gayrimenkule 2. kuşak dopingi

Tarih: 7 Kasım 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş
Son yıllarda sektörünün gelişimine pararel olarak hızla büyüyerek Türkiye’nin en büyük holdingleri haline gelen gayrimenkul şirketlerini artık üniversite mezunu, bir kaç dil bilen, yurtdışında eğitim görmüş ikinci ve üçüncü kuşak genç müteahhitler yönetmeye başladı. Aile şirketlerinde, görevleri babalarından devralıp yönetime katılan ikinci kuşak müteahhitler, eğitim almadan alaylı olarak yetişen babalarının aksine ’Okumuş çocuklar’ olarak sektörü geliştirmek için kolları sıvadı. Aldıkları eğitime yurtdışı deneyimini ekleyerek daha vizyoner bir yönetim anlayışına sahip genç patronlar, Türk şirketlerin artık sadece iç pazarda değil uluslararası pazarlarda da ses getiren projelere imza atmalarını sağladı. Tüm dünyayı etkisi altına alan finansal kriz ortamında dahi farklı pazarlama yöntemlerini devreye sokan ikinci ve üçüncü kuşak müteahhitler, projelerine olan talebi canlı tutmayı başardı.

Çok değil 2000’li yıllara kadar Türkiye’de müteahhitlik deyince akla otoyol, köprü, baraj inşaatları gelirdi. Son yıllarda ise konut müteahhitleri ön plana çıkmaya başladı. Gayrimenkul sektörünün patlama yaptığı son 5 yılda inşaat şirketleri adeta birer dev holding haline gelirken, müteahhitlik mesleği de hızla gelişti. Müteahittler 2000 yılından önce çoğunlukla 100-150 konutluk projeler yaparken, 2002’den sonra 3 bin konutu aşan dev projeleri hızla devreye sokmaya başladı. Bir dönemin ’Laz müteahhitleri’ veya ’yap-satçı’larının yanı sıra bu alana yeni giren müteahhitler de son dönemde hızla büyüyerek Türkiye’nin en büyük holdingleri haline geldiler.

Okumuş çocuklar
Bu büyüme son yıllarda o kadar hızlı gelişti ki, firmaların aynı anda bir kaç projeye başlaması ve iş yükünün artması, aile şirketlerinde ikinci neslin bir anda sektörde aktif rol almasını sağladı. Bu da, sektörde üniversite mezunu, bir kaç dil bilen, yurtdışında eğitim görmüş genç müteahhitlerin sayısının hızla artmasını sağladı. Aile şirketlerinde, görevleri babalarından devralıp yönetime katılan ikinci kuşak müteahhitler, eğitim almadan alaylı olarak yetişen babalarının aksine ’Okumuş çocuklar’ olarak sektörü geliştirmek için kolları sıvadı.

Aldıkları eğitime yurtdışı deneyimini ekleyerek daha vizyoner bir yönetim anlayışına sahip genç patronlar, Türk şirketlerin artık sadece iç pazarda değil uluslararası pazarlarda da ses getiren projelere imza atmalarını sağladı. Tüm dünyayı etkisi altına alan finansal kriz ortamında dahi farklı pazarlama yöntemlerini devreye sokan ikinci ve üçüncü kuşak müteahhitler, projelerine olan talebi canlı tutmayı başardı. Babadan kalma yöntemlerle şirketlerini yönetmeye çalışanlar ise krizin etkilerini daha fazla hissediyor.

Eski kuşakla görüş farkı
Bugün gayrimenkul sektöründe ikinci kuşak yöneticilerin sayısı hızla artarken, dikkat çeken yeni nesil yöneticiler arasında ise Dumankaya Yönetim Kurulu Üyeleri Ali ve Uğur Dumankaya, Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Üyeleri Cenk ve İrfan Aşçıoğlu, Okan İnşaat Grubu Başkanı Ömer Okan, Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş, Soyak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Soyak, Dündar İnşaat Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan ve Mete Dündar, DAP İnşaat’ın sahibi Ziya Yılmaz ve Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu yer alıyor.

Yönetime katıldıklarında fikirlerini ve kendilerini kabul ettirebilmek için yoğun çaba harcayan genç yöneticilerin, yaşadığı sorunların başında, eski kuşakla aralarındaki görüş farkı geliyor.

Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı Halit Dumankaya’nın oğlu Uğur Dumankaya ve İbrahim Dumankaya’nın oğlu Ali Dumankaya 1994 yılından bu yana Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürüyor. 1970 doğumlu Uğur Dumankaya Bilkent Üniversitesi Mimarlık Fakültesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans yaptı. 1966 doğumlu Ali Dumankaya ise Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği’nden mezun. İngilizce bilen Dumankaya İngiltere’de Birmingham Üniversitesi’nde İşletme Mühendisliği masterı da yaptı.

Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım’ın oğlu Umut Durbakayım, Başkan Yardımcısı görevini sürdüyor. Aynı zamanda Betofiber’in de Yönetim Kurulu Başkanı olan Durbakayım, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat bölümünden mezun olduktan sonra, Amerika’da kısa dönem işletme programı aldı. 1975 doğumlu Durbakayım, İngilizce biliyor.

Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu’nun oğulları Cenk ve İrfan Aşçıoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. 1982 doğumlu İrfan Aşçıoğlu, Yeditepe Üniversitesi’nde Görsel İletişim Tasarımı okuyor.

Varyap İnşaat’ın patronu Süleyman Varlıbaş’ın oğlu olan Erdinç Varlıbaş da sektördeki en genç yöneticilerden biri. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği eğitimi alan Erdinç Varlışbaş, London Study Center’da (RBS) uluslararası iş yönetimi dalında yüksek lisans yapmış. İtalya’da bir yıl dil eğitimi alan Varlıbaş, Varyap’ın CEO’su olarak görev yaparken Varlıbaş Holding’in Yönetim Kurulu Üyeliği’ni de sürdürüyor.

Okan İnşaat Grubu Başkanı Ömer Okan, Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra, Amerika’da işletme üzerine eğitimine devam etti. İngilizce ve Almanca bilen 1974 doğumlu Okan, yaklaşık on yıldır görevinin başında.

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu 1962 doğumlu. 1980 yılında şirketin başına geçti. Babası Abdülkerim Kuzu’nun vefat etmesi üzerine eğitimine devam edemeyen Gökçen Kuzu, bu nedenle kazandığı İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden ayrıldı.

Dündar İnşaat Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan ve Mete Dündar, Dündar İnşaat’ın kurucusu Hüseyin Dündar’ın oğulları. Hakan Dündar 1991’de Boğaziçi Endüstri Mühendisliği’nden mezun olurken, Mete Dündar da 1997’de İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Dap Yapı’nın sahibi Ziya Yılmaz 1974 doğumlu. Ziya Yılmaz, babası inşaat sektöründe hafriyatçı olarak çalışırken 15 yıl önce Dap Yapı’yı kurdu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.