Haberler

'Saat Kulesi' için Türk-İtalyan işbirliği

Tarih: 12 Kasım 2008 Kaynak: CNN Türk
TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Yunus Aydın, Sultan II. Abdülhamid döneminde yapılan Dolmabahçe Sarayı Saat Kulesi'nin restorasyonunun, İtalyan teknolojisi ve Türk ustalarının el emeğini birleştirdiğini söyledi.

Hava ve denizin etkisiyle taşlarının yapısı bozulan 114 yıllık kulenin, "Türkiye ile İtalya arasında kültürel ve ticari ilişkileri geliştirme çalışmaları kapsamında" yapılan restorasyonuna ilişkin, Dolmabahçe Sarayı'nda basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Yunus Aydın, 2007'de İtalyan Ticaret Merkezi ile tarihi kulenin restorasyonu konusunda görüşmelere başladıklarını, bu yıl Haziranda restorasyonun detayları tamamlanarak protokol hazırlanacak hale geldiğini bildirdi.

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, İtalyan Ticaret Merkezi ve İtalyan Koruma ve Onarım Kuruluşları Birliği (Assorestauro) ile üçlü bir protokol imzalandığını anımsatan Aydın, protokolün üçüncü paragrafı gereğince hazırlanan teknik bir protokolle restorasyonun nasıl yapılacağına ilişkin kararlar alındığını kaydetti.

Aydın, çalışmalar kapsamında İtalya'dan bir ekibin tanı ve rölöve çalışması yaptığını, restorasyonun 2009 Mart sonunda biteceğinin tahmin edildiğini aktardı. Yunus Aydın, "Bu restorasyon ortak bir çalışma. İtalyan teknolojisi ve Türk ustalarının el emeğini birleştiriyor" dedi.

Roberto Luongo'nun görüşleri
İtalyan Ticaret Merkezi Müdürü Roberto Luongo da İtalya-Türkiye arasındaki ekonomik, kültürel ve siyasi ilişkilerin en iyi durumda olduğunu, İtalya'nın Türkiye'nin dış ticaretinde üçüncü sırada yer aldığını ve Türkiye'deki beşinci yatırımcı ülke konumunda bulunduğnu ifade etti.

Luongo, kısa süre önce başladıkları Dolmabahçe Sarayı Saat Kulesi restorasyonu çalışmasında, "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti" öngörüsüyle yola çıktıklarını dile getirerek, İtalya'nın dünya lideri olduğu restorasyon teknolojileri konusunda ortak bir çalışma gerçekleştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

İtalya'nın restorasyon teknolojilerini Milli Saraylar Daire Başkanlığının mühendis ve teknisyenlerinin el emeğiyle birleştireceklerini vurgulayan Luongo, İtalyan restorasyon sektörünün temsilcisi Assorestauro ile çalışmayı tercih ettiklerini anlattı.

Soruları yanıtladılar
Basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Yunus Aydın, "ortak restorasyon projesi için neden saat kulesinin tercih edildiğine ilişkin" soru üzerine, sarayın diğer bölümlerinde restorasyon çalışmalarının olduğunu belirterek, "Başlayıp bitirilebilecek tek varlık saat kulesi seçildi" dedi.

Aydın, başka bir soruyu yanıtlarken, Türk mühendislerin eğitim çalışmalarına önümüzdeki hafta başlanacağını, restorasyon projesinde 3-4 kişilik tek bir ekibin çalışacağını söyledi.

Yunus Aydın, kulenin durumuna ilişkin soru üzerine, kulede hava kirliliğinden dolayı tahribat olduğunu, denizden gelen olumsuz etkilerin de taşların yapısını bozduğunu anlattı.

Restorasyon çalışmasının bütçesine ilişkin Aydın, restorasyonun işçiliğini kendilerinin karşıladığını, gerekli malzemelerin ise İtalyanlar tarafından getirileceğini bildirdi.

Roberto Luongo da saat kulesinin tercihine ilişkin şunları söyledi:

"Saat kulesi gerçekten çok güzel bir anıt yapı. İstanbul'a gelenler ve İstanbullular için simge bir anıt yapı. Kulede çok çeşitli taş yapı örnekleri kullanılmış. Dolmabahçe'deki taş örneklerini temsil eden numune bir yapı. Kulede uygulanan inceleme yöntemleri diğer kısımlar için bir tür ön çalışma olacak."

"İtalyan Ticaret Merkezi olarak benzer başka çalışmalar hedefliyor musunuz?" sorusu üzerine, Luongo, "Milli Saraylar Daire Başkanlığıyla ortak çalışmalarımız sürecek. 2010 Avrupa Kültür Başkenti çerçevesinde saraylar ve camiler gibi başka kültürel varlıklarda da birlikte çalışma olanakları yaratacağız" diye konuştu.

Saat Kulesi
Dolmabahçe Sarayı Saat Kulesi Sultan II. Abdülhamid döneminde 1890-1894 arasında yaptırıldı.

Belgelere göre 32.5 metre yüksekliğindeki kulenin yapımında Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesiyle yapımı yarıda kalan Aziziye Camisi'nin taşları kullanıldı. Taşlarında önemli bozulmalar meydana gelen kule, 1978-79 yıllarında kapsamlı bir onarım geçirdi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.