Haberler

Parsel parsel yağma

Tarih: 16 Ocak 2009 Kaynak: Evrensel
Sosyal tesis alanları, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı imar değişiklikleriyle ticarethaneye çevrildi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Başkanı Doç. Dr. Tarık Şengül, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, imar değişiklikleri ile Ankara'yı nasıl rant alanına dönüştürdüğünü anlattı. Şengül, çoğunluğu Yenimahalle ve Çankaya ilçelerinden on örnekle sosyal tesis alanı olarak planlanmış yerlerin, imar değişiklikleri ile ticarethaneye dönüştürüldüğüne, kentin parsel parsel yağmalandığına dikkat çekti.

'Odalar baskı altında'

Başbakan Erdoğan'ın meslek odalarını, ‘belediyelerin çalışmasını engelleyen ideolojik ve siyasi tavır içinde olmakla' suçladığına, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in de benzer şekilde ağır ithamlarda bulunduğuna değinen Şengül, bu açıklamaları izleyen günlerde de YÖK'ten, meslek odalarında görev alan öğretim elemanlarının üniversitelerden izin almaları gerektiğine ilişkin genelge yayınladığını söyledi.

Başbakan'ı ve Gökçek'i rahatsız edenin, odaların yargıya taşıdığı plan kararlarının önemli bölümünde yürütmeyi durdurma ve iptal kararı almaları olduğunu kaydeden Şengül, ‘ilk paket' dediği paketle, 10 ayrı imar değişikliği örneği vererek, Ankara'nın kamusal, sosyal alanlarının yağmasını anlattı.

'Sosyal alanlar ticari alana dönüştürüldü'
"Kentte sosyal tesis alanları, konut ve ticari alana çevrildi" diyen Şengül davaların hâlâ sürdüğünü belirtti. "Niye, kime, ne kazanç getirdiğini anlayamadığımız bu plan değişikliklerini niye yaptınız?" diye soran Şengül, bu soruya Gökçek'ten değil, plancılardan yanıt beklediklerinin altını çizdi. Gökçek'in bir televizyon programında, "Bana geldiler, ‘emsal değeri 1.5 olsun' dediler. Ben onlara 2.75 vereyim siz benim Nasrettin Hoca hayalimi gerçekleştirin" dediğini anlatan Şengül, "Belediye başkanı plan yapıyor, emsal dağıtıyor, sonunda da Eskişehir yolu kocaman bir otoparka dönüşüyor. Bu bir pazarlıktır, suçtur. Ama savcılar harekete geçmiyor. Başka bir ülkede olsa bunlar bir skandal. Ama Türkiye'de oluyor" diye konuştu.

10 örnekte Ankara'nın yağması
1. Çankaya'da Hekimköy Yapı Kooperatifi alanı. Daha önce planı yapılmış bu alana hizmet etmesi öngörülen sosyal donatı ve yüzme havuzu gibi alanlar, konut ve ticari alana çevrilip, yoğunluk artışına gidildi. Belediyenin üst ölçek planında, bu alanın daha fazla nüfus artışına izin verilmeyecek bölgede yer almasına karşı belli kesime rant sağlanarak plan değişikliği yapılması ŞPO tarafından yargıya taşındı.

2. Gölbaşı Taşpınar Mahallesi- 156-164 parseller ve çevresi: Üst ölçek planda ağaçlandırılacak alan olarak gösterildi. Yerleşim dışı olan bir alan önce 1.5 emsalle imara açıldı, ardından şahısların isteği ile emsali 2.00'a çıkarıldı.

3. Yenimahalle ilçesinde, mülkü belediyeye ait ve önceki planda sağlık alanı gösterilen, emsali 0.5 olan arsa özel kişilere satıldıktan sonra plan değişikliği ile önce 1.5 ardından talep üzerine emsal 2.00'a çıkarıldı. Emsal artışı satıştan önce yapıldığı için belediye çok daha yüksek meblağlara satabilecekken, arsanın yeni sahibine büyük rantlar sağlandı. Gökçek'ten bu kişinin kim olduğunu açıklaması istendi.

4. Yenimahalle ilçesi Hipodrom Kentsel Dönüşüm alanı; "kamu arazisinde rant arayışı". Emsal değeri 1.5 iken, plan değişikliği ile emsal 5.00'a çıkarıldı ki bu kamu gücünün kötüye kullanımıdır.

5. Yenimahalle'de "spor ve oyun alanını ortadan kaldırmaya yönelik plan değişikliği". Spor ve oyun alanı olarak belirlenen alan, plan değişikliği ile özel sağlık tesisi kurulması amacıyla sağlık ve spor alanına dönüştürüldü, ancak yargı iptal etti.

6. Batıkent'te'de belediyenin üst ölçek planında "yeni nüfus artışına gidilmeyecek" dediği belediye hizmet alanı, plan değişikliği ile konut artı ticaret alanına dönüştürüldü.

7. Mülkiyeti Büyükşehir'e ait Yenimalle ilçesindeki park ve oyun alanı plan değişikliği ile akaryakıt istasyonu ve ticaret alanına dönüştürüldü. Mahkeme iptal etti, bu kez konut alanına dönüştürülen alan yeni bir mahkeme iptal kararına rağmen Belediye Meclisi'nce konut alanı olarak onaylandı.

8. Yenimahalle'de planda kreş olarak gösterilen alan, plan değişikliği ile akaryakıt istasyonuna dönüştürüldü. Mahkemenin aleyhte kararına rağmen belediye meclisi onayladı.

9. Çayyolu'nda 0.25 emsalli konut alanını Yenimahalle Belediyesi'nin 0.30 emsale çıkarılması önerisini reddeden Büyükşehir Belediye Meclisi reddettiği emsal artışının çok üzerinde bir emsal artışıyla planda değişiklik yaptı.

10. İmrahor Vadisi gibi Eymir ve Gölbaşı göllerinin beslediği havza lüks yapılaşmaya açılıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.