Haberler

Balık çiftliklerinin yerine deniz turizmi

Tarih: 13 Mart 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Osman Akça

Tesislerin ay sonuna kadar taşınacak olması sevinç yaratırken, boşalan yerlerde mavi yolculuk, amatör balıkçılık ve dalgıç turizminin yapılması önerildi.

Çoğunluğu Muğla kıyılarında olmak üzere Ege kıyılarını kaplayan balık çiftliklerinin ay sonuna kadar taşınacağını açıklayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun sözleri heyecan ve sevinç yarattı. Bodrum Mavi Yol Girişimi sözcüsü Filiz Dizdar, Bakan Eroğlu'nun Muğla'da yaptığı "Balık çiftlikleri taşınacak, kıyılar turizme kazandırılacak" sözlerine açıklık getirmesi gerektiğini söyledi.

Dizdar, "Sayın Bakan 'turizme kazandırmak' sözüyle, kıyılara yeni oteller yapılmasını mı, yoksa yat turizmini mi kastetti? Biz 12 ay sürdürülebilir deniz turizmi istiyoruz" dedi.

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkan Yardımcısı Orhan Kavala da, balık çiftliklerinin kaldırılmasının ardından kıyıların birilerine tahsis edilerek, plansız yapılaşmaya açılmaması gerektiğini belirtti.

Master Planı Şart
Bodrum Mavi Yol Girişimi sözcüsü Filiz Dizdar, balık çiftliklerinin taşınmasına ilişkin açıklamadan duydukları sevinci dile getirirken, balık çiftlikleri ve turizm için bölgede mutlaka bir master planının hazırlanması gerektiğini söyledi. Balık çiftliklerine, kıyılarda yoğun olması ve yaşanan kirlilik nedeniyle karşı olduklarını anlatan Dizdar, "Türkiye'deki balık çiftliklerinin yoğunluğunun dörtte üçü bu bölgede. Bu da denizlerde ve kıyılarda çok önemli çevre sorunlarına yol açıyor. Çiftlikler kalksın ancak betonlaşma da önlensin. Çünkü biz bu kez de otellere karşı mücadele edeceğiz. Denizleri kullanan 50'ye yakın sektör var. Bu sektörler bir araya gelerek anlaşmaya varmalı. Doğru planlamayla kesinçözüm bulunsun. Yoksa sorunlar devam eder" dedi.

Maliyet Yüksek
Çiftliklerin taşınmasının turizm ve çevre açısından önemli olduğunu belirten Mavi Yol Girişimi üyesi Arif Yılmaz da, bir yanlış düzeltilirken, bir diğerine yol açılmaması gerektiğini belirtti. Bir çiftliğin taşınmasının en az 1 milyon euroya malolduğunu ifade eden Yılmaz, çiftlik sahiplerinin mağduriyetinin nasıl karşılanacağını sordu, "Balıkçılar zaten bir yıldır ticaret yapamıyor. Ekonomik kriz de ortada. Taşınma maliyeti yüksek. Uygulanabilir bir planlama yapılmazsa devlet ve üreticiler karşı karşıya gelecek. Biz kesin, kalıcı ve uygulanabilir bir çözüm istiyoruz" diye konuştu.

Kirlilik Kalkacak
BODER Başkan Yardımcısı Orhan Kavala ise, balık çiftliklerinin kaldırılmasının ardından kıyıların birilerine tahsis edilerek, plansız yapılaşmanın olmaması gerektiğini belirtti. Kavala, "Balık çiftliklerinin açık denizlere taşınması turizm açısından çok önemli. Balık çiftliklerinin atıkları turizm tesislerinin önlerine geliyor. Turistleri ve tur operatörlerini rahatsız ediyor. Çiftlikler taşınırsa kirlilik ortadan kalkar. Ancak, bu kıyılar çiftlikler taşınmadan birilerine tahsis edildiyse ve kıyılara plansız programsız yeni tesisler kurulacaksa bu da turizme zarar verir" dedi.

350 Tane Var
Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz'deki koylarda 350 civarında balık çiftliği var. Muğla'da 129 balık çiftliği bulunuyor. Sadece Ege'de 10 bin kişi istihdam ediliyor. Yan sanayi ile bu rakam 25 bine çıkıyor.
Çiftliklerde yıllık 60 bin ton balık üretiliyor. Diğer türlerle birlikte çiftliklerde üretilen deniz mahsülü miktarı 120 bin ton. İhracatın büyük bölümünü alabalık, levrek, çipura ve orkinos oluşturuyor. Dünya genelinde tüketilen 130 milyon ton balığın yüzde 33'ü çiftliklerden temin ediliyor. 20 yıl içinde tüketimin yüzde 50'sinin çiftlik kaynaklı olacağı tahmin ediliyor.

İhracatın Yüzde 60'ı AB Ülkelerine
* Çiftliklerde ağırlıklı olarak çipura ve levrek yetişiyor.
* Yıllık tüketilen yem miktarı 100 bin ton.
* Sektörün ihtiyacını karşılayan 9 tane yem fabrikası var.
* İhracatın yüzde 60'ı AB ülkelerine yapılıyor.
* Çin 25 milyon ton ile üretim ile dünyanın en büyük kültür balığı üreticisi.

Çiftliklerin İllere Göre Dağılımı (Yüzde)
Muğla 51
İzmir 30
Aydın 6
Diğer 13

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.