Haberler

Denizli Hükümet Konağı ve Mimar Cengiz Bektaş Hakkında

Tarih: 21 Nisan 2009 Yazan: Süleyman Boz
Süleyman Boz, Denizli Gazetesi'nin Denizli Hükümet Konağı ve Cengiz Bektaş'la ilgili 18 Nisan 2009 tarihinde yayınladığı haberle ilgili bir açıklama yaptı. Boz'un Denizli Gazetesi'ne de ilettiği yazısını aktarıyoruz:

"Denizli'de Koruma Kurulu tarafından tescilli Hükümet Konağı'nın yıkılmak istenmesi ve yerine yeni hükümet konağı, müze binası ve çevre düzenlemesi konusu gündeme gelince kentin sahip olduğu kültürel miras örneklerinin geçmişte nasıl yok edildiği de gündeme geldi.

Denizli'de geçmişte süregelen bir 'vandalizmin' şimdilerde de hala devam etmesi bir mimar ve kültür adamı olarak beni rahatsız ediyor.


Halkevi ve Eski Hükümet Konağı

Ayakta kalan birkaç mimari, tarihi ve kültürel mirasın korunması gerekirken, bizzat resmi eller tarafından sanki 'YIK-YAP-SATÇI' anlayışla tescilli yapıların tehdit edilmesi, tescilli sivil mimari örneklerin (Hulusi Oral Evi, Spor Salonu arkasındaki Kuyumcu Evi gibi) kaderine bırakılması beni üzüyor. Bunlarla ilgili yapılması gerekenleri defalarca resmi makamlara iletmemize karşın olası bir yıkımı ve yangını beklemeleri Denizli'ye ve yönetenlerine yakışmıyor.

İçinden çıkmış sözüm ona kültür adamlarının bu resmi makamlara 'şirin görünme' ya da onlardan 'iş alma' gerekçesi ile kültür kıyımına araç olmaları işin daha vahim tarafı.
Son zamanlarda mimar/şair Cengiz Bektaş'ın Tescilli Hükümet Konağı hakkındaki '...yurt binası olarak yapılmıştır. Sonradan valilik binasına dönüştürülmüştür. Tarihi, mimari bir değeri yoktur. Depreme dayanıksızdır. Çürüktür. Yıkılmasında sakınca yoktur. Önündeki Atatürk Anıtı kalmalıdır...' şeklindeki, vali tarafından 3 Nisan 2009 tarihinde Mimarlar Odası Denizli Şubesi'nde okunan raporu ile Denizli'nin nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğu bir daha ortaya konmuştur.


Hükümet Binası, bugün


Denizli Merkez Bankası, 1971 - 73
Denizli'nin cefasını değil, sefasını süren bu 'Denizlili' ünlü şahısla kişisel bir husumetim yoktur. Hatta bir şair olarak bazı şiirlerini beğenirim de. Ama ne yazık ki Denizli'de yaptığı bir çok yapısının yerinde eskiden tarihi, mimari, değerli kültür mirası yapılarımız vardı. Kendisi bunların yıkılmasına ses çıkarmamış, hatta görmezden gelmiştir. 1934 doğumlu bir mimar olarak Çaybaşı Caddesi kenarında eski Denizli evleri dokusu oluşturan sokağın yok oluşunda bir tepkisini göremezsiniz.

Dahası bu şahsın, 'korumacı', 'kültür adamı' kimliği ile yaptığı yapılara şöyle bir bakarsak, mimarı olduğu şimdiki Merkez Bankası ve Cumhuriyet Parkı yerinde eski Enfes Hükümet Konağı ve Halkevi -Yurt-Binası bulunuyordu. 1927'de Denizli Esnafı ve Tabakları tarafından kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ve tek Denizli İktisat Bankası'nın özgün mimarili yapısının yıkılmasına göz yumarak yerine 7 katlı brüt beton banka binasını (İktisat Bankası) diken de bu şahıstır. Eski Denizli Vali Konağı, Belediye Binaları vb. gibi mimari değer taşıyan yapıların yok oluşunu sayın Bektaş hep 'uzaktan seyretmiştir'. Tarihi Bayramyeri için çizdiği projede yine tarih, mimari miras ve kültürel doku yok sayılmış, proje uygulandıktan bir yıl sonra yapılar belediye başkanı Ziya Tıkıroğlu tarafından yıktırılmış, geri kalanı ise 2008 yılında belediyece yıkılmıştır. Bu konuların hukuki bir yaptırımı olmayabilir. Ama 'kültür adamı', 'aydın' ve Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu üyesi biri olarak bu tür kültürel kıyımlara bir nevi aracı olması meslek etiğine aykırıdır.


Denizli İktisat Bankası

Bu mimarın 1999 - 2004 Dönemi Denizli Belediyesi Danışman Mimarı olduğu süreçte kentteki tek Selçuklu Yapısı olan Ulu Cami'nin yıkılması, yıkıldıktan sonra da bu görevini sürdürmüş olması sadece rastlantı mıdır? Ulu Cami'den sonra şimdi sıra Tescilli Hükümet Konağı'nda mıdır? Daha sonra sıra Gazi İlk Mektebi'ne mi gelecektir? Kentte yaşayan birisi olarak kaygı duymaktayım. Bektaş'ın bunlara da yanıt vermesi gerekir... Tek tek, sindire sindire Denizli'deki kültürel varlıkların, tarihi ve mimari eserlerin yok edilmesine karşı durmayı mesleğinin etik kurallarına bağlı bir mimar olarak görev sayıyorum.


Eski Denizli İktisat Bankası'nın şimdiki yerinde bulunan diğer banka

En son Denizli Hükümet Konağı binasının tescilinin kaldırılması, yıkılması konusunda bu şahsın 'ehil' gösterilmesi bizi üzen son olaydır. Çürüksu Vadisi'nde yer almış, etrafı antik kentlerle çevrili, bir ulaşım ağı kavşağında yer alan, kültürlerin, turizmin, tarihin odağı Denizli'de olası yanlış yönlendirmelerin önüne geçmek için bu açıklamayı gerekli buluyorum. Denizli'nin her tür sorunlarına çarenin çzaklarda değil kendi içinde olduğunu da belirtmek istiyorum. Saygılarımla..."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.