Haberler

Metrobüsler neden garajda?

Tarih: 22 Nisan 2009 Kaynak: Evrensel
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin satın aldığı ve her biri 2.4 milyon TL değerindeki Phileas marka otobüslerin rampa çıkmakta ve hızlanmakta zorlandığı, süspansiyon sisteminde sorun olduğu için seferden kaldırıldığı haberleri yeni bir tartışma yarattı. Uzmanlar, metrobüslerin yolcu sayısının çokluğu ve güzergahındaki yokuşların fazlalığı nedeniyle İstanbul için uygun olmadığını iddia ederken, metrobüslerin bu şartlarda çok kolay arızalandığını da öne sürüyor. Hollandalı üretici firma APTS'nin resmi verilerine göre, satın alınan çift körüklü 26 metre uzunluğundaki Phileas'lar, oturarak 52, ayakta 133, toplamda 185 yolcu kapasiteli. Belediye yetkilileri otobüslerin denemelerinin yapıldığı bu nedenle hatta sokulmadığını iddia ediyor. Konuyla ilgili araştırma yapan uzmanlar ise otobüslerin ilk partisinin 2 yıl önce teslim edildiğini deneme ve testlerinin çok önceden tamamlanmış olması gerektiğini söylüyor.

İstanbul'un ulaşım politikası yok
Gazetemize metrobüslerle ilgili değerlendirmeler yapan Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı İlter Çelik, İstanbul'un ulaşım politikası olmadığına dikkat çekiyor.

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesini uyardıklarını ifade eden Çelik, "Metrobüs konusunda lastik tekerlekli değil raylı sistem olması gerekiyor. Bunu her seferinde söylüyoruz ancak kendi kafalarına göre lastik tekerli metrobüste ısrar ediyorlar" dedi. Metrobüste yanlışlar silsilesinin söz konusu olduğunu belirten Çelik, "Var olan yolda daraltma yaparak metrobüs için yol ayrıldı. Ters istikamette çalıştıkları için en ufak bir kazada yol kilitleniyor. Yolu daralttıkları için emniyet şeridini kaldırdılar. Bu yol sistemi yanlış"diye konuştu. İstanbul Belediyesi'nin her zaman gizli kapaklı işler yaptığını anlatan İlter Çelik, belediyenin kendi kafalarına göre, ihaleler açtığını, sonuçlandırdığını ve ürünler aldığını vurguladı.

'Bu işi kervan gibi görüyorlar'

Otobüslerin Hidrit teknolojisine sahip olduğuna da değinen Çelik, "Bu araçlar dünyada ne kadar da biliniyor, ne kadar kullanılıyor? Mısır'da 1 , Fransa'da 3 adet var.

Denenme aşamasında olan, geliştirilmemiş bir araçtan almak yanlış. Bunlar alınırken İstanbul Teknik Üniversitesi'ne ve Makine Mühendisleri Odasına danışmamaları yanlış. Fikir alınmaması bunların üstü örtülü biçimde halledilmesi evrensel çalışma kurallarına aykırı" dedi. Kendilerine belediye tarafından açıklama yapılmadığını kaydeden Çelik, " Bu işi kervan gibi görüyorlar. Kervan yolda düzülür ama 18 milyonluk bir kentin ulaşım politikası yolda planlanmaz"diye konuştu.

Dört dörtlük hale getiriyoruz

İETT adına açıklama yapan İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, İstanbullulara saygılarından dolayı metrobüsleri sefere çıkarmadıklarını iddia etti. Metrobüsleri dört dörtlük sefer yapabilecek hale getirince çıkartmak istediklerini belirten Öztürk, araçların kendilerine ilk olarak Mart 2008 de teslim edildiğini söyledi. Bu araçlar alınmadan önce teknik elemanların araştırma yaptığını iddia eden Öztürk "Ama Mühendisler Odası veya Teknik Üniversite ile bir çalışma yapmadık. Yaptık dersek yanlış olur" diye konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.