Haberler

Bergama'da hukuk arayışı sürüyor

Tarih: 22 Nisan 2009 Kaynak: Evrensel
Meslek örgütleri, yargı kararlarına rağmen Bergama ve çevresinde siyanürle altın aramaya devam eden Koza Altın İşletmeleri Şirketi'nin aldığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna karşı iptal davası açtılar.

Bergama Ovacık'ta siyanürlü altın maden işletmeciliği yapan Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin faaliyetleri idari mahkemelerce defalarca iptal edilmiş, ancak şirket ÇED yönetmeliğinin geçici 6. Maddesi'ne dayanarak, ÇED olumlu görüşü ile faaliyetlerine devam etmişti. Son olarak Danıştay, yönetmeliğin 6. maddesini Çevre Kanunu ve ÇED Yönetmeliği'nin amacına uymadığı gerekçesiyle iptal etmişti. Bu karar gereği faaliyetleri hukuka aykırı olduğu için kapatılması beklenen madene Çevre ve Orman Bakanlığı ikinci kez ÇED olumlu görüşü vermişti.

Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Metalurji Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Dev Maden-Sen ve Çağdaş Hukukçular Derneği, siyanürcü şirkete verilen ÇED olumlu işleminin iptali için dün İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı'nda dava açtılar.

'Adalet arayışı sürecek'
Dava dilekçelerinin mahkemeye verilmesinden önce İzmir Adliyesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Erhan İçöz, madenle ilgili idari işlemlerde bir kez daha hukukun yok sayıldığını söyledi. İçöz, Danıştay'ın madene verilen izinleri hukuka aykırı bulmasının ardından, kapanan madenin açılması için hemen yeni bir ÇED süreci başladığına dikkat çekti. "Yine Danıştay kararı yok sayıldı, yine hukukun üstünlüğü değil altıncı şirketin çıkarı korundu. İçöz, siyasi iktidarın tercihinin hukukun üstünlüğü olmadığını bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Bakanlıktan işletmeye kıyak

Öte yandan çeşitli meslek örgütleri ve sendikaların temsilcileri de dün Ankara'da Kimya Mühendisleri Odası Genel Merkezi'nde konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenlediler. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dündar Çağlar, kazanılan yargı kararlarına rağmen Bergama Ovacık Altın Madeni'nin her türlü hukuksuzluğu göze alarak ve yargı kararlarını çiğneyerek faaliyetlerine devam ettiğini ifade etti. Çağlar, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın dava konusu işlem ile yargı kararlarını yok sayarak, işletmeci firmanın kârını kamu yararından üstün gördüğünü belirtti. Maden işletmesine her türlü hukuksal denetimden muaf olarak faaliyette bulunma olanağı yaratıldığını söyleyen Çağlar, bu tür bir uygulamanın hiçbir hukuk devletinde görülmeyeceğini vurguladı. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bir yandan işletmenin kapatılması için yazışmalar yaparken, diğer yandan şirkete ikinci kez ÇED olumlu görüşü vermesini eleştiren Çağlar, "Danıştay'ın kararının ardından yapılan işlemlerin tamamı, mahkeme kararının arkasından dolanma işlemleridir" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.