Haberler

Bursa'nın ulaşımı raylı sistemle çözülür

Tarih: 5 Mayıs 2009 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Atilla Sağım
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'daki şehir içi ulaşım probleminin toplu taşıma raylı sistemle çözüleceğini söyledi. BursaRay projesinin maliyetini azaltmaya çalıştıklarını vurgulayan Altepe, "Bursa'nın kaynaklarını en iyi şekilde kullanmalıyız." dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 400 bin aracın bulunduğu kentte her geçen gün araç sayısının artmasına rağmen yolların 50 yıldır aynı olduğunu belirterek, yol genişletmenin çözüm olmadığını, bundan dolayı raylı sistemin yaygınlaşacağını söyledi. Bursa'nın sorunlarında önceliklerin belirlenmemesinin ve planlama olmadan yapılan yatırımların kentin geleceğini ipotek altına aldığını belirten Başkan Altepe, Bursa'daki şehir içi ulaşım probleminin Toplu Taşıma Raylı Sistem'le çözüleceğini ifade etti. BursaRay'ın üniversite etabının son durağındaki tünele ihtiyaç olmadığını söyleyen Altepe, projenin maliyetinin azaltılmasına yönelik üstlenici firmalarla görüşmelerinin devam ettiğini vurguladı. Altepe, şu bilgileri verdi: "Bursa'nın kaynaklarını en iyi şekilde kullanmalıyız. C etabı kendisini ödeyemeyecek bir yatırım. Tüneli kaldırarak hem maliyeti düşüreceğiz, hem de sistemi daha yakın bir zamanda hizmete açacağız. Maliyeti düşürerek, hattı Görükle'ye kadar uzatmak istiyoruz. Ayrıca Emek istikametine doğru da mevcut hattı uzatabiliriz. Hattın yanı sıra vagonları da incelediğimizde lüks olduklarını görüyoruz. Üretici firmadan vagonların fiyatlarının düşürülmesi konusunda çalışma yapılmasını istedik. Maliyeti düşürerek, bu parayı diğer etaplara harcayacağız" dedi. Altepe, raylı sistemin yaygınlaştırılması durumurda sistemin üretim ayağında kendilerinin olacağını söyleyerek, "Vagon üretimini Bursa'da gerçekleştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Planlı Yatırım Yapılacak
Hükümetin Merinos Fabrikası'nı Büyükşehir Belediyesi'ne park yapılması için tahsis ettiğini hatırlatan Altepe, "Planlamada yokken, Merinos'a kongre merkezi yapılması kararı alınmış. Baştan buna karşı çıkıldı. Kamuoyuna yarısı BTSO tarafından karşılanacağı belirtildi. Ama proje BTSO'nun ödeyeceği bedelin 4 katına çıktı. Bugüne kadar 150 milyon TL'lik bölümü tamamlandı. 4 ay sonra bittiğinde proje 200 milyon TL'ye mal olacak. Bu kadar paraya yatırım yapıyorsanız, bunun bir hedefi olmalı. İşletme sorunu, kongrelerin yapılma sorunu kim işletecek? Bursa'da böyle bir kongre turizmini karşılayacak oteller yok. Böylesine büyük bir projeyi başlattığınızda planlama yapacaksınız. Bursa'nın Bursalıların beklentilerine göre yatırım yapmalısınız. Biz Bursa'yı bu anlayışla yöneteceğiz" şeklinde konuştu.

Mahallelere Eşit Hizmet
Hizmeti belli bir yere yoğunlaştırmanın yanlış olduğunu, şehrin merkezinde milyonlarca liralık yatırımın toprağa gömülmesinin diğer semtlere yapılacak hizmeti engellediğini ifade eden Altepe, "Gemlik'in, Mudanya'nın Gürsu'nun, Kestel'in mahallesini Osmangazi'deki mahalleden ayırmayacağız. Her mahalleye eşit hizmet götüreceğiz. Bunun için kaynak üretmeliyiz. Kaynakları en iyi şekilde kullanmalıyız. Hedefi olmayan bir yatırım için 200 milyon TL'lik yatırımı toprağa gömmektense 40 ayrı noktaya hizmeti yaymak daha önemli. Aksi takdirde hizmet götürülmeyen vatandaşımızı memnun edemeyiz" dedi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.