Haberler

Samsun raylı sistemle sınıf atlayacak

Tarih: 12 Mayıs 2009 Kaynak: Yeni Şafak
Yaklaşık 120 milyon Euroya mal olacak olan raylı sistem, kazaların azalması, yolculuk süresi kazançları, akaryakıt tüketimi, otomobil kulanım giderleri, karayolu yatyırım ve bakım, onarım giderleri ile hava kalitesi ve gürültü düzeylerinde azalma sağlayacak. Yetkililer raylı siste hayata geçtiğinde Samsun'un sınıf atlayacağını söylediler.

Samsun, Hafif Raylı Sistem Projesi'nin hayata geçmesiyle sınıf atlayacak. Büyükşehir Belediyesi, hükümetin de desteğiyle Samsun'da, yaklaşık 120 milyon euroluk projeye imza atıyor. Projenin birçok faydası bulunuyor. Raylı sistem; kazaların azalması, yolculuk süresi kazançları, akaryakıt tüketimi, otomobil kullanım giderleri, karayolu yatırım ve bakım onarım giderleri ile hava kalitesi ve gürültü düzeylerinde azalma sağlıyor.

Proje Bedeli
Sözleşme Bedeli 105 milyon euro olan Raylı Sistem Projesi, yedek parça (opsiyonel) 2.69 milyon euro, müşavirlik hizmetleri (yedek akçe dahil) 2.83 milyon euro, KDV (tahmini)7.5 milyon euro ve kamulaştırma bedeli (tahmini) 2.5 milyon euro ile yaklaşık toplam 121.5 milyon euroya mal olacak.

65 milyon euroluk kredi anlaşması 10 Mayıs 2009 tarihinde Avrupa Yatırım Bankası(AYB) ile imzalandı. Ana para geri ödemeleri 15 taksit halinde yapılacak olup, ilk ödeme 2014 yılının Aralık ayında, son ödeme ise 2030 yılının Aralık ayında yapılacak. Kredi faizi ödemeleri ise 2009 yılının Haziran ayından başlayıp 2029 yılının Aralık ayına kadar sürecek.

30 milyon euroluk kredi anlaşması ise OFID ile imzalandı. Ana para geri ödemeleri 14 taksit halinde yapılacak olup, ilk ödeme 2012 yılının Aralık ayında, son ödeme ise 2026 yılının Aralık ayında yapılacak. Kredi faizinin ödemeleri de 2009 yılının Haziran ayından başlayıp 2025 yılının Aralık ayına kadar sürecek.

Proje Yöntemi
Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş.-AnsaldoBreda SpA Konsorsiyumu arasında 19 Haziran 2008 tarihinde imzalanan sözleşme, 15.7 km uzunluğunda Hafif Raylı Toplu Taşıma Sistemi ile işletme, bakım ve onarım faaliyetlerinin yürütüleceği tesislerin yapılması işini kapsıyor. Sözleşme konusu işin yapımı, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş.-AnsaldoBreda S.p.A firması konsorsiyumu tarafından gerçekleştirilecek. Sözleşmede imalat süresi 24 ay, işletme ve bakım süresi ise 12 ay olmak üzere toplam 36 ay olarak belirlendi. Kesin kabul ise 10 Ekim 2011'de gerçekleşecek.

Körfez-Ömü Arasına Bağlantı Hattı
Samsun Hafif Raylı Sistem (HRS) projesi, şehrin batısında 19 Mayıs Üniversitesi giriş kavşağı yakınındaki Körfez durağından başlayarak sahil karayolu paralelindeki üst ana koridoru takip ederek Shell Kavşağı'nda sona erecek. Yaklaşık 15.7 km uzunluğunda olan sistem, çift hatlı olacak ve üzerinde 21 adet durak bulunacak. Ayrıca, Körfez durağı ile 19 Mayıs Üniversitesi arasında tek hat üzerinde teşkili öngörülen yaklaşık 2 km uzunlukta bir bağlantı hattı yer alacak.

Güzergah uzunluğu 15 bin 700 metre olan sistemde 21 adet durak olacak, saat 06.00-24.00 saatleri arasında hizmet verecek. Ticari hızı 29 km/saat olacak olan sistemin dolaşım süresi 61 dakika sürecek.

Sistemin Faydaları
Samsun Hafif Raylı Sistemi; kazaların azalması, yolculuk süresi kazançları, akaryakıt tüketimi, otomobil kullanım giderleri, karayolu yatırım ve bakım onarım giderleri ile hava kalitesi ve gürültü düzeylerinde azalma sağlayacak. Projenin uygulanması ile özellikle kent içi yolculuklarda karayolu ile yapılan yolculukların azalması ve raylı sistemle yapılan yolcu kilometrelerinin artışına bağlı olarak kazaların azalması söz konusu olacak. Hasarlı kazaların azalması, hasar bedelinin yanı sıra tamirat için gerekli iş günü kayıplarını, sigorta ve diğer bürokratik işlemlerin gerektirdiği iş zamanlarının kaybının tasarruf edilmesi anlamına geliyor. Kazaların azalmasıyla, hasarlı kaza başına 500 dolar, yaralanmalı kaza başına bin 500 dolar, ölümlü kaza başına 105 bin dolar kazanç elde edileceği tahmin ediliyor. Projenin uygulanması ile yolculuk süreleri azalacak ve zaman kazançları ortaya çıkacak. Projenin uygulanması ile birlikte hem bireysel ulaşım (otomobil) hem de lastik tekerlekli toplu taşım türlerinin kullanımı azalacak. Böylece kullanılan akaryakıt miktarı da azalacak. Raylı sistem hattının hizmete girmesi sonucunda karayolu şebekesinde yolculukların azalması ile karayolu alt yapısının bakım, onarım vb harcamalarında tasarruflar sağlanacak. Proje nedeniyle azalan karayolu taşıt kilpmetreleri sebebiyle ulaşımdan kaynaklanan ve hava kirliliğine yol açan unsurlarda önemli azalmalar olacak. Azalan karayolu trafiği nedeniyle kent genelinde ulaşımdan kaynaklanan gürültü düzeylerinde düşüşler gerçekleşecek.

Duraklar
Samsun Hafif Raylı Sistem güzergahında bulunacak duraklar şöyle: "Körfez Durağı, Aziz Işık Durağı, Kurupelit Durağı, Fatih Durağı, Emek Durağı, Atakent Durağı, Yurt Durağı, Meteoroloji Durağı, Türk-İş Durağı, Ömürevleri Durağı, İlkadım Yurtlar Durağı, Denizevleri Durağı, Yeşildere Durağı, Eğitim Fakültesi Durağı, Teleferik Durağı, DLH Durağı, Liman Durağı, Kültür Park Durağı, Kültür Merkezi Durağı, Cumhuriyet Durağı ve (Shell Kavşağı) Durağı."

Hemzemin Geçitler ve Viyadükler
Aziz Işık Caddesi, Vatan Caddesi, Alanlı Caddesi, Barış Caddesi, Alpaslan Bulvarı, Mustafa Kemal Bulvarı, Nişantaşı Caddesi ve İnönü Caddesi'nde hemzemin geçit bulunacak güzergahta viyadükler ise şunlar: "1 Nolu Viyadük: Toplu Konut Bulvarı geçişi için inşa edilecek ve toplam uzunluğu 100 metre olacak. 2 Nolu Viyadük: Kürtün Deresi geçişi için inşa edilecek ve toplam uzunluğu 80 metre olacak. 3 Nolu Viyadük: Atatürk Bulvarı'nın güneyinden kuzeyine aktarmak amacıyla Liman Kavşağı mevkisine inşa edilecek ve toplam uzunluğu 230 metre olacak."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.