Haberler

Yargıtay'dan sahil işgaline izin yok

Tarih: 26 Mayıs 2009 Kaynak: Taraf Yazan: Adnan Keskin
Yargıtay, turizmcileri sahillerde işgalci olmaktan çıkaran, ayrıca Hazine'nin de bu yerlerle ilgili tapu iptal davası açmasını engelleyen 'Şezlong Yasası'nın maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. lk inceleme 2 Haziran'da yapılacak.

Yargıtay, turizm mevsimine girerken, turizm sektörünün tepkisine neden olacak ancak kamu çıkarını savunanları sevindirecek bir karar verdi.

Turizmcileri sahillerde işgalci olmaktan çıkaran, ayrıca Hazine'nin de bu yerlerle ilgili tapu iptal davası açmasını engelleyen kanun maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Yargıtay'ın önemli maddelerini Anayasa'ya aykırı bulduğu 5841 sayılı 'Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' ağırlıkla turizmcilerin yoğun kulisleri sonucu geçen şubat ayında TBMM'den geçmiş ve Cumhurbaşkanı'nca da onaylanarak yürürlüğe girmişti.

Yeni düzenleme, turizm bölgelerinde tesislerin önüne yerleştirilen şezlonglarla müşteri olmayan vatandaşların kullanımına kapatılan plajlara af getirdiği gerekçesiyle kamuoyunda 'şezlong yasası' olarak da nitelendirilmişti.

Ceza tehdidi bitti
Denizde Can ve Mal Koruma Yasası, TCK ve Kadastro kanunlarında değişiklikler yapan yasa, hakkı olmayan yere tecavüz suçunda (hazine arazisini işgal) cezayı, şikayete bağlı hale getirmişti, kamuya ait taşınmazlar ise ceza öngören düzenlemenin dışına çıkarılmıştı.

Böylece işgalciler hakkında suçtan zarar gören kimsenin şikayeti yoksa, ceza verilmeyeceği bir dönemi başlamıştı.

Mevcut düzenlemede, kamuya ait taşınmazlar için de hapis cezası öngörülüyordu ve bu suç şikayete bağlı değildi.

Yasa ile ayrıca Kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten 10 yıl geçtikten sonra, bu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere yönelik olarak kadastrodan önceki hukuki nedenlere dayanılarak itiraz olunamayacağı ve dava açılamayacağına ilişkin sınırlamanın kapsamına, devlet veya diğer kamu tüzel kişilikleri de dahil edilmişti.

Bu hüküm, ayrıca devletin tasarrufu altında olduğu iddiasıyla önceden açılan ve henüz kesin hükme bağlanmayan davalar için de geçerli kılınmıştı.

Yasadaki düzenlemeler, TBMM'de AKP'nin yanı sıra CHP de destek verirken, onun dışındakiler tarafından hazine arazilerinin tekrar yağmalanmasına yol açacağı gerekçesiyle eleştirilmişti.

Anayasaya aykırı
Söz konusu düzenlemeler şimdi davalık oldu. Yargıtay 20.Hukuk Dairesi, görüştüğü bir davada, turizmcileri sahillerde işgalci olmaktan kurtaran ve Hazine'nin tapu iptal davası açmasını engelleyen söz konusu düzenlemelerin anayasaya aykırı olduğu kararını verdi. Bunun için de Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Hukuk Dairesi 5184 sayılı kanun'un 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 12. maddesinin 3.fıkrasına eklenen tümcede yer alan "... iddia ve taşınmazın niteliğine ..." ibaresi ile Kadastro Kanunu'na eklenen "Bu Kanunun 12. maddesinin üçüncü fıkrası hükmü, Devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu iddiası ile yürürlük tarihinden önce açılmış ve henüz kesin hükme bağlanmamış olan davalarda dahi uygulanır" şeklindeki geçici 10.maddesinin iptalini istedi.

Sözkonusu maddelerin yürürlüğünün durdurulması da istenen davada ilk inceleme 2 Haziran'da yapılacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.