Haberler

Belediyelerimiz borç kıskacında

Tarih: 28 Mayıs 2009 Kaynak: Milliyet
Toplanan vergilerden pay alan belediyeler, krizden olumsuz etkilendi. İller Bankası payları azaldı. Borçlar dağ gibi oldu. Hem borç ödeyip hem de yatırım yapma gayreti içinde olan Egeli başkanlar şöyle konuştu:

Ege Bölgesi'ndeki 7 kent belediyesinin toplam borcu 629.5 milyon TL'yi buldu. Balıkesir, 227 milyon TL'lik tutarla en önde yer aldı. Çanakkale ise 16 milyon TL'yle en az borçlu belediye unvanını elde etti. Yeni seçilen, kucaklarında yüklü miktarda borç bulan başkanlar tepkili. Bir yanda seçim vaatleri, diğer yanda ekonomik sıkıntılar düşündürüyor. Gelirlerin de azalması sıkıntıları daha da artırıyor. Nasıl çözüm bulunacağı, hem borç ödeyip hem de yatırım yapmanın yolları aranıyor.
Borç yükü altında ezilen belediye başkanları konuşuyor. 29 Mart'ta göreve gelenler (Balıkesir, Aydın, Uşak, Manisa) isyan ediyor, koltuklarını koruyanlar (Denizli, Çanakkale, Muğla) ise yakınmıyor. İşte anlattıkları:

Manisa
Hibe, düşük faizli kredi peşindeyiz

Cengiz Ergün (MHP): Kucağımızda 92 milyon TL borç bulduk. Umduğumuzun üzerinde çıktı. Önceki AKP'li yönetim 35 milyon TL'lik özelleştirme geliri de elde etmesine karşın bu borcu bırakmış. Ödeyebilmek için bir yandan tasarruf bir yandan iş yapacağız. Yurtdışından proje karşılığı hibe kredi almanın veya çok düşük faizli kredi bulmanın peşindeyiz. Göreve geldiğimizden bu yana 17 milyon TL tasarruf ettik. 12.8 milyon TL'ye yapılacak yeni belediye binası projesini iptal ettik.

Balıkesir
Diğer illere bakın bir de bize bakın

İsmail Ok (MHP): Bölgemizde, bizim ölçeğimizdeki hiçbir belediye bu kadar borçlu değil. Manisa Belediyesi'nin 94 milyon lira borcu varmış, bunun üzerinde kavga sürüyor. Bir de bize bakın. Seçimden önce söylediklerimizin arkasındayız. Dönemimiz içinde, başta asfalt paralarının alınmaması olmak üzere tüm sözlerimizi yerine getirmek için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Asla söylediklerimizle çelişen, yasalara ve vicdana uygun olmayan işlerin altına imzamızı atmayacağız.

Aydın
Kemerler sıkılacak bir yılda ödenecek

Özlem Çerçioğlu (CHP): 100 milyon TL borcumuz var. Bunu asıl devletimizin müfettişleri
tespit edecek. Bu tutar Aydın için gerçekten çok fazla. Ödeme planı yaptık. Borcun yarısını bir yıl içerisinde ödeyeceğiz. Giderlerimizi kısmaya, gelirlerimizi artırmaya ve özenli kullanmaya çalışıyoruz. Sıkı bir kemer sıkma politikası uygulayacağız. Belediye cam fanusun içinde olacak. Her adımımızda şeffaflığı tercih edeceğiz. Bu borç ödenmeyecek bir borç değil, ödeyeceğiz.

Denizli
Borç 92 milyon TL bütçe 250 milyon TL

Nihat Zeybekci (AKP): Yerel seçimlerle birlikte bağlanan 13 belde belediyesinden dolayı 32 milyon TL borcumuz var. Daha önceki dönemden de 60 milyon TL borcumuz bulunuyor. Toplam 92 milyon lira, Denizli Belediyesi için büyük bir rakam değil. 2009 yılı bütçemiz 250 milyon lira. Personelimizin alacağı yok, yatırımlarımızı ara vermeden sürdürüyoruz. Mali sıkıntımız bulunmuyor.

Muğla
Hükümetten yeterli destek alamıyoruz

Osman Gürün (CHP): Borcumuz 47 milyon TL. Bunun Dünya Bankası'ndan olan kısmı kanalizasyon ve altyapı çalışmalarından kaynaklanıyor. İller Bankası'ndan olan kısmıyla asfalt ve parke yol yapıldı. Personelimize, esnafa ve iş yaptırdığımız müteahhitlere borcumuz yok. Ödemelerimizi düzenli olarak gerçekleştiriyoruz. Yatırım için borçlandık, bunun da geri dönüşümü hizmet olarak halka yansıyacak. Hükümetten destek alamıyoruz.

Çanakkale
Kredi limiti yüksek yerler arasındayız

Ülgür Gökhan (CHP): Toplam 16 milyon TL borcumuz var. Düzenli bir şekilde, aksatmadan ödüyoruz. İller Bankası'nın yaptığı risk analizinde kredi limiti yüksek belediyeler arasında gösteriliyoruz. Belediyemizin toplam 43.7 milyon TL'lik geliri bulunuyor. Kendi yağıyla kavrulan bir bütçeye sahibiz.

Gelirler azaldı başkanlar dertli
İzmir'deki belediyeler de sıkıntılı. Ekonomik kriz, seçim öncesinde vaatlerde bulunan belediye başkanlarını zor durumda bıraktı. Türkiye genelinde %vergi% gelirleri ciddi düştü. Bu durum İzmir'e de yansıdı. Toplanan vergilerden pay alan yerel yönetimler, bu yılın ilk dört ayındaki düşüşten olumsuz etkilendi. İlk taksidi ay sonuna kadar ödenecek emlak vergilerinden de şu ana kadar beklenen sağlanamadı. Bunların yanı sıra İller Bankası payları da yüzde 15-30 azaldı. Gelirlerin bıçak gibi kesilmesi moralleri bozdu, yatırım planlarının ertelenmesine ve zorunlu tasarrufa gidilmesine yol açtı. Personele maaşlarının nasıl verileceği de kara kara düşündürüyor. Diğer yanda ise dağ gibi biriken borçlar var.

Yeni yasa bekleniyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyelere yeni gelirler sağlayan yerel yönetim yasasının bir an önce çıkması gerektiğini söyledi. İllerde verilen vergilerin azaması nedeniyle belediyelerin aldığı payın da düştüğünü belirten Kocaoğlu, "Ekonomik kriz ortamı ve gelirlerin düştüğü süreçte öncelikle tasarrufu artırıp, yatırımları gözden geçirmemiz gerekiyor. Tüm harcamalarımızı gözden geçiriyoruz. Verimliliği artıracağız. Tasarruf taşerondan başlayacak. Daha sonra sözleşmelerdeki artışlar ve farklarla ilgili sendikalarla bir araya gelerek iskontoya gidilmesi gerekebilir. Bugüne kadar hep sendikalar istedi. Bu kez biz talep edeceğiz. Aklı selimle gemiyi karaya oturtmadan çözüm bulmalıyız" dedi. İlçe belediye başkanları da şöyle konuştu:

Sıkıntı yaşıyoruz
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer: İller Bankası payında borçlar nedeniyle kesinti uygulanıyor. Geçen ay 65 bin TL geldi. Sadece işçilere 245 bin TL ödedik. Maaşları bile karşılamıyor. Umutsuzluğa kapılmıyoruz. Yatırımları belediye kaynaklarıyla olmayacak şekilde planlamıştım. Ancak rutin çalışmalarda sorun yaşayacağız. Çöp, park-bahçe işlerinde, maaş ödemelerinde sıkıntıya düşebiliriz.

Çok zor durumdayız
Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz: İller Bankası'ndan hiç para alamıyoruz. Buradan gelecek pay, borç kesintilerine gidiyor. İşçilere bir aylık borcumuz var. Toplayacağımız emlak vergisi de iki ay yetmez. Masraflara gidecek. Aliağa Belediyesi gerçekten zor durumda. Her alanda çözüm arayışı içindeyiz. Ancak, kısa vadede yeni yatırım yapamayız.

Altıy ay tasarruf var
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur: İller Bankası'ndan aldığımız pay üçte bir oranında düştü. Emlak vergisi ödemelerinde de üçte birlik düşüş var. Maaş ödemede sıkıntılar yaşıyoruz. Yatırımlarla ilgili 6 ay boyunca tasarruf tedbiri aldık. Yıl sonuna kadar kendi ekipman ve malzemelerimizle iş yapacağız. Geçici kriz dönemi önlemi olarak bu kararı verdik. Büyük yatırım şimdilik yok.

Yeni yatırım hayal
Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu: Yeni yatırım hayal oldu. Birkaç sene yatırım düşünmeyeceğiz. Çarkı döndürmek için gerekli parayı bulmakta bile zorluk yaşıyoruz. İki aydır işçiler maaş alamıyor. Piyasaya borç da çoğaldı. Yolları asfaltlayamıyoruz. Tek ümidimiz Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun babalık yapması.

Operasyon darbe vurdu
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce: Belediyeyi hem ekonomik kriz hem de Sarmaşık Operasyonu nedeniyle el konulan belgeler vurdu. Operasyon yüzünden imar ve fen işleri çalışamaz hale geldi. Yatırım yapacak gücümüz yok.

İstihdamı azaltıyoruz
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak: Yatırımları öteledik. En az 1.5 yıl yatırım yapamayacağız. Öte yandan da Bayraklı'nın bölünmesinin verdiği sıkıntı var. İstihdamı azaltıyoruz. Artık bizim için önemli olan hizmetlerde Karşıyakalı'ya sıkıntı yaşatmamak.

İşçi çıkarmayacağım
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı: İşçi çıkarmayacağım. Ancak ayağımızı da yorganımıza göre uzatacağız. Dış ve iç krediler için harekete geçeceğiz. Gelir artırıcı önlemler hazırladık. Gölet'i ve tenis kortunu daha da hareketlendireceğim.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.