Haberler

İstanbul'un ilk kent müzesi

Tarih: 3 Haziran 2009 Kaynak: Taraf Yazan: Ayşe Tatlıcı
2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında Büyükada'da açılması planlanan müze için çalışmalara başlandı. Müzede adaların tarihi hakkında eserler ve objeler sergilenecek.

Mimarlar, tarihçiler, müzeciler ve konunun uzmanı olan Tarih Vakfı biraraya geldi ve ortak araştırmalar sonuncunda ana merkezi Büyükada da olması planlanan bir müze projesi başlattı.

Müze projesi hazırlandıktan sonra ilk olarak müzenin ada meraklılarına ulaşalıbiliceği bir mekân arandı. Tam o sırada bu fikre birebir uyan, yıllardır boş duran ve eski tarihlerde Mısır Metropoliti'nin yazlık evi, daha sonra ise okul olarak kullanılan tarihî bir yapı bulundu. Özellikle bu eski binanın tercih edilme sebebi; bu ev ve diğer adalarda bulunan eski yapıların günümüze gelirken yılların getirdiği yorgunluk ve tahribat yüzünden tek tek yok olması. Müze girişimcileri bir müze hayal ederken çevredeki tarihî kalıntıları da koruyup kurtarmayı amaçlıyorlar.  Bu nedenle adanın eski yapıları onlar için önemli. Müzenin bulunacağı yapı günümüze kadar yıkılmadan durabilmiş ancak bilinçli olarak sökülen duvarlarına ve pencerelerine bakıldığında insanın içi acıyor. Bu yapının müze olmasına karar verildikten sonra mimar Ahmet Sertaç Öztürk ve ekibi oraya girerek tahrip etmeden binanın yaralarını sarmaya ve 2010 Temmuza kadar hazır etmeye uğraşıyor.

"Kent Müzesi'' şeklinde kurulması hedeflenen müzede, adaların tarihî yaşamını yansıtan ve bugüne değin yaşamış toplulukların eserleri kullanılacak. Sergi bölümünde ise özellikle güncel döneme ilişkin belgeler ve fotoğraflar yer alacak. Bunun gibi önemli projelere imza atmış ve dünyaca saygın müze uzmanları "nasıl bir müze olmalı" sorusunu çok önceden tartışmaya başladı. İnteraktif katılımlarla gelişmesi planlanan bu müzeye, adada yaşamış, adaları seven herkes katkıda bulunacak.

Peki, nasıl olacak bu katılım? Eski bir gemi tahtası, adayı anlatan bir fotoğraf, tarihî bir eser, adada yaşamış ünlü isimlerden kalma her şey bu müzeye verilebilecek. Hatta anılar bile...

Ada müzesi için araştırmalara başlayan Prof. Dr. İhsan Bilgin, Doç. Dr. Murat Güvenç, Gökhan Akçura, Gündüz Vasaf gibi isimler müze için gerekli yazılı ve sözlü araştırmalarına devam ediyor. Şimdilik Kent Müzesi için hayaller çok çok fazla. Kalıcı ve geçici sergilere mekân olması planlanan müzenin bulunduğu sokaklarda ada tarihine ilişkin parçalar görülebilecek. Müzede tanıklar ve anlar diye bir bölüm olması planlanıyor. Adada bine yakın tarihi yapı www.adalar-istanbul.org adresinde fotoğraflarıyla yer alırken sitenin ziyaretçileri o evle ilgili görüş ve bilgilerini paylaşacak. Bu bilgiler adanın belleği olacak ve tarihini kalıcı tutmayı başaracak. Müzenin proje koordinatörü Serhat Baysan, Deniz Lisesi ve Ruhban Okulu yetkilileriyle görüştüklerini ve onlardan destek aldıklarını ve müze kurulduktan sonra oraların da zaman içinde ziyaretçi kartı ile ziyaret edebilecekleri bir yer olacağını dile getirdi. Burgazada Sait Faik, Heybeliada Hüseyin Rahmi gibi isimlerle anılırken oralarda kurulacak küçük müzelerle onların da tarihi yeni nesillere ve meraklılarına anlatılacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.