Haberler

Su savaşlarına doğru

Tarih: 17 Haziran 2009 Kaynak: Taraf
Kuraklıktan toprakları verimsizleşen ve yılanların istilasına uğrayan Irak'ın bu durumundan, Fırat'ta beş büyük barajı bulunan Türkiye ve Suriye sorumlu tutuldu.

İstanbul'da "Su için farkındalıkların birleştirilmesi" amacıyla geçen mart ayında gerçekleştirilen Dünya Su Forumu'nda öne çıkan başlıklardan biri "yakın zamanda dünya üzerinde su savaşlarının başlayacağı" idi. Forumun üzerinden henüz üç ay geçmeden kuraklıktan kıvranan Irak'ın, bu durumdan Türkiye, Suriye ve İran'daki barajları sorumlu tutan yakınmaları Batı basınına yansıdı. Britanya'da yayımlanan The Independent gazetesi, tanınmış muhabiri Patrick Cockburn imzası ile Irak'taki kuraklık sorununu irdeleyen çok geniş bir haber yayımladı.

"Irak kururken bir yılan salgını patlak verdi" başlığını taşıyan haberde, "Dicle ve Fırat nehirlerinin sularında görülmemiş bir azalma, kırsal nüfusu, sıcaklık, kuraklık ve yerlerinden edinmiş yabani hayvanların insafına bıraktı" dendi.

Susuz kalan nehirlerden çıkmak zorunda kalan yılanların halk ve hayvanlara saldırdığını belirtirken doktorlara dayanarak Güney Irak'ta şimdiye kadar altı kişinin öldürüldüğünü ve 13'ünün zehirlendiğini kaydeden gazete, "Yılan salgını, Fırat ve Dicle sularındaki görülmemiş bir azalmanın son sonucudur" ifadesini kullandı. Gazete şunları yazdı: "Irak'ın kuru topraklarını o kadar verimli yapan nehirler kuruyor çünkü bir zamanlar Türkiye, Suriye ve İran'dan Irak'a akan sular artık barajlarda tutuluyor ve sulandırma için kullanılıyor. Sadece Fırat'ta Türkiye'nin beş büyük barajı var, Suriye'nin de iki barajı var."

Bunun sonucunda Irak'ta önemli tarım bölgelerinin yok olduğunu yazan gazete, bunun "Amazon yağmur ormanlarına benzer, dünyanın en büyük doğal felaketlerinden biri hale gelebileceği"ni de öne sürdü.

"Türkiye su yollarını daha iyi kullanmalı"
Haberinde Irak'ın Türkiye'ye çağrıda bulunduğunu da belirttikten sonra Irak hükümet yetkililerinin açıklamalarına yer veren gazeteye göre, Irak Su Kaynakları Bakanı Abdül Latif Raşid, "Türkiye'den en az saniyede 500 küp metre suya ihtiyacımız var, bu şu anda aldığımızın iki katı. Bize ek 130 küp metre sağlama sözünü verdiler ancak bu sadece iki gün için ve bizim bunun aylar için verilmesine ihtiyacımız var" dedi.

Habere göre uzmanlar, Türkiye'nin daha fazla su bırakmasının yanı sıra Dicle ve Fırat gibi su yollarının daha iyi kullanılması için büyük yatırımlar yapılmasını tavsiye etti.

Mezopotamya'da su sorunu
Geçen hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Irak Devlet Başkanı Tarık El Haşimi arasında yapılan görüşmelerin ardından bir açıklama yapmıştı. Gül, Türkiye'nin Fırat Nehri üzerinden Irak'a gönderdiği suyun miktarını yüzde 72 oranında arttırarak saniyede 435 kübik metreden, saniyede 750 kübik metreye çıkarmayı kabul ettiğini vurgulamıştı. Bu açıklamadan birkaç gün sonra Irak hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, Türkiye'nin Irak'a verdiği suyun yeterli olmadığını ve Türkiye'nin su miktarı konusunda karar verirken Irak'ın yaşadığı kuraklığı da göz önüne alması gerektiğini söylemişti. Irak Su Kaynakları Bakanı Abdül Latif Raşid ise, Türkiye'den su talebinin "uygun resmî kanallardan" iletildiğini ancak taleplerinin yerine getirilmediğini dile getirmişti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.