Haberler

Tasarımın merkezinde Akdeniz var

Tarih: 22 Haziran 2009 Kaynak: Radikal Yazan: Elif Türkölmez
Bu hafta sonu kentte tasarım resmigeçidi var. Türk-İtalyan ortak çalışması İstanbul Design Weekend 2009'da tema, 'Geçmiş ve Gelecek Arasında Akdeniz Tasarımı'...

İstanbul heyecanlı bir organizasyona ev sahipliği yapıyor: İstanbul Design Weekend 2009! İstanbul'da tasarımın tanıtımına ve gelişimine katkıda bulunmak amacıyla organize edilen etkinlik, bu hafta sonu Nişantaşı, Taksim-Beyoğlu-Galata, Etiler-Levent-Ortaköy ve Şişli olmak üzere İstanbul'un dört ana bölgesinde tasarım ve sanatseverlerle buluşacak.

60'a yakın yerli ve yabancı katılımcı ve sanatçının çalışmalarının yer aldığı organizasyon, Dream Design Factory (dDf) ile Milano'daki Zona Tortona Design etkinliği başta olmak üzere pek çok projenin organizatörü olan İtalyan Design Partners ortaklığıyla düzenleniyor.

‘Geçmiş ve Gelecek Arasında Akdeniz Tasarımı' ana temasıyla iki farklı bölümde ele alınacak etkinlikte, katılımcı mekânlar vitrin, enstalasyon ve yeni ürünleri ziyaretçilere tanıtma fırsatı bulacak.

Etkinlik kapsamında, İtalyan tasarım dünyasının öncü isimlerinden biri olan Alias'ın işbirliğiyle gerçekleştirilen Michelangelo Pistoletto'nun ‘Deniz ve Kara Arasında' sergisinden ünlü İtalyan tasarımcı Paola Navone tarafından hazırlanan ve Milano Tasarım Haftası'na damgasını vuran Richard Ginori enstalasyonuna kadar birçok başarılı çalışma var.

Türk tasarımcıların katılımıyla ‘OOPS!' ve ‘Barbarlight' sergilerinin yanı sıra dünyanın yenilikçi malzemeler konusundaki en büyük ve önemli araştırma merkezi Material Connexion etkinliği de öne çıkan sergiler arasında. IDW, Babalar Günü'nde ‘Oğlum ve Babam' adlı bir etkinliğe de ev sahipliği yapacak. Dünyaca ünlü 11 tasarımcı Sıraselviler'deki Lush Hotel'de babalarıyla ilişkilerinin onlar için ne ifade ettiğini anlatan eserleriyle karşımıza çıkacak. Kimi için bir lamba, kimine göre eski bir mobilya... Baba-oğul arasındaki ilişkinin sanata evrilmiş hallerini küratör Işık Gençoğlu düzenlemiş. Etkinlik kapsamında Hasköy'deki Eski Şapka Fabrikası'nda da dünyanın üçüncü, Türkiye'ninse ilk tasarım kütüphanesi açıldı. DesignLibrary, tasarımın bütün dallarını bir çatı altında toplayan uluslararası bir proje.

Etkinliğin genel atmosferini ve kendilerinin nasıl işlerle katıldığını, tasarımcılar ve markalar anlattı...

‘Jeo-kültürel farklılık sembolü enstalasyonumuzla katılıyoruz'
Neslihan Işık (BMS)

İstanbul, ‘Günümüz ve Gelecek Arasında Akdeniz Tasarımları' denilince ilk akla gelen dünya şehirlerinden biri. Bugüne kadar İtalya gibi ülkelerde geleneksel hale gelmiş, yaşam biçimi olmuş bir etkinliğin benzerini burada yaşamaktan ve ‘MezzoTerra MezzoMare' gibi jeo-kültürel farklılıkların sembolü bir enstalasyonla katılıyor olmaktan çok mutluyum. İstanbul'un bu tür sanat ve tasarım buluşmalarıyla sürekli bir arada olmasını, bunu hak ettiğini ve gitgide daha büyük ilgi göreceğini düşünüyorum. Etkinliğe özel olarak hazırladığımız enstalasyonumuz mağazamızda sergilenecek.

‘Tarihi Beyoğlu sokaklarında heyecanlarımı paylaşacağım'
Sema Topaloğlu

İstanbul Design Weekend son zamanlarda dünyadan İstanbul'un enerjisine, tarihi dokusuna olan yoğun ilgi karşısında anlatmak, göstermek için çok iyi bir fırsat. Tasarımcı olarak etkinlik boyunca tarihi Beyoğlu sokaklarında tasarımın, kültür, dönem ve alışkanlıklar üzerindeki pozitif tutkularını paylaşarak ve bunu sanatla, kentsel anlayışla entegre ederek sergilemek, heyecanlarımı paylaşmak amacındayım.

‘İstanbul çok yakında tasarım dünyasının da merkezi olacak'
Jo Supara Tarakçı

İstanbul Design Weekend güzel bir tanıtım. Tüm tasarımcılar için bir şans, herkese farklı pencere açan bir organizasyon. Medeniyetlerin ortak noktası İstanbul, yakın zamanda tasarım dünyasının da merkezi olacak; ben buna inanıyorum. Düşüncelerimin dışavurumu trendlerle birleşiyor. Doğal malzemelerin tasarımla günlük kullanıma sunumu, fonksiyonel objelerin kullanım şekli, birçok amaca uygunluk, malzemelerin geri dönüşümlü kullanılması da bir sonraki adım.

‘The Kiss' heykeli ve ardındaki Platoncu felsefe çıkış noktamız'
Ayşe Ören

Bu etkinlik boyunca Türk tasarımının ticari büyümesini devam ettirmek, pazarlamasını ve iletişimini sağlamak, tasarım kültürü çerçevesinde uluslararası tanınmışlığını artırmak gibi konular vurgulanacak. İstanbul Design Weekend genç tasarımcıları destekleyecek projelere imkân sağlıyor. ‘Ayşe Ören' olarak üreteceğimiz ürünleri ve tasarım değerlerini bu hafta boyunca duyurmanın bizim için çok büyük bir fırsat olacağına eminiz.

Etkinlik boyunca addresistanbul'da sergileyeceğimiz ‘The Kiss Chair'in tasarımında sanatın gerçekçiliğinden ziyade soyutlayıcı yönünü göz önünde bulundurduk. Esin kaynağımız modern sanatın öncüsü olan Constantin Brancusi'nin eseri ‘The Kiss' heykeli ve onun arkasındaki Platoncu felsefe. Platon, algıladığımız dış dünyanın esas gerçek olan idealar ya da formlar dünyasının kusurlu kopyaları olduğunu, gerçeğe ancak düşünce ve tahayyül yoluyla ulaşılabileceğini savunmuştur. Örneğin ‘sandalye' dendiğinde onca çeşit varken aklımızda sadece belirli bir sandalye formu oluşmasını buna bağlamıştır. Bu felsefeyi benimseyen usta heykeltıraş Brancusi ise, onun ‘Symposium' adlı eserinde anlatılan hikâyesini 'The Kiss' heykeli ve ‘The Gate of Kiss' arkı ile yorumlar. Bu iki yapıt modern sanatın ikonlarıdır.

‘Bu organizasyonun ev sahibi olabildiğimiz için çok mutluyuz'
Funda Akın (Addresistanbul)

İstanbul dünyadan tasarımcılar, sergiler ve uluslararası medya için bir buluşma noktası haline geliyor. Bu organizasyonda Zona Tortona gibi uluslararası bir firmayla ortak çalışılması da heyecan verici bir sinerji yaratacaktır. Addresistanbul olarak bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyoruz. Material Connexion'ın Milano şubesi 31 Temmuz'a kadar mekânımızda 200 yenilikçi malzemeden oluşan bir sergi açacak. Firmanın New York Operasyon Direktörü Richard Lombard, İstanbul Design Weekend süresince mimar ve tasarımcılar için eşsiz bir başvuru kaynağı olan online veritabanını bedelsiz olarak kullanıma açacak. Ayrıca Derin, Can Yalman, Erdem Akan, Studio Punto gibi önemli Türk tasarımcılar kendi standlarında en yeni tasarımlarını sergileyecekler ve Türkiye'nin önde gelen mimar ve iç mimarlarının arşivleri tasarım severlerin kullanımına açılacak.

‘Dünyada ilk kez duyurulacak yarışmanın sergisi bizde'
Yaman Erturan (Mozaik)

1992'den beri tasarımın dünya çapındaki liderlerinin ürünlerini Türkiye'de temsil eden Mozaik, sadece bir tasarım mağazası olmanın ötesinde, bir ‘life style' merkezi. Ev ve ofis mobilyaları, banyo ve mutfak ürünleri, aydınlatma, tekstil, aksesuvar çocuklara yönelik tasarımlar; özetle her türlü ihtiyaca yönelik ürünler sunuluyor. Başından beri çeşitli konferans ve sergilerle tasarım bilincinin gelişmesini destekledik. Daha önce Shigeru Ban, Antonio Citterio ve Frank Gehry gibi isimlere de ev sahipliği yaptık. Şimdi IDW etkinlikleri arasındaki ‘Geçmiş ve Gelecek Arasında Akdeniz Tasarımı' yarışmasının sergisini ağırlıyoruz. Dünyada ilk kez bu etkinlik sırasında duyurulacak olan yarışmanın sergisinde ürün tasarımı, görsel iletişim ve fotoğraf dallarında jüri tarafından seçilen projeler yer alacak. Yarışmaya katılan tasarımları Mozaik'in Ortaköy showroom'unda görmek mümkün.

‘İlhan Koman'ın işleri, kendi teknesi Hulda'da sergileniyor'
Akın Nalça (Terminal)

Bu etkinlik, daha önceki ‘Design Week' etkinliklerinden farklı olarak, kurumsal düzeyde ve tasarım dünyasında üretime direkt katılan kurumların tasarımcılarının kendi iç dünyalarını da sergilemeleri ile, bu firmalar açısından daha gerçekçi bir profil çizecek. İstanbul'da ilk olan bu etkinliğin, kente yayılan tasarımın nabzının attığı yerlerde başlıyor olması, gelecek te de daha kalıcı bir organizasyon olacağını düşündürüyor. Zamanla Türkiye'den olduğu kadar yurtdışındaki tasarım dünyasından katılımların artmasıyla çok önemli bulduğum açılımlara ve yakınlaşmalara sebep olmasını diliyorum. Terminal yeni yerinde kendini sergilemeye devam ederken, bir buçuk yıla yayılan bir proje olan İlhan Koman'ın işlerinin, teknesi Hulda üzerinde sergilenmesine de destek verdi. Terminal'de yapacağımız serginin bu heyecanlı projeyi tekrar hatırlatmaya bir katkısı olmasını diliyoruz.

‘Başarılı kategorisine girmeyen tasarımlar OOPS! sergimizde'
Erdem Akan (Maybe Design)

Türk tasarımının 2000'lerden beri çok yol aldığına inanıyoruz. Yurtiçi ve yurtdışındaki sergilerde çok başarılı örneklerle karşılaşıyoruz. Oysa tasarım sürecinin sonunda gördüğümüz bu başarılı örneklerden çok daha fazla sayıda ‘başarılı kategorisine girmeyen' tasarım denemesi var. ‘OOPS!' sergisi bu örneklere dikkat çekmeyi amaçlıyor. Tasarımcı hatası ya da beğenmediği denemelerden, üretim hatası prototiplere, müşteri tarafından iptal edilen projelerden teknik sebeplerle ilerleyememiş ara adımlara kadar ‘projelerin mutfağı' sergileniyor. Bu serginin kendisi aslında Türk tasarımının kendi hatalarını sergileyebilecek kadar olgunlaştığının göstergesi.

‘Geçen yılki işimi istediler, 20 yeni tasarım yaptım!'
Okan Arabacıoğlu

İstanbul'un son beş yıllık süreçte geçirdiği sanatsal atılımın Amerika'da yasayan bir Türk sanatçı için çok heyecan verici olduğunu söyleyebilirim. Dünyanın en saygın tasarım ve dizayn dergilerinde Türk sanatçılarının işlerinin gösterilmesi, Türkiye'nin sanat dünyasındaki yerinin kalıcı olduğunun bir kanıtı ve İstanbul bu kanıtın başkenti. IDW'nin birçok yetenekli yerli ve yabancı sanatçıyı bir araya getirip bu büyüklükte bir etkinlik gerçekleştirmesi İstanbul ve İstanbul'da yaşayan sanatçılar için büyük bir ilham kaynağı olacak. Gelecek nesil sanatçıların gözleri açılacak, onlar da gerçek olabilecek.

IDW'nin bu sene benim işlerimi sergilemek istemesi benim için çok büyük, onur verici bir şey. Geçen sene yapmaya ve satmaya başladığım tişört tasarımlarımı sergilemek istemeleri üzerine, IDW için yeni 20 tasarım yaratmaya karar verdim. Bu 20 tasarım, benim son altı sene içinde kullandığım eskiz defterlerinden alınmış fikirlerden yaratıldı. Eski ile yeni fikirlerin birleştiği, eski tamamlanmamış fikirlerin altı yıl sonraki bakış açısıyla tamamlandığı ve yepyeni bir şekilde sunulduğu bir süreçten geçen bu tasarımlar, benim altı yıldır Baltimore'daki yaşamımın, geçirdiğim düşünsel ve fikirsel değişimlerin ifadesi.

Olağandışı fikirlerin kompozisyon olarak basitleştirilmiş sunumunun üstüne, geometrik ve tasarımsal katmanların üst üste konularak görsel derinliğin sağlandığı işlerim, aynı zamanda beynimin ve kafamın içindeki fikirlerin de tam bir göstergesi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.