Haberler

Topbaş'tan trafik açıklaması

Tarih: 2 Temmuz 2009
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ikinci köprüde yapılan işlemlerde, trafikteki sıkıntıya bakıldığında, takriben 45 bin kişilik bir yolcu kaybı ve 30 bin araç problemi çıktığını ve bunun 5 bininin Harem-Sirkeci arasına aktarıldığını söyledi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Toplantısında konuşan Topbaş, Kabotaj ve Denizcilik Bayramının önemine değinerek, bu kutlamalarda bir yılda neler yapıldığının ve yapılacakların değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

İstanbul'un Türkiye ihracatının yüzde 65'inin, ithalatının da yüzde 60'ının yapıldığı bir kent olduğuna dikkati çeken Topbaş, bu sebeple İstanbul'a büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti.

Topbaş, DTO ve sektör temsilcilerinin sadece taşımacılık, limanları kullanmak, bu kentin gemi sanayisiyle ilgili inşa alanlarını konuşmak değil, ''halka, gençlere denizi nasıl sevdiririz'' projeleri ve programları gerçekleştirmeleri gerektiğini ifade etti.

İDO şirketinin çok ciddi bir büyüme kaydettiğini dile getiren Topbaş, bunun temelinde akaryakıttaki ÖTV'nin kaldırılmasının yattığını vurguladı.

Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu kentin ulaşımından ciddi paylar almaya başladık Geçen yıl 102 milyon yolcu, 6,7 milyon araç taşıdık. İkinci köprüde yapılan işlemlerde, trafikteki sıkıntıya baktığımız zaman, takriben 45 bin kişilik bir yolcu kaybı, 30 bin araç problemi çıktığını ve bunun 5 bininin Harem-Sirkeci arasına aktarıldığını görebildik. Bu, kent içindeki denizi en iyi şekilde kullandığımızın ifadesidir. İDO olarak 87 iskelede, 102 gemiyle, günde bin 300 sefer yapıyoruz. İnsanlar artık denizi hissetmeye başladı. İDO şirketimiz 5 yılda 361 milyon dolar yatırım yaptı. Biz bu yatırımları yaparken, gemi yapımında Türk tersanelerini, kendi mühendislerimizi tercih ettik.''

Deniz kullanım oranlarının henüz istenilen düzeye ulaşmadığını ifade eden Topbaş, deniz taşımacılığı, raylı sistemler ve lastik tekerleklilerin bir araya gelmesiyle İstanbul'da bir entegrasyonun başladığını söyledi.

İstanbul'daki hareketliliğin 23 milyonları bulduğunu söyleyen Topbaş, ''İstanbul'da günde 40 milyon insan sirkülasyonu yaşanacak. İşte onun için Marmaray, onun için tüp geçitli lastik tekerlekli yeni bir geçit, onun için üçüncü boğaz köprüsü... Bunlara biz hazırlıklı olmazsak, kent erişiminde, ulaşımında ciddi sıkıntılar yaşarız'' şeklinde konuştu.

''Kasımpaşa'' teknesini denize indirdiklerini belirten Topbaş, bununla beraber Hasköy ve Sütlüce'de gerçekleştirecekleri çalışmalar için 9,3 milyon dolarlık maliyet ortaya çıktığını söyledi.

İDO'nun İstanbul'daki başarısının uluslararası platforma taşınacağını dile getiren Topbaş, Uluslararası Feribot İşletmecileri Birliğinin yıllık kongresinin bu sene İstanbul'da yapılacağını bildirdi.

Topbaş, Sirkeci-Harem arasında eskiden günde 4 bin araç taşıdıklarını, şu anda bu sayının 15 bine çıktığını ifade ederek, deniz taksilerinin sayısını da 15'e yükselteceklerini kaydetti.

Kadir Topbaş, ''Sayıları 15 adeti bulan taksilerle birlikte Haliç gemileri 3 adet, 5 adet yolcu gemisi, 4 arabalı vapur, bunlar yerli üretimle 110 milyon dolarlık bir üretim'' dedi.

Atık kabul tesislerinde gemilerden aldıkları atıklarla yılda 15 bin metre küp ilave yakıt ürettiklerini belirten Topbaş, şöyle konuştu:

''İstanbul, plajlarının kullanılabildiği bir yer olmalı. İstanbul'da açılan plajlarda oluşturulan cankurtaran ekipleri, 5 yıl içinde 5 bin 640 civarında kurtarma işlemi gerçekleştirdi. Yılda 1 kişiyi geçmeyen boğulma vakası var. Herkes biliyor, Şile'de yılda ortalama 50-55 can kaybıyla sonuçlanan boğulmalar olurdu. Deniz kirliliğini yüzeysel temizleme çalışmalarımız da devam etmekte. 2008 yılında deniz kirliliği yaptığını tespit ettiğimiz 481 adet gemiye ceza yazmışız.''

Tersaneler
Kadir Topbaş, kapanan tersanelere verilen sürenin tamamlandığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Tersanelere verilen bir süre var. Süreler doldu. Ek süre istenmekte. Bir yıl daha vereceğiz, başka çaresi yok. O verilen sürelerde bazı işler yetişmemiş. Böyle bir talep var. Tersanelerde geçmişte yaşanan o sıkıntılar inşallah tekrar yaşanmaz. Bize değişik baskılar gelmesine rağmen üstüne gitmedim. Özellikle ikazımızı yaptık. Toplantılar yaptık. Dedik ki, 'bu sektörün yaşaması lazım. Devam etmesi lazım.' Böyle bir baskı yaparsak, rekabet gücünü kırarız diye böyle bir davranışı sergilediğimizi belirtmek istiyorum.''

DTO Başkanı Kalkavan
DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da Kabotaj ve Denizcilik Bayramının 83. yılını kutladıklarını belirterek, Türkiye'nin hızla gelişip değiştiğini söyledi.

Çok uzun zamandır uğraştıkları beyaz bayrağa geçme çalışmalarının sonuç verdiğini ifade eden Kalkavan, önce kendi limanlarını düzelttiklerini, armatörlerin bu konuya büyük destek verdiğini belirtti.

Beyaz bayrağın ticari olarak da katkısının olacağını söyleyen Kalkavan, ''Devamlı denetlenme durumundan çıkacağız. Bizim kavgamız, dünyadaki pastadan ne kadar pay alabiliriz. Son yıllarda kazandığımız ivme çok fazla. Biraz da çizmeyi aştık. Yabancıları rahatsız eder duruma geldik'' diye konuştu.

Kalkavan, teşvik paketinde denizciliğin yer almamasına ilişkin olarak da, 12 sektör arasında niye olmadıklarını düşündüklerini, bu alanda sektörlerden çok devletlerin yarışır hale geldiğini bildirdi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.