Haberler

İstanbul'u bir de Doğulu yazarların gözünden okuyun

Tarih: 3 Ağustos 2009 Kaynak: Zaman Yazan: Ali Pektaş
Napolyon'un İstanbul hakkında söylediği tarihî cümle çoğumuzun hafızasındadır: "Dünya tek bir devlet olsa başkenti İstanbul olurdu." Yüzyıllardır gezginler, sanatçılar ve yazarlar bu güzel ve gizemli şehrin esrarına tanık olmak için İstanbul'a geldi. Yüzlerce hatta binlerce Batılı yazar, ziyaret ettiği bu şehir hakkında kitaplar yazdı.

Peki ya Doğulu yazarlar? Onların İstanbul'la ilgili yazdıklarının çok fazla gündeme geldiği söylenemez.

Daha önce "Yabancı Gazetecilerin Gözüyle İstanbul" ve "Batılı Gezginlerin Gözüyle İstanbul" kitaplarında Batılı yazar ve entelektüellerin İstanbul hakkında yazdıklarını bir araya getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, şimdi de "Doğulu Yazarlar Gözüyle İstanbul" adlı kitapta, Doğulu aydınların bu şehirle ilgili değerlendirmelerini okurun dikkatine sunuyor. Türkiye yeniden bölgenin ve dünyanın ağırlık merkezi olmaya doğru evrilirken, Doğulu edebiyatçılar ve sanatçılar için İstanbul ne anlam ifade ediyor? Hindistan ve Pakistan'dan Batı'daki en uzak ülkelere, Kuzey Afrika ve Sudan'a kadar geniş bir bölgede yaşayan Doğulu yazarlar için İstanbul'un önemi ne? Dilde, sanatta, edebiyatta ve hatta gündelik hayatta İstanbul nasıl bir iz bıraktı? Kitap, bu soruların cevabını veriyor.

Editörlüğünü Doğan Ertuğrul'un üstlendiği kitap, İslam dünyasının entelektüel hayatında ağırlığı olan isimlerin bu şehre sevdalarını dillendirdikleri yazılardan oluşuyor. Eserde yazarlar, kişisel deneyimlerinden İstanbul'u yaşa(n)mışlıklarından yola çıkarak, okuru farklı bir İstanbul'un sokaklarında gezdiriyor... Kitapta, Jamal Mahjoub, Adonis ve Abir Zaki gibi ünlü isimlerin de olduğu on üç yazarın İstanbul hakkındaki yorumları yer alıyor. İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan çalışma, fotoğraf sanatçısı Murat Düzyol'un çektiği fotoğraflarla da desteklenmiş. Yıllardır Suudi Arabistanlı şair Abir Zaki, İstanbul için "madde ve manayı bir arada yaşayan kaotik bir şehir" tanımını yapıyor. Lübnanlı yazar Imane Humeydan Younes ise yaşadığı şehir Beyrut ile karşılaştırıyor. Doğulu Yazarlar Gözüyle İstanbul, bu şehrin masalsı güzelliğini bir kez daha gözler önüne seriyor... Doğu'nun düşünce haritasının temel figürü olan bu şehrin saklı güzelliğini kalemin yordamıyla bir kez daha tarif ediyor.

Hem Doğu'nun Hem Batı'nın şehri
Adonis (Şair)

Her ne kadar, şehirler arasında geçmişin başkentleri, günümüzün başkentleri, geçmiş, günümüz ve geleceğin başkentleri olsa da ben, İstanbul'u son grubun önde gelenleri arasında kabul ediyorum. Zira o, nesnel ve organik olarak bir açılım projesi olarak kalmayıp, bunu resmeden ve uygulayandır.

Jamal Mahjoub (Yazar)
"Bu şehir Doğu'dan da Batı'dan da kendisine ne gelirse içine çekmeye çalışıyor. Ve bu bir şekilde hepimizin karşı karşıya kaldığı görev; kendi içindeki zıtlıkları ve çelişkileri uzlaştırmak... Yüzyıllardır süregelen çatışmalara, Doğu ve Batı'nın sentezine tanıklık etmiş bu şehrin, taşına toprağına kanla kazınmış deneyimleri hakkında anlatacak çok şeyi var."

Abir Zaki (Şair)
Zıtlıklarla dolu, öylesine kaotik ama tüm özellikleri ağır ağır akan nehrin kıyısı boyunca doğan... Eskiyle yeniyi, Doğu'yla Batı'yı, dünyevi ile ruhaniyi hiç çaba sarf etmeden harmanlayan; kimliklerin karışımı bir klişe olsa da, bu şehir klişesiyle aklımdan bir dakika bile olsun çıkmayan... Gizemde, samimiyette ilham verici ne varsa hepsini simgeleyen bir şehir.

Aamer Hussein (Yazar)
Çoğu zaman burada kendimi Doğu'da hissettim ama burası modernliğin çelişkileriyle yüzleşmiş bir Doğu versiyonuydu. Ya da daha net bir şekilde söylemek gerekirse, kıtasal farklılıklarıyla kendi yolunu açan mikrokozmozdu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.