Haberler

Yalıkavaklılar direndi, Belediye Başkanı çözüme yöneldi

Tarih: 3 Ağustos 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Güngör Uras
Kıyı şeridindeki çarpık yapılaşmadan Bodrum'un Yalıkavak beldesi de nasibini aldı. Alıyor. Yalıkavak çarşısının hemen dibinde, denize on adım uzaklıktaki mandalina bahçesinde birdenbire 3 katlı dev bir binanın beton karkası yükseldi. Bir girişimci, denizin kenarında bir alışveriş merkezi inşa etmeye başladı.

Yalıkavak halkı birlik oldu. Bıkmadan, usanmadan tepkisini sergiledi. Sürdürdü. (6 Eylül 2008 tarihinde bu köşede "Yalıkavak'ta Cinayet" başlığıyla olan biteni sayın okuyucularıma duyurmuştum.)

Bu yıl "Acep n'oldu ?" diyerek Yalıkavak'a gittim. Kaba beton yapı olduğu gibi duruyor. Bir yıl önceden bu yana çivi çakılmamış ama, yıkılmamış da...
Yalıkavak Belediye Başkanı Sayın Mustafa Saruhan'la (1969) tanıştım. Konuştum. Son seçimde yüzde 63 oyla CHP listesinden ikinci defa başkanlığa getirilen Saruhan diyor ki: "Bu inşaata benim başkanlık dönemimden önce hazırlanan ve onaylanan imar planına göre izin verildi. Mevzuata göre yıkmak mümkün değil. Ancak halkımızın tepkisini de dikkate almak zorundayız. Biz bu beldede yaşayacağız. Belde halkı ve Yalıkavak'a gelenler bu işin yanlışlığı konusunda bu kadar tepki gösteriyor ve direniyorsa, buna bir çözüm bulmak zorundayız. İnşaatı yapanlarla anlaşarak, üstteki katları yıkmalarını, sadece toprak altındaki otoparkı korumalarını, otoparkın üzerini yeşillendirmelerini sağlamak için çaba gösteriyoruz. Siz de bize destek verin."

(Kıssadan hisse: Halk tepkisini ortaya koyar, bıkmadan usanmadan sorunların takipçisi olursa, sorunlar çözülüyor.)

Belediye Başkanı'ndan bu vesileyle Yalıkavak'ta olan biten hakkında da bilgi aldım. Yalıkavak'ta devamlı 10 bin kişi yaşıyor. Tamamlanmış iskânı alınmış 14 bin hane, çoğu lokanta, otel ve pansiyon 600 işyeri var. Yaz aylarında devamlı yaşayan sayısı 30 bine çıkıyor. Ama yazın lokantalarda yemek yemeye ve çarşıyı gezmeye, çay bahçelerinde oturmaya günübirlik yaklaşık 20 bin kişi geliyor.

Yazları nüfus patlıyor
Belediyenin bütçesi 12 milyon TL. Bunun 3.5 milyon TL'si emlak vergisinden, 2.5 milyon TL'si su parasından geliyor. (Belediyenin emlak vergisi ve su parası alacağı 7.5 milyon TL.)

Belediyelere merkezi hükümet bütçesinden ayırılan para yerleşik nüfusa göre belirlendiğinden, Yalıkavak gibi belediyeler çok az para alabiliyor. Ankara'dan gelen para ayda 75-80 bin TL. Buna karşılık belediye yol yapacak, kanal döşeyecek, su verecek, çöp toplayacak. Çöp toplamanın yükü yılda 1.5 milyon TL. Son 2 yılda arıtmaya ayırılan para 4.5 milyon TL. Kanalizasyona ayırılan para 4 milyon TL. Bugüne kadar altyapıya 15 milyon TL harcanmış. Belediyenin borcu 4 milyon TL.

Sonuç: Yolların tamiri, arıtmanın ve kanalizasyonun tamamlanması için merkezi hükümet bütçesi ile Bodrum Belediyesi bütçesinden Yalıkavak Belediyesi destek bekliyor. Çünkü bu hizmetlerden Yalıkavak'ta devamlı oturan 10 bin kişiden çok, her yaz Yalıkavak'a gelen tatilciler ile Yalıkavak'a gelen günübirlikçiler de yararlanıyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.