Haberler

Aktopraklık mevkiine arkeopark kurulacak

Tarih: 11 Ağustos 2009 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: İsmail Hakkı Yoğurtçu
Bursa'nın Nilüfer ilçesine 'Güney Marmara Arkeoloji Projesi' kapsamında bilimsel kazıların yapıldığı Aktopraklık mevkisi arkeoparka dönüştürülecek. Doç. Dr. Necmi Karul, bölgenin özellikle ilk çiftçi toplulukların ortaya çıkışı ve Anadolu'dan Avrupa'ya yayılımı konusunda kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ilk Arkeoloji Parkı Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde Bursa'da kuruluyor. İstanbul Üniversitesi arkeologları tarafından Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesine bağlı Akçalar'da yaklaşık 5 yıldır yürütülen "Güney Marmara Arkeoloji Projesi" kapsamında bilimsel kazıların yapıldığı Aktopraklık mevkisi arkeoparka dönüştürülecek.

Konuyla ilgili konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihin derinliklerinden günümüze kadar zengin bir tarihi mirasın üzerinde kurulu olan Bursa'yı yaşayan müze kent yapacakları şeklindeki sözlerinin kuru bir söylem olmadığını söyledi. Göreve geldikleri günden bu yana tarihi, turistik ve doğal güzelliklerin yaşatılmasına yönelik yaptıkları çalışmaların "Yaşayan Müze Kent Bursa" hedefinin birer parçaları olduğunu ifade eden Altepe, "7 merkez ilçemizdeki tarihi aksları sağlıklaştırıyoruz, türbe, mezar, cami, han ve hamamları restore ediyoruz, Gölyazı ve Kumyaka gibi unutulmuş değerleri yaşatıyoruz, özetle Bursa'yı seçim öncesinde söylediğimiz gibi yaşayan bir müze kent haline getiriyoruz" dedi.

7 Bin Yıllık Tarih Günyüzüne Çıkıyor
Başkan Altepe, bu kapsamda Akçalar Aktopraklık'ta İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Kurul tarafından 5 yıldır devam eden bilimsel kazıların yapıldığı bölgenin arkeoloji park haline dönüştürülmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Aktopraklık'ta yapılan kazılarda yaklaşık M.Ö. 7000 yıl öncesine dayanan yerleşik alanın ortaya çıktığına dikkati çeken Başkan Altepe, "Yalnızca Bursa'nın tarihi geçmişi ile değil Anadolu'nun geçmişi ile de ışık tutacak bilgi ve buluntular bizleri heyecanlandırmaktadır. Bu kapsamda söz konusu üniversitenin önerileri doğrultusunda geliştirilen Türkiye'nin ilk kapsamlı arkeolojik parkının oluşturulması noktasında tüm desteğimizi veriyoruz. Bursa'nın yaşayan müze konsepti olması yolunda bu çalışmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Bu çalışmanın Bursa turizmi açısından hem bir açılım hem de bir kazanım olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Anadolu'dan Avrupa'ya Yayılımın Merkezi
Kurul da yapılan çalışmalarla ilgili şunları söyledi: "Höyükten gelen veriler buradaki yerleşimlerin tarihöncesi dönemden, Geç Roma dönemine kadar süregeldiğini göstermektedir. Aktopraklık özellikle ilk çiftçi toplulukların ortaya çıkışı ve Anadolu'dan Avrupa'ya yayılımı konusunda kritik bir öneme sahiptir. Nitekim bu yeni yaşam biçimi bugün Avrupa kültürünün temellerini oluşturan sürecin başlangıcını oluşturmaktadır. Höyükteki kalıntılarının yanı sıra yakın çevrede Miletepolis (Karacabey), Apollonia ad Ryndacum (Gölyazı) ve Lapadion (Uluabat Köyü) yerleşimleri, Fadıllı çevresindeki Ortaçağ'a ait çiftlik yapıları bölgedeki diğer arkeolojik değerleri oluşturmaktadır. Bölge arkeolojik zenginliğin yanı sıra, ülkemizin önemli sulak alanlarından Uluabat Gölü, Ayvaini Mağarası, Gölyazı, Nailbey ve Halilbey adalarına ek olarak Uludağ gibi gerek kültürel, gerekse turizm potansiyeli olan alanlardır. Ayrıca Eski Kızılelma ve Ömeraltı gibi, hızla yok olma tehdidi ile karşı karşıya olan, ancak geleneksel yapıları ile dokusunu ülkenin birçok yerine oranla oldukça iyi korumuş köyler bulunmaktadır."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.