Haberler

Hani Cihangir gibi olacaktı

Tarih: 17 Ağustos 2009 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Ertan Altan
Haliç'i çevreleyen tarihi Fener ve Balat semtlerinde 2005 yılında başlatılan restorasyon ve rehabilitasyon çalışmaları 2010 Avrupa Kültür Başkenti hazırlıkları çerçevesinde devam ederken, semt esnafı 2003'ten bu yana yapılan restorasyon çalışmalarına rağmen Balat ve Fener'deki sosyal yapının değişmemesinden şikayetçi. UNESCO tarafından koruma altına alındıktan sonra semtin Galata, Tünel ve Cihangir'de olduğu gibi emlak değerinin yükseldiği, sosyal dokusunun değiştiği önemli bir merkez olacağını düşünen emlakçılar bölgedeki emlak değerinin yapılan restorasyon çalışmalarına rağmen İstanbul'un banliyö semtleriyle aynı düzeyde olduğunu söylüyor.

Uzun yıllar Balat çarşısında emlakçılık yapan Osman Polat semtte restorasyon görmüş tarihi binaların ortalama 500-700 YTL'den kiralandığını belirtirken İki-üç katlı restore edilmiş tarihi binaların bile 1.500 TL'den kiralanabildiğini söylüyor. Balatlı emlakçı Osman Kadıoğlu ise UNESCO koruması altında projelendirilen restorasyon çalışmalarının bölgedeki emlak değerini düşürdüğünü söylüyor. "Semtten ev satın almak isteyen müşteriler kendi zevklerine göre yenileme yaptıramadığı için çok müşteri kaçırdık" diyen Kadıoğlu, semtin geleceğinden de umutsuz.

Restorasyon var ama güvenlik zayıf

UNESCO'nun Fener ve Balat semtleriyle yakından ilgilenmesiyle başlayan projede henüz bölgenin sosyal yapısını düzeltecek adımlar atılamadı. Bugün bölgeye baktığımızda, konut olarak kullanılan evlerin birçoğunda bir onarım çalışması yapılmıyor. Balat ve Fener'de bütünlüklü bir çalışma yapılmadan semtin cazibe merkezi olamayacağını belirten Kadıoğlu şunları söyledi, "Burada bazı binalar yenilendi. UNESCO, AB gibi yapılar da bunlara destek veriyor. Ancak semtimiz oturan halkın sosyal düzeyi ve güvenlik açısından son derece yetersiz. Buraya turistler geliyor ama sokaklarda rahatça gezemiyorlar. Yalnızca görülmesi gereken yerleri görüp gidiyorlar. Restorasyon çalışmaları da çok dağınık. Bir sokakta bir tane öbür sokakta iki tane. Semtin bütününü gözeten bir çalışma yapılmazsa bu derece kötü koşullar varken kim buradan niye ev alsın ya da kiralasın. Buradan ev satın almak isteyenler de kendi isteklerine göre yenileme yapamıyorlar. Çünkü yönetmelik. Böyle olunca müşteriler buradan ev almak istemiyor. Halbuki buralarda oteller yapılsa, bu bölge İstanbul'un diğer tarihi semtleri gibi yenilense, tanıtımı yapılsa herkes buraya gelir. Şu durumda niye gelsin."

20 milyon TL harcanmıştı

Fatih Belediyesi ve Avrupa Birliği (AB)'nin ortaklaşa yürüttüğü 'Fener ve Balat Semtleri Rehabilitasyon Programı geçen yıl tamamlanmıştı. UNESCO'nun örnek gösterdiği rehabilitasyon AB tarafından da 7 milyon dolarlık fonla desteklenmişti. Toplam 121 evin restore edildiği projede 20 milyon TL harcandı. Evlerin dışında Balat Çarşısı ve sosyal hizmet merkezi de yenilendi.

Ermenice saray demek

İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Balat ve Fener Ayvansaray'la Eminönü arasında Haliç kıyısında yer alan tarihi bir merkez. Adını, Ermenice "saray" anlamına gelen 'palatiyon"dan alan semt Osmanlı ve Bizans dönemlerinde şehrin en önemli merkezlerinden biriydi. Balat'ta Bizanslılar ve Osmanlılar dönemlerine ait birçok tarihi yapı yer alıyor. Özellikle sinagogları, kiliseleriyle öne çıkan Balat'ta ünlü sinagoglardan Hevra, Selaniko, Eliav, Neve Şalom, Yanbol, Veria, Ahrida bulunuyordu. Bu yapılardan günümüze sadece Yanbol ve Ahrida Sinagogları kalabildi. Ayrıca Çarşı Hamamı, Tahta Minare Hamamı, Ferruh Kethüda Camii, Hoca Kasım Günani Mescidi, Molla Aşki Mescidi, Yusuf Şücaüddin Camii, Ayios Dimitrios Rum Kilisesi, Surp Hreşdagabet Ermeni Kilisesi de bu bölgede yer alıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.