Haberler

80 bin nüfuslu kayıp şehir bulundu

Tarih: 18 Ağustos 2009 Kaynak: Taraf
Çanakkale Biga'da 2800 yıllık Parion Antik Kenti'nin üç yıldır süren kazılarıyla ilgili ilk bulgular açıklandı. İÇDAŞ'ın sponsorluğunda devam eden kazılarda, gözyaşı şişeleri, içki kapları, servis tabakları, süs eşyaları ve takılar bulundu. Çeşitli hayvan figürleri, tanrı-tanrıça figürleri, kandiller de kazı alanından çıkarılanlar arasında. Bulunan eserler Çanakkale Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildi.

Kazı çalışmalarının başında bulunan Prof. Dr. Cevat Başaran, beş yıllık çalışmalar sonunda tiyatro, villa, agora gibi yerleşik alanları günyüzüne çıkardıklarını belirterek, Parion Antik Kenti'nin yeni bir Efes, Zeugma gibi ses getireceğini ve turizme olumlu katkılar sunacağını da vurguladı.

Biga'da bulunan Kemer köyüne okul yapmak için temel kazan İÇDAŞ'ın 6 metre derinlikte birtakım tarihî kalıntılarla karşılaşması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin alınmış ve bölgede arkeolojik çalışma başlatılmıştı. Geçmişi M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanan eserlerin bulunduğu kazı alanında altın taçtan eroslu küpeye kadar pek çok günlük eşyaya da rastlandı. Tüm bu eserleri Çanakkale Arkeoloji Müzesi'ne teslim ettiklerini anlatan Prof. Dr. Başaran, ilerleyen yıllarda bulunacak bir sponsorun da desteği ile Parion kentinin müzesini yaptırmayı arzu ettiklerini söyledi.

"Buranın kralı kim" sorusuna, "Kim olduğunu bilmiyoruz, şimdilik burayı ben idare ediyorum" diye espriyle karşılık veren Başaran, günyüzüne çıkardıkları amfi tiyatroda bir yazıt bulduklarını ve bu yazıtın üstünde tanrı Serapis'in adının geçtiğini söyledi.

Cesetleri yakıyorlar
Kazı çalışmaları devam ederken bulunan bazı mezarlar Parion halkının inançları ile ilgili bilgiler de veriyor. Bu mezarlara gömülen insanlar önce yakılıyor ve yanmanın son aşamasına doğru üzerleri kiremit ile örtülüyor. Mezarlara birtakım hediyeler bırakılıyor. Mezarlardaki bu görüntü Parionluların yeniden dirilme inancı taşıdığını gösteriyor. Fakat bu dirilme inancı ahiret inancı gibi değil, daha çok dünyadaki hayata benzer bir hayata inanç söz konusu. Buradaki gözyaşı kaselerine insanlar gözyaslarını akıtıp mezara koyarlarmış. Ne kadar çok gözyaşı dökerse günahları da o kadar affedilir inancı hâkimmiş.

Üretici olabilirler
Çalışmalarda altın kalıplarının da bulunması nedeniyle kentte altın üretimiyle ilgilenildiğinin söylenebileceğini aktaran Prof. Dr. Başaran, "Kentte altın üretiminin yanı sıra balıkçılık da yapılmış olduğu olasılığı üzerinde de duruyoruz" dedi.

Uzmanlar, elde ettikleri bulgulara göre 2700 yıl önce Parion'un en parlak dönemlerinde burada 70-80 bin kişinin yaşadığını tahmin ediyorlar.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.