Haberler

Galata'nın Yeni Yüzü Parlıyor

Tarih: 19 Ağustos 2009 Kaynak: NTVMSNBC
15 yüzyıllık tarihinden güç alan Galata, yeniden kültürlerin ve sanatın iç içe olduğu bir yere dönüşüyor. Galatalı sokakta eğleniyor, sokakta şarkı söylüyor, sokakta uyuyor...

Bugünlerde en hareketli günlerini geçiren Galata'nın sokakları ve dükkanları adeta ikinci baharını yaşıyor.

4. yüzyılda kurulan Galata, asırlar boyunca ticaret, bilim ve sanatın farklı kültürler tarafından bir araya getirildiği yer oldu. Bu tarihi semt, limana yakın olması nedeniyle kültür cümbüşünün mekanı haline geldi.

Şu anda Galata'da bir ‘değişim' göze çarpıyor. Bugünlerde en hareketli günlerini geçiren Galata'nın sokakları ve dükkanları adeta ikinci baharını yaşıyor. Dükkanların kasvetli gri kepenklerin yerini alan renkli grafitiler, sokaklarda pandomimciler ve her yerden yükselen notalar... Yani kabuğunu yenileyen Galata, ideal kültür bölgesi olmak için iyi bir ev sahiplği yapıyor.

Şu günlerde ise Galata yeni bir şenliğe ev sahipliği yapıyor; 'Sokakta Festival'. Hangar Sanat Derneği tarafından düzelenen bu festivali ve Galata'nın değişen yüzünü hakkında Hangar Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Derya Kılıçalp ntvmsnbc'ye anlattı.

'Sokakta Festival'den Biraz Bahseder misiniz?
'Sokakta Festival' Hangar Sanat'ın kamusal alanda sanatı desteklemek üzerine yaptığı çalışmalardan biri. 2006'dan beri her yılın Ağustos ayında üç gün süren bu şenliği düzenliyoruz.

Festivali Hayata Geçirme Sürecini Anlatabilir misiniz?
Sokak kültürünü yaymak ve sanatın sokakta güçlenmesini sağlamak amacımızdı. Çünkü kendimizi sokakta bulduğumuz konusunda ortak bir fikrimiz vardı. Bu derneği kuranların, gönüllülerin ve içinde yer alanların hepsi aslında kendileri için değil demokratik katılımcı bir toplum ve toplumsal barışta sanatın yerini güçlendirmek için yer alıyor. Sokakta şenlik fikri, aylarca süren toplantılardan ve görüşmelerden sonra sokağı incelemekten, sokakta müzik dinlemekten, sokaklarda uyumaktan, sokakta sergilemek amacıyla değil ifade etmek amacıyla yapılmış bir sürü şeyi izlemekle bir beden buldu. Sonunda kendini buldu ve bulduğu yerde yavaş yavaş bir çığ büyüyor.

Peki Neden Sokağı Tercih Ettiniz?
Sokak özgürlük olduğu için ‘sokak'. Bence insanlar sokakta, evlerinde ya da kapalı mekanlarda olduklarından daha güvende hissetmeliler. Bizi birleştiren bir yer varsa o da sokaktır. Sokak sadece bir karşılaşma anı değil karşılaştığın anı kıymetlendiren ve paylaşımı arttıran bir yer. Dolayısıyla sokağın hakkını vermek gerekiyor. Bu yüzden biz de sokakta olmayı tercih ettik. İnsanların sokakta olması için onları yüreklendirmek ve sokakta olmak için iyi nedenleri olduğunu göstermek istedik...

Galata'nın son 1-2 yılda değişen çehresini anlatır mısınız?
Bu şenliği Galata çevresinde ve tünel bölgesinde yapıyoruz. Bunun ilk nedeni çok fazla ziyaretçi alması ve çok fazla kültürü yaşayabilen, yaşatabilen bir yer olması. Burada çok fazla farklı etnik yapıda insan yaşaması, Galata'yı kültürel anlamda çok fazla zenginleştiriyor. İnsanların ortak yaşam ve paylaşım alanları olması kültürel anlamda aradaki bağların güçlenmesine ve birbirlerinin farklılıklarına duyduğu saygıyı artırıyor. Renkli bir mozaik oluşturuyor. Biz de bunu sanatla yapıyoruz. Galata'da zaten var olan bu kültür geleneğini yeniden kazandırmaya çalışıyoruz.

Tünel'den Karaköy'e kadar inen bölgedeki dükkanların kapılarında ve duvarlarda grafiti ve stencil gibi bölgeyi renklendiren çalışmalar görüyoruz...
Bu çalışmalar şenlikten önce de yapılıyordu. Konu biraz da burada yaşayan ev sahiplerinin evvel zaman önce için bu çalışmalara gösterdiği tepkileri şimdi göstermiyor olması. Bu bize daha rahat çalışma imkanı sağlıyor. Özel mülklerini bu tip paylaşımlara açıp hoşgörü sınırlarının genişliyor olması çok güzel. Hep toplumsal barıştan, yeni değişimlerden, değişimlerin insanlar üzerindeki olumlu etkilerini gösteren çalışmalar. Galata, buna güzel ev sahipliği yapıyor. Burada her an her şeyi yaşamak ve solumak mümkün.

Nasıl bir Galata ve nasıl bir İstanbul görmek istiyorsunuz?
Aslında İstanbul'da herkes hayata gösterdiği direnç yüzünden bir pay koparma çabasında. Bunu yaparken aslında burada var olan kültüre ve insanlara zarar veriyorlar. Birçok şey yitip gidiyor asıl hedef yitip gidenin yanında olabilmek ve yok olmasına engel olabilmek. Yeni nesillerin buradaki kültüre kaybolmadan yetişebilmelerini sağlamak aklımdaki İstanbul için iyi bir örnek.

Projeyi genişletip Galata'yı özerk bir sanat bölgesi yapma gibi bir fikriniz var mı?
Belli zaman veya günlerde değil, daha sürdürülebilen, gündelik yaşamın içinden ve daha uzun soluklu sanatsal etkinliklerin bu bölgede de yoğunlaşmasına katkıda bulunmak isteriz. Çünkü burası mimari olarak da müsait. O kadar çok kullanılmayan yapı var ki... Bu yapıların sanatseverlere ve ürün yapan insanlara tahsis edilmesi, oluşacak komün bir sanat merkezi için Galata'yı çok ideal kılıyor. Çünkü burası 24 saat yaşıyor, ışıklar 24 saat açık. Her zaman insan var ve sürekli burada olmayı tercih ediyorlar...

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.