Haberler

Bakırçay çiftçisinin cevabı

Tarih: 24 Ağustos 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: İsmail Uğural
Bakırçay Havzası'na hayat verecek olan Yortanlı Barajı'nın su tutmasının engellenmesi konusunda çok yazı yazdık. Bundan iki hafta kadar önce de bütün bu engelleme girişimleri karşısında bölgenin gerçek sahipleri suskun kalmayacak, biraz bekleyin demiştik. Ve bölge çiftçisi artık harekete geçti. "Yortanlı Barajı Girişim Grubu" adına Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları ile birlikte eski oda başkanı Bedri Çakmaklıoğulları, Zeytindağ Belediye Başkanı Feridun Ergün, Göçbeyli Belediye Başkanı Esat Karacan, Ayaskent Belediye Başkanı Gürsel Altuğ, Yenikent Belediye Başkanı Fikret Çam ve İl Genel Meclisi daimi encümen üyesi Ahmet Yetim'in yanı sıra 25 Bakırçaylı çiftçi temsilcisi geçtiğimiz günlerde Yeni Asır'ı ziyaret ederek bundan sonrası için eylem planlarını açıkladılar. Bu eylemlerin nasıl ses getireceğini hep birlikte göreceğiz.

Katma değere dikkat
Yortanlı ve Çaltıkoru barajlarının su tutmasıyla bölgede 200 bin dekara yakın arazi sulanacak. On binlerce çiftçi ailesinin sulama ile artacak verimden elde edeceği ürün gelirinin dışında yine binlerce insanımıza yörede yeni iş imkanı doğacak. Sanayi domatesi, salçalık biber, kornişon salatalık, kışlık sebze, seracılık, çiçekçilik ve meyvecilik üretiminde büyük artışlar meydana gelecek. Şimdi Yortanlı Barajı Girişim Grubu soruyor: "Bütün bu gelişmeleri görmezden gelmek mi çevrecilik? Koca Bakırçay Ovası'nı susuzluğa mahkum etmek mi çevrecilik? Yöremizde hepimizin yakından bildiği Paşa Ilıcası'nı kamuoyuna Allianoi diye yutturmak mı çevrecilik? Ta Almanya'dan İstanbul'dan ahkam kesenler acaba neden bizlerle, yani bölgenin gerçek sahipleri ile gelip konuşmak tenezzülünde bulunmuyorlar? Yoksa gerçekleri öğrenmekten mi korkuyorlar?" Konu ile ilgili yeni gelişmeleri okurlarımızla paylaşmaya devam edeceğiz.

Yine kuraklık
Sürekli okurumuz jeofizik mühendisi A. Hami Çetin'den bir mesaj aldık. "Kuraklık demek, tarım için felaket, insanlar için de açlık ve susuzluk demektir" diyor değerli okurumuz. Bunun için Ege'de denize boşalan sular büyük küçük demeden baraj, gölet ve bentler ile mutlaka tutulmalı diye ekliyor. Hami Çetin ayrıca susuzluğun yanı sıra su kirliliğine de dikkat çekiyor.

Germencik toplantısı
Yine geçtiğimiz günlerde Ziraat Odası Başkanı Ali Arslan'ın davetlisi olarak Germencik'e bağlı Mursallı'da çiftçi Gazanfer Baltacı'nın incir bahçesinde bir toplantıya katıldık. Kimler vardı hemen sayalım: Germencik Belediye Başkanı Dr. Ahmet Yavaşoğlu, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir, Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza Arslan, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ramazan Özkan ve İlçe Tarım Müdürü Mustafa Bircan'ın yanı sıra çok sayıda üretici ile bir araya geldik. Dünyanın en güzel ve en nadide incirinin yetiştiği topraklarda yaşıyor olmak ne güzel diye düşünmekten insan kendini alamıyor derken üreticinin bitmeyen derdinin ihracatta 'ilk yükleme tarihi' olduğunu tekrar hatırlıyoruz. Ziraat odaları temsilcileri ısrarla ilk yükleme tarihi uygulamasının tamamen kaldırılmasını talep ediyor. Bu önemli hususu ihracatçılar ile de konuşmak istiyoruz.

Son olarak 35-40 bin çiftçi ailesinin bir anlamda geçim kaynağı olan kuru incir ekonomisinin sektörün bütün tarafları lehine düzenlenmesi, yani herkesin ortak çıkarlarını temsil edecek şekilde organize edilmesi neden mümkün olamıyor diye herkese soralım...
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.