Haberler

İstanbul çarpık yapılaşma kurbanı

Tarih: 10 Eylül 2009 Kaynak: Sabah

İstanbul'u vuran sağanak yağış sonucu meydana gelen sel felaketi, en büyük zararı dere yatakları üzerinde çarpık yapılaşmanın olduğu Silivri ve Ayamama Deresi'nin çevresine verdi. 36 metre derinliğinde balçık olan dere yatağı üzerine binalar kurulan Silivri ile 16 yıllık ıslah çalışmasına rağmen taşan Ayamama Deresi yine çok sayıda insanın hayatına mal oldu. İstanbul'un yüzde 70'inin su baskını tehdidi altında olduğunu söyleyen uzmanlar, felaketin sebebini, yetersiz altyapı, plansız ve çarpık yapılaşma ile planlama yaparken bilimsel gerçeklerin dikkate alınmamasını gösteriyor. Uzmanların görüşleri şöyle:

Daha Korkuncu Olabilir
Mücella Yapıcı (Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Sorumlusu)
Facia, bölgenin doğasına aykırı gelişen çarpık yapılaşmanın eseridir. Silivri, tarım alanlarının yoğun olduğu bir bölge. Doğa suyu emmeye alışkın. Ancak bölgenin alt yapısı eksik ve ciddi bir yapılaşma var. Tarım alanları için toprak yasasının değiştirilen bir maddesine dayandırılarak yapılanma izinleri çıktı. Böylece bölgedeki toprak ve su dengesi bozuldu. Şu an gördüğümüz, bundan sonra göreceklerimizin çok küçük bir kısmı. Bölgedeki çarpık yapılaşma böyle devam ederse çok daha korkunç tablolarla karşılaşacağız.

Hüseyin Turan (Eski Silivri Belediye Başkanı)
Selin vurduğu ve "Boğluca Deresi" adıyla bilinen bölgede istimlak çalışması başlatmıştık. Amacımız; dere yatağını büyüterek yeşil alan haline getirmekti. Zaten eski fotoğraflara bakıldığında oranın dere yatağı olduğu ve yeşil alan olarak kullanılması gerektiği görülüyor. Eski yönetimlerin imara açtığı bu alan 36 metre derinlikte bir balçık. Ancak Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. O proje gerçekleşseydi bugün böyle bir zarar olmayacaktı.

Cemal Gökçe (İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı)
Selin etkilediği bölgelerdeki yapıların temelleri suyun etkisiyle oyulabilir. Belli bir süre sonra da o yapı çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Bu çerçevede dere yataklarında ve suya çok fazla maruz kalan binaların temel kısmında bir oyulma söz konusuysa o yapıların boşaltılması lazım. Bölgedeki yapılar bu nedenle incelenmeli ve ruhsatlı yapılar istimlak edilerek yıkılmalı.

Pınar Özden (Şehir Planlamacıları Odası 2. Başkanı)
Ayamama Deresi'nin ıslahının yaklaşık 16 yıldır sürdüğü belirtiliyor. Bu sel, aslında sadece derelerin ıslahı probleminden doğmadı. İstanbul'un çarpık kentleşmesinden , İkitelli'nin plansız genişlemesi, ruhsatsız işyerlerinin burada bulunması ve trafiği çekmesinden doğan sonuçlar bunlar. Üstelik denetim de yok. Deprem sonrasında İstanbul için hazırlanan bir deprem mastır çalışması vardı. Bu çalışmada diğer afetlere de yer verilmişti. Bu afet gösterdi ki o çalışmanın pratikte sonuçlarının uygulamaya geçmediğini görüyoruz. İstanbul'un neredeyse yüzde 70'i su baskını riskinin altında. Felaket haberciliği yapmak istemem ama yasa dışı yapılaşmanın olduğu her alan bir sonraki yoğun yağışta sular altında kalacak.

Sorun Yönetemeyenlerde
Eylem Tuncaelli (Çevre Mühendisleri Odası Şube Başkanı)
Birçok ülkenin yaptığı gibi alt yapı sistemlerinde kanalizasyon ve yağmur sularının ayrı toplanması bir bilimsel gerçekliktir. Bu sayede şiddetli yağışlar sonucunda kanalizasyon borularına yüksek debili su girişi sonucu boru patlamaları önlenir. Aynı zamanda uygun mazgal ve sokak eğimleri ile birlikte orta şiddetli bir yağış sonucunda bile yollarda oluşan su birikintileri ve bunların yol açtığı trafik tıkanıkları ve kazalar da önlenmiş olur. Ancak İstanbul'da su ve kanalizasyon hizmetleri İSKİ'nin görevleri arasındayken yağmur sularının toplanması belediyelere bırakılmıştır. Sorun İstanbulda değil yönetemeyenlerdedir.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.