Haberler

Başbakan Erdoğan; “Dere yataklarındaki yapıları acilen kaldırmalıyız”

Tarih: 10 Eylül 2009 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ve Trakya'da yaşanan sel felaketini İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Toplantıda İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Vali Muammer Güler de hazır bulundu.

"Rahmet ve sabırlar diliyorum..."
Bir Ramazan gecesinde böyle üzücü olayları değerlendirmekten duyduğu üzüntüyü belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trakya'da ve İstanbul'da yaşanan sel felaketinin izahı mümkün olmayan, yüzyılda bir yaşanan felaketlerden olduğunu söyledi. Trakya'daki yağışlarla ilgili kurtarma ve tespit çalışmalarının yapıldığını ifade eden Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Son yıllara baktığınız zaman İstanbul'da en fazla yağışın olduğu dönem metrekareye 64 kiloyu bulmuştur ki bir tanesi 1996 yılında benim belediye başkanlığıma rastlar. Şimdiki duruma baktığınızda daha vahim. Metrekareye düşen 185 ila 225 kilogram arasında bir yağış var ortada. Bu tabii bambaşka bir felaket ve bu yüzyılı kapsaya olay. Bu olayın neticesinde 3 gündür süren yağışlarla birlikte İstanbulumuzda 26, Tekirdağ'da 5 vatandaşımızı kaybettik. Şu anda 9 da kaybımız var. Ölenlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine sabırlar diliyorum."

"Felaketten çıkarmamız gereken dersler var"
Bu felaketin bizlere vermesi gereken dersler olduğunu vurgulayan Recep Tayyip Erdoğan, "Bunları da çıkarmamız gerekli. Özellikle gerek Ayamama Deresi, Tavukçu Deresi, Papaz Deresi bölgesinde yaşayan ve işyeri bulunan vatandaşlarımız için bir şeyi ısrarla vurgulamak istiyorum. Yıllardır bizim bu dereler üzerinde ıslah çalışması ile ilgili gayretlerimiz var. Bu belediye başkanlığım dönemimde de oldu ve benden sonra da takip edildi. Şimdi yine Belediye Başkanımız Kadir Topbaş'ın bu derelerle ilgili ciddi ıslah projeleri ve çalışmaları var. Bu çalışmalarda yaşadığımız birçok engeller var. Öyle zannediyorum ki şu yaşanan olay bu engelleri bundan sonra ortadan kaldırır. Eğer İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu derelerle ilgili ıslah projelerini hayata geçirmek istiyorsa ve buralarda bazı kamulaştırma çalışması yapılacaksa, bu çalışmaları engelleme gayreti içine girenler bugünü görmeli. Bugünü görmemenin bedelini bize ağır ödetiyorlar. Bunu ben kendi belediye başkanlığı dönemimde yaşadım, bugün yine yaşadım" diye konuştu.

"Islah etmezsek derenin intikamı ağır olur!..."
Yaşanan olayın büyük bir felaket olduğunu ve ancak yapılan çalışmalarla bunu minimize etmenin mümkün olduğunu dile getiren Erdoğan, "Biz üzerimize düşen görevi yapacağız. Örneğin derelerimizin ıslahını gerçekleştireceğiz, dere yatağında yapılanma yapmayacağız, imara ters adımlar atmayacağız. Ama kalkar da dere yatağına binalar yaparsak, dere yatağında bu yapılanmaları yaygınlaştırırsak şunu unutmayalım ki derenin intikamı ağır olur. Bunları hiç unutmayalım. Şu anda olan da budur. Ve atasözündeki gibi dere yatağında akmıştır" şeklinde konuştu.

"Islahı yapılan Küçükköy Deresi taşmadı"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ıslahı tamamlanan Küçükköy Deresi ile çalışmaları tamamlanmak üzere olan Tavukçu Deresi'nin bu yoğun yağışta taşmadığına dikkat çeken Erdoğan, "Yüzyılın en önemli en ciddi felaketi olan bu hadiseden sonra atacağımız ve atmamız gereken adımlar var. Ben öncelikle valilik, belediye, askeri birlikler, sağlık müdürlüklerimiz, kısaca devletimizi tüm birimlerine teşekkür ediyorum. Çünkü ellerinde gelen gayreti ortaya koydular, imkanlarını seferber ettiler. Bunun neticesinde yaklaşık 1300'e yakın insanı kurtardılar. Tüm bunlar bu yapılanmanın bir neticesidir. Tüm birimlerimizi kutluyorum" dedi.

"Vatandaşlarımızın yanında olacağız"
Mali noktada zarar uğrayan vatandaşların yanında olacaklarını, bu kapsamda ilk etapta İstanbul'a 2 milyon TL, Tekirdağ'a 250 bin TL aktardıklarını belirten Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Valiliklerimiz hasar tespit çalışmalarını bitirdikten sonra destekler devam edecek. Ben bu destekleri ötesine geçmek istiyorum. Diyorum ki, şu an yaşadığımız bu acının tekrarını istemiyorsak, yeni bir adım atalım. Bir defa bu dere yataklarında ister tır garajı, ister fabrika olsun, bizim bunları süratle kaldırmamız lazım. Valilik ve beledimizle bu konuda adımımızı atacağız. Eğer biz burada vatandaşla el ele verirsek, bu işi kolay yaparız. Ama vatandaşımız burada önümüze engel teşkil ederse başarmakta zorlanırız. Elele vereceğiz, birbirimizi anlayışla karşılayacağız ve süratle bu işit bitirip fabrikamızı, garajımızı, konutlarımızı güvenli olan bölgelerde, en sağlık şekilde yapacağız. Oralara yerleşeceğiz. Toplu konut için ciddi gayretlerimiz var, belediyelerimizle bu konuda yoğun çalışmalar içindeyiz. İnşallah daha modern, daha huzurlu yapılanmanın adımlarını atacağız. Islah çalışmalarını süratle bitireceğiz ve inanıyorum ki bu bölgelerde de sıkıntılar bitecektir. Ben bu bakımdan basın mensuplarına bu sürece vereceğiniz destek sebebiyle teşekkür ediyorum."

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, E-5'te bir sıkıntı olduğu tespit edilirse yolun gözden geçirilebileceğini, ancak asıl sorunun E-5'in çevresinde yapılan sitelerde olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, "Bundan sonra İSKİ'nin de sorun yaşanan o belgelerin üzerinde durmasında fayda var. Biliyorsunuz buralar daha önce beldeydi ve sonradan İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırlarına bağlandı. Bu bölgeler üzerinde belki bir altyapı çalışması gerekebilir" diye konuştu.

"Cuma günü için tedbirler alınıyor..."
Erdoğan, Cuma günü yaşanması beklenen yağışla ilgili ne gibi tedbirler alındığı yönündeki bir soruya da "Meteorolojinin verdiği bilgiler çerçevesinde gerekli tedbirler alındı, Duyurular da yapılacak, yapılıyor. Bu konu ile ilgili olarak yarın da İstanbul'da toplantımızı yapacağız. Bu toplantı sonunda da gerekli açıklamaları valiliğimiz yapacak" cevabını verdi.

"Uzun vadeli konut verebiliriz"
Erdoğan, "Vatandaşlar evimizi bırakıp nereye gidelim diyor, bu konuda ne söyleyeceksiniz" şeklindeki soruya da şu cevabı verdi; "Bir, plana uygun yerlerde konutlar yapın ya da oralardan konut alın. Biz KİPTAŞ'ı sosyal konut üretmek için kurduk. O günden bugüne KİPTAŞ ciddi projeler oluşturdu. Ayın şekilde bunu TOKİ'de de uygulamaya koyduk. Şu an Türkiye genelinde yaptığımız konutlar 350 bini aştı. Sorunlu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımıza diyoruz ki; biz size TOKİ'den konut verebiliriz. Burada mevcut konutların enkaz bedelini öderiz ve peşinata sayarız. Kendilerine uzun vadede, 20 yıl gibi bir vade tanımak suretiyle oralara taşınmalarını isteriz. Vatandaşımız kira öder gibi taksitini öder, mevcut binasının enkaz bedelini de peşinat sayarız. Bu tür sıkıntılardan kurtulmuş oluruz. Kendileri de daha modern yaşam imkanlarına kavuşurlar."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.