Haberler

Başbakan Erdoğan; "İstanbul'un Dokusuna Zarar Vermeyen Bir Köprüye İhtiyaç Var"

Tarih: 29 Eylül 2009 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Başbakan Erdoğan, 10. Ulaşım Şurası'nda yaptığı konuşmada önümüzdeki 25 yılda Türkiye'ye 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planladıklarını belirterek, "İstanbul için tarihi ve doğal dokuya zarar vermeden 3. köprüye ihtiyaç var" dedi.

"İstanbul'da Birkaç Havaalanına İhtiyaç Var"
"Hedef 2023" sloganıyla gerçekleştirilen 10. Ulaştırma Şurası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile ulaşım uzmanlarının katılımıyla Haliç Kongre Merkezinde başladı. Şuranın açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planladıklarını belirterek, havayolu ve denizyolu ulaşımında Türkiye tarihinin en büyük atılımını gerçekleştirdiklerini söyledi. "Bu ülkede uçağa binmek lükstü, bunu lüks olmaktan çıkardık. Artık benim vatandaşlarım uçağa binebiliyor. Hem uçak hem sefer hem de yolcu sayasında büyük bir artış yaşanıyor" diyen Başbakan Erdoğan, "Göreve geldiğimizde Sabiha Gökçen Havaalanı çalışmıyordu, ne yazık ki orada hayvanlar otluyordu ama şimdi Sabiha Gökçen yetmiyor. 31 Ekimde yeni terminal binasının ve yeni haliyle Sabiha Gökçen'in çok daha farklı şekliyle açılışını yapacağız. Şimdi Sabiha Gökçen, sadece yurt içi değil, uluslararası boyutta hizmet veren bir havaalanı haline geliyor. Yetiyor mu, yetmiyor... İstanbulumuza bunun yanında daha birkaç hava alanı daha yapmamız gerekecek. Bu da şu anda hedeflerimiz arasında" şeklinde konuştu.

"Marmaray Dünyanın En Önemli Projelerinden Biri..."
Türkiye ve İstanbul'un doğunun batıya, batının da doğuya açılan kapısı olduğunu, bütün ticaret yollarının, göç yollarının, bilginin, kültürün, felsefenin, düşünce trafiğinin ana güzergahı olduğunu vurgulayan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da böyle önemli bir şuranın yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'yi gururla deniz ulaşımından havayoluna, karayollarından demiryollarına kadar standartları daha da iyi noktalara taşıdıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Marmaray ile iki kıta denizin altından birbirine bağlanırken, Asya ve Avrupa kıtaları da kesintisiz biçimde demiryoluyla birbirine bağlanmış oluyor. Marmaray Projesi, dünyanın en önemli projelerinden biri olarak kayıtlardaki yerini alıyor. Üç milyar dolara mal olacak bu proje bittiğinde Boğaz'ın bir yakasından diğerine geçiş sadece 4 dakikaya düşecek. Her gün bir milyon yolcu bu alt geçitle bir kıtadan bir başka kıtaya taşınacak. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin de yapımı hızla devam ediyor. Bu proje ve Marmaray tamamlandığında, Pekin'den Londra'ya kadar uzanan ‘İpek Demiryolu' hayali de gerçeğe dönüşecek. Bu da kıtaları bir birine bağlayan çok önemli bir medeniyet, barış projesidir. Bunun da merkezinde Türkiye'nin olmasından büyük bir gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Bağdat demiryolunu, Hicaz demiryolunu inşa etmiş, bu hatlarla İstanbul'u o günün şartlarında çok uzak ülkelere şehirlere bağlamış bir kültürün varisleri olduğumuzun altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu; "Cumhriyetin ilk kurulduğu yıllarda da demir yolu inşası hedef olarak belirlendi. Uzun demir yolları ağları inşa edildi. Ne yazık ki bu vizyon devam ettirilmedi. Türkiye demiryolu ulaşımında Cumhuriyetin ilk yıllarındaki vizyonunu sürdüremedi. Hükümetimiz döneminde karayolu ulaşımıyla birlikte demiryolu taşımacılığını da bir devlet politikası haline getirdik. Bu sayede yıllarca konuşulduğu halde bir türlü hayata geçirilmeyen hızlı tren hatları gibi projeleri başlattık. Bu yıl Mart ayında Ankara-Eskişehir arasında yüksek hızlı tren hattını devreye aldık. Şu anda, Eskişehir-Ankara arasındaki ulaşımı, 1 saat 25 dakikada mutlu, huzurlu bir şekilde yapıyoruz. Bunu Ankara'dan seyrederek söylemiyorum. Bizzat açılışında bulunarak, bizzat orada seyahat ederek bunu söylüyorum. Bizzat inşaat çalışmalarını izleyerek söylüyorum. Çünkü bu dönem Ankara'dan dinleyerek, Ankara'dan izleyerek bu işleri yapmak dönemi değil. Bizzat şantiye mühendisi gibi bu işleri takip ederek yürütüyoruz. Geçenlerde Eskişehir-İstanbul etabını bakanımla beraber gittik, çalışmaları yerinde izledik."

"3. Köprü'ye İhtiyaç Var..."
"İstanbul için tarihi ve doğal dokuya zarar vermeden 3. köprüye ihtiyaç var, ama burada daha adı duyuldu hemen karşı çıkılıyor" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bugün karşı çıkanlar birinci köprüye de karşı çıkmışlardı ama sonra utanmadan, sıkılmadan o birinci köprünün üzerinden seyahat ettiler. İkinci köprüye de karşı çıktılar, sonra utanmadan, sıkılmadan o köprünün üzerinden de geçtiler. Şimdi aynen 3. köprüye de karşı çıkıyorlar. Ne yapılacak, ne edilecek hiç farkında değiller. ABD'de bir nehrin üzerinde 500 metre arayla 3 tane köprü var. Bunlar olmazsa olmaz. Kimler buna karşı çıkıyor biliyor musunuz? Böyle her iki tarafı kapalı olanlar var ya tek istikamette bakanlar var ya işte onlar karşı çıkıyor. İdeolojik kilitlenme var bunlarda. Onunla dünyaya bakıyorlar. İnsan öncelikli bir bakışları yok bunların. Sadece ideolojileri var. O ideoloji insanın ve insanlığın hizmetine bir sokabilseler çok şey değişecek. Yolumuza, kararlı şekilde engelleri aşa aşa devam edeceğiz."

"Hedefimiz 4G Teknolojisi..."
Bugünün dünyasında ulaşımı sadece kara deniz ve hava ulaşımı olarak düşünmemek gerektiğini, 21 yüzyılın bilişim yüzyılı olduğu inancından hareketle ulaştırmanın artık bilişimden bağımsız ele alınamayacağını anlatan Erdoğan, "Bu bilişim çağında, kargo, insan ulaşımı, ticari meta, eşya taşımacılığı kadar bilginin ulaşımı, verinin iletimi, datanın aktarımı da büyük önem kazandı. Bilişim yatırımlarını da tamimiyle yenilemeye başladık. Bilişim yatırımlarında ülkemizdeki yatırımları sıfır düzeyinden yok mesafesinden alarak neredeyse süper güç düzeyine taşıdık, taşıyoruz. Türkiye Avrupa'da bilişim altyapısını yenileyen 6. ülke konumunda ve daha yakın bir zamanda 3G teknolojisini başlattık. Hedefimiz 4G teknolojisini de ülkemize kazandırmak. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 yılı bizim için bir başlangıç. Halkımızın nezdinde çok önemli bir karşılığı var. Bu tarihe kadar Türkiye'yi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında görmek istiyoruz. Bunu başaracağımıza kesinlikle inanıyorum. Hedeflerimizi gerçekleştirmek adına bıkmadan usanmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planlıyoruz. Bunu neyle yapacağız yap-işlet-devret modeliyle yapacağız. Kamu özel sektör ortaklığıyla yapacağız, genel bütçe imkanlarıyla yapacağız."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.